İzmir denizcilik üssü olacak

Eski Ulaştırma Bakanı ve İzmir Milletvekili Adayı Binali Yıldırım İzmir denizciliği ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Eski Ulaştırma Bakanı ve İzmir Milletvekili Adayı Binali Yıldırım İzmir denizciliği ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Karaburun hattı ile İzmir körfez hattında bu ihtiyacı karşılamaya yönelik her türlü girişimi destekleyeceklerini bildirdi. Yıldırım, 'Deniz taksi seferlerini de başlatacağız. İzmir Körfezi, deniz otobanı gibi olacak' dedi.

Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı döneminde, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin tarihten gelen bir denizcilik geleneği bulunan İzmir'de, hem denizin sunduğu imkanlardan yararlanılması hem de turizm fırsatlarının değerlendirilmesi amacıyla birbirinden önemli yatırımlara imza attıklarını söyledi. 2002 yılında gelen yük gemisi sayısının 1508 iken 2010 yılında bu rakam 2 bin 331'e ulaştığını bildiren Yıldırım, kurvaziyer yolcu gemisi sayısında ise tam bir patlama yaşandığını 30'dan 157'ye yükseldiğini söyledi. Yıldırım, 2015 yılına kadar gerçekleştirilecek liman, yat limanı ve balıkçı barınakları ise İzmir'i tam anlamıyla denizcilik üssü haline getireceklerini söyledi.

ÇANDARLI LİMANI İLE 15 BİN KİŞİYE İŞ
İzmir'i denizcilikte dünyanın ilk 10 limanı arasına sokacak ve 4,5 milyar dolara malolacak Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın mendirek inşaatı temelini geçtiğimiz günlerde atan Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Binali Yıldırım'ın 'Denizcilerin gözünde büyüttüğü Pire Limanı pire gibi kalacak' sözleri hala sektörün gündemini belirlemeye devam ediyor. 12 milyon konteyner kapasiteli Çandarlı Limanı'na ilk geminin 2013 yılında yanaşacağı sözünü veren Yıldırım, 'Bu proje ile İzmir, 2023 yılında bir limanımızın dünyanın ilk 10 limanı arasına girme hedefimizi gerçekleştirmiş olacak. Türkiye, enerjinin ardından taşımacılıkta da doğu-batı hattının en önemli üssü olacak. Yılda 4 milyon geminin giriş-çıkış yapacağı Çandarlı Limanı, 15 bin kişiye istihdam yaratacak yeni iş sahaları açacak, 5 bin kişi doğrudan istihdam edilecek. Sadece inşaat sektörü değil yöredeki küçük esnaf da kazanacak. Taşeron firmalara istihdam ihtiyaçlarını bölge halkından karşılamaları talimatını da verdim. Çandarlı'da adeta yeni bir kent kurulacak' dedi.

KRUVAZİYERDE HEDEF 3.3 MİLYON YOLCU
YİD modeli ile 2015 yılına kadar gerçekleştirilmesi hedeflenen en önemli projelerden birini, yıllık 1 milyon 300 bin yolcu kapasiteli İzmir Kurvaziyer Limanı oluşturuyor. 2015-2019 döneminde İzmir Kurvaziyer Limanı'nın yolcu kapasitesini 1 milyon kişi arttıracak 2. Kısım inşaatı, 2019-2023 döneminde ise 1 milyon yolcu daha arttırarak toplamda 2 milyon kişiye ulaşılacak. 3. Kısım inşaatları gerçekleştirilecek.

EGE'NİN ANA LİMANI ALSANCAK
Çandarlı Limanı'na start veren Binali Yıldırım, denizcilik sektöründe 2011-2015 dönemine ilişkin hedeflerini açıkladı. Halen İzmir'de kangren olan viyadüklerin limana indirilmesi sorununu çözdüklerini ve inşaatın hızla ilerlediğini hatırlatan Yıldırım şu bilgileri verdi: 'Alsancak Limanı'nın rehabilitasyonu kapsamında körfezin dip taraması 2013 yılında tamamlanarak yüksek tonajlı gemilerin yanaşması sağlanacak. Limanın Bayraklı yönündeki deniz dolgu işine 2012 yılında başlanacak. Çalışmaların 2015 yılında tamamlanmasıyla liman sahasında yaşanan sıkışıklık giderilecek ve Alsancak, Ege Denizi'nin ana limanı haline dönüştürülmüş olacak. Limandaki vinç ve çekicilerin sayısı da arttırılarak elleçleme kapasitesi yükseltilecek. 30 bin metrekarelik alanın ıslahı tamamlanarak limana kazandırılacak. Limandaki bütün işlemler otomasyona geçirilecek.'

KÖRFEZ DENİZ OTOBANI GİBİ OLACAK
Binali Yıldırım'ın İzmir'e yönelik deniz ulaşımı yatırım planlaması, körfezi büyütüyor. Denize sahili olan bütün ilçeler arasında körfez içi ulaşım sağlanması hedefleniyor.
Karaburun-Mordoğan-Urla-İzmir-Foça-Aliağa arasındaki araç veya yolcu ulaşımlarının deniz otobüsüyle sağlanmasının büyük ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Yıldırım, özellikle Foça-Mordoğan- Karaburun hattı ile İzmir körfez hattında bu ihtiyacı karşılamaya yönelik her türlü girişimi destekleyeceklerini bildirdi. Yıldırım, 'Deniz taksi seferlerini de başlatacağız. İzmir Körfezi, deniz otobanı gibi olacak' dedi.

BALIKÇILAR VE TURİZMCİLER DE KAZANACAK
Ulaştırma Bakanlığı döneminde DLH İnşaatı Genel Müdürlüğü aracılığıyla İzmir'de 231.3 milyon liralık yatırıma imza atan Binali Yıldırım'ın denizcilik sektörüne yönelik olarak koyduğu hedefler, turizmcilerle balıkçılara da kazandıracak.

DLH Genel Müdürlüğü'nce; 2003 yılında Mordoğan Balıkçı Barınağı 9 milyon liralık, Sığacık Yat Limanı altyapı inşaatı ise 8 milyon liralık yatırımla, 2009 yılında ise Eski Foça Balıkçı Barınağı 4 milyon 400 bin liralık yatırımla tamamlandı. 2010 yılındaki YİD projelerinin en önemlilerini 500 yat kapasiteli ve 15 milyon dolarlık yatırım tutarı olan Çeşme Yat Limanı ile 600 yat kapasiteli ve 12 milyon 750 bin dolarlık yatırım tutarı olan Sığacık Yat Limanı teşkil etti.

2012-2014 yılları arasını kapsayan dönemde yapılacak Karaburun, Yeni Foça, Çeşme Şifne, Seferihisar Ürkmez, Eski Foça yat limanlarıyla 2 bin 100 adetlik yeni yat kapasitesi oluşacak. Yine bu dönemde Karaburun yolcu iskelesinin yanısıra Güzelbahçe Yalı, Çeşme Fenerburnu, Dikili, Çandarlı, Saipköy, Özbekköy, Mordoğan-2, Ilıca Yıldızburnu balıkçı barınakları yapılacak, mevcut barınaklar yenilenecek.

2016-2023 DÖNEMİ HEDEFLERİ
Binali Yıldırım, İzmir'de denizcilik sektöründe 2016'dan 2023 yılına kadar olan hedefleri de ortaya koydu. Çeşme Ro-Ro Limanı ile Doğanbey Payamlı Balıkçı Limanı 2015-2017 yılları arasında tamamlanacak. 2018 yılına kadar Şemikler, Narlıdere Sahilevleri, Güzelbahçe-1, Urla, Balıklıova, Alaçatı balıkçı barınakları yenileme yatırımları tamamlanacak. Yeni Foça Balıkçı Barınağı ile Çeşmealtı Balıkçı Barınakları 2019-2021 döneminde bitecek. YİD ile gerçekleştirilecek Mordoğan, Pasaport, Aliağa, Çandarlı, Çeşme Dalyan, Urla Çeşmealtı, İnciraltı, Karşıyaka ve Dikili'deki yat limanlarıyla toplam 2 bin 450 yeni yat kapasitesi yaratılmış olacak.

TEKNE İMALATIYLA BİNLERCE YENİ İSTİHDAM
İzmir'i deniz taşımacılığı, ulaşım ve balıkçılığın yıldızı yapacak projeleri hazırlayan Binali Yıldırım, tekne imalatçılarını da unutmadı. Maliye Bakanlığı tarafından Yat ve Tekne İmalatçıları'na Çaltıdere'de 1229 dönümlük alanın 49 yıl süreyle kullanım hakkının geçtiğimiz yıl Mart ayında verildiğini hatırlatan Yıldırım, 'iki etapta hayata geçecek proje için yaklaşık 600 dönümlük birinci etapta Haziran'da yatırıma başlanacak. 5 yılda tamamlanması planlanan yatırımlarla 100'e yakın tekne imalatçısı 300 DWT'a kadar tekne imal edebilecek, yılda 250'yi aşkın tekne çekilebilecek. Yaklaşık 5 bin kişinin çalışacağı bölge, milli ekonomiye de milyonlarca dolarlık katkı sağlayacak' dedi.

Binali Yıldırım, Aliağa Aşağışakran Tekne İmal Alanı ile ilgili uygunluk kararı verildiğini, burada yatırım yapacak firmanın fizibilite dosyasının da Nisan'da Maliye Bakanlığı'na gönderildiğini sözlerine ekledi.

Sabah

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı