'IV. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve WWF Türkiye Temsilciliği iş birliğiyle Çanakkale'de 'IV. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu' bugün başlıyor.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve WWF Türkiye Temsilciliği iş birliğiyle Çanakkale'de 'IV. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu' düzenlenecek.

Çanakkale'de 11-13 Ekim tarihleri arasında IV. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu düzenlenecek. 3 gün sürecek olan sempozyumda, Türk ve yabancı bilim adamları deniz kaplumbağaları ile ilgili çeşitli tebliğler sunacak. Deniz kaplumbağalarının Çanakkale'de de sıklıkla görüldüğünü hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Bölge Müdür vekili İsrafil Erdoğan, "İlimiz kıyı şeridi ve Çanakkale Boğazı yanında Saroz Körfezi ile Marmara Denizi sahil alanlarında deniz kaplumbağası yuvalama bölgesi tespit edilmemekle birlikte, bu bölgeler Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında daha yoğun olmak üzere, beslenme alanı olarak deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapıyor. 2007 ve 2008 yıllarında Çanakkale Çardak lagününün kuzuluklarına takılan iki adet deniz kaplumbağası Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkililerince Yeniköy Papaz Plajı mevkiinden tekrar denize bırakıldı.

5 Mart 2011'de Gülpınar açıklarında Çanakkale balıkçılarının paraketesine Caretta caretta türü deniz kaplumbağası takıldı. Medyaya konu olan haberler analiz edildiğinde yılda 5-6 deniz kaplumbağasının Çanakkale kıyılarına vurduğu görülmekte. Denizcilik ve bilinçsiz balıkçılık faaliyetlerinden kaynaklanan vakalara hemen müdahale edilmekte, ancak daha kapsamlı tedavilerinin gerektiği durumlarda gerek taşıma gerekse tedavi işlemlerinde çeşitli sorunlarla karşılaşılmaktadır" dedi.

Sempozyum hakkında bilgiler de veren Erdoğan, "Bölge Müdürlüğümüzce yapılan koruma faaliyetlerine fayda sağlaması, özellikle balıkçılar ile diğer sivil toplum kuruluşları ve kamu kuruluşlarıyla iş birliği halinde çalışmalar yapılmasına vesile olması hedeflenen sempozyum, akademisyenlerce yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan bilgilerin yaygınlaştırılması, yeterli donanıma sahip bir kurtarma merkezi kurulması açısından önem taşımaktadır. Bu çerçevede, farklı konularda çok sayıda uzmanın ve doğa korumacının katılarak teknik katkı sağladığı sempozyumun deniz kaplumbağaları ve hayat alanlarının korunmasına katkıda bulunmasını diliyoruz" dedi. 

virahaber.com

ÇEVRE Haberleri

Suların Çekildiği İztuzu Plajı'nda Antik Tuz Tesisi Ortaya Çıktı
İstanbul Barajları Alarm Veriyor
Dicle Elektrik 220 Ton Trafo Yağının Doğaya Karışmasını Önledi
İstanbul'da Barajların Doluluk Oranları Korkutan Seviyede
Korunan Sahilde Kum Zambakları Çiçek Açtı