İTÜ'nün insansız denizaltısı ilk 5'e girdi

16. Uluslararası Otonom Su Altı Araçları (AUVSI Robosub13) Yarışmasında Türkiye’yi temsil eden tek ekip olan İTÜ’nün Otonom Su Altı Aracı Projesi dünyanın en iyi 5 projesi arasına girdi.

ABD’nin San Diego şehrinde SSC PACIFIC TRANSDEC (SPAWAR) askeri tesislerinde düzenlenen 16. Uluslararası Otonom Su Altı Araçları (AUVSI Robosub13) Yarışmasında Türkiye’yi temsil eden tek ekip olan İTÜ’nün Otonom Su Altı Aracı Projesi dünyanın en iyi 5 projesi arasına girdi. ABD, Rusya, Japonya, Çin ve Kanada gibi 21 ülkeden 32 projenin yarıştığı etkinliğe katılan İTÜ’nün geliştirdiği Auvtech adlı sualtı robotu, Marmara Denizi'nden geçen fay hattının deniz tabanında oluşturduğu etkileri takip etmesi için geliştirildi. Sualtı robotunun bu yıl geliştirilerek Marmara Denizi’nin tabanına gönderilmesi bekleniyor.

1999’da ki Marmara Depremi’nin ardından gözlerin çevrildiği Marmara Denizi’nin derinliklerini sürekli takip etmesi için İTÜ’nün geliştirdiği Auvtech, dünyanın en iyi sualtı robotları arasına girdi. Milper Pervane Teknolojileri A.Ş’nin ana sponsorluğunda, Promatech ve Lima Bilgisayar’ın yardımlarıyla İTÜ’de eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan ekibin tasarladıkları insansız denizaltı geçtiğimiz ay ABD’nin san Diefo eyaletinde yapılan yarışmada jürinin ilgisini çekti. Marmara Denizi’nin tabanında ki yer hareketlerini ve çevreye etkilerini izlemek için hazırlanan sualtı robotunu inceleyen jüri, dünyanın en iyi tasarlanan 5 insansız denizaltı arasına aldı. Yarışmaya 21 ülkeden 32 üniversite takımı katılırken birinciliği ABD’nin Cornell Üniversitesi’nin geliştirdiği robot aldı.

Sırada su üstü ve kara aracı

İTÜ öğrenci ve öğretim üyelerinin İnsansız Suüstü Aracı USV ( Unmanned Surface Vehicle ) ve İnsansız Kara Aracı UGV ( Unmanned Ground Vehicle ) üzerinde çalıştığı öğrenildi. Projelerin koordinatörü Arş. Gör. Ahmet Gültekin Avcı, “ Yıkıcı Marmara Depremi bizim için motivasyon oldu. Deprem önlemlerine katkı sağlamak için insansız denizaltımızı geliştirdik. Sualtı robotumuzu sadece fay hattını takip etmekte değil, petrol ve gaz endüstrisinde, balıkçılıkta, batimetrik haritalandırmada, sualtı örnek toplamada, gözlem ve ölçüm yapmakta da kullanabiliriz. Ama asıl amacımız deprem kuşağımızdaki ülkemize katkı sağlamak” dedi.

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Bozcaada ve Gökçeada'ya Yarınki Tüm Feribot Seferleri İptal Edildi
Karadeniz’e Göç: Tekirdağlı Balıkçıların Umut Rotası
Denizci Hastalığı Türkiye’ye Geliyor
Milli Savaş Gemileri ve Mini İHA’lar Pakistan’da Sahne Alacak
Çanakkale'de Kaçak Avcılığa Geçit Yok