İTÜ PolReC ekibi "Türk Bilim Üssü" için yola çıktı

Bilim insanlarından oluşan İTÜ PolReC ekibi, Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesinde başlayan çalışmalar kapsamında kurulması planlanan "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" için Antarktika'ya gitti.

İTÜ, Karadeniz Teknik Üniversitesi ile Hitit Üniversitesinden bilim insanlarının oluşturduğu 9 kişilik ekip, Atatürk Havalimanı'nda kurulması planlanan "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" için Antarktika'ya gitti.

Ekipte yer alan İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, daha önce Türk bilim insanlarının Antarktika'daki Bulgar, Şili ve Çek üssünde bazı çalışmalar gerçekleştirdiğini anlattı.

Doç. Dr. Özsoy, Antarktika'da bilimsel üssünün hayata geçirilmesi için çalışacaklarını ifade ederek, "Fizibilite çalışmaları yapmak, üssün bilimsel hizmet vermesi adına, uluslararası camiada görünürlüğü, bilimsel stratejiyi, aynı zamanda siyasi algıyı göstermek adına 9 kişilik ekip olarak yola çıkıyoruz." dedi.

Tarifeli uçakla Buenos Aires aktarmalı Santiago'ya geçeceklerini, buradan da Punta Arenas kıyı şehrine varacaklarını kaydeden Doç. Dr. Özsoy, daha sonra Antarktika'daki King George adasına geçtikten sonra kiralanan araştırma gemisinde bilimsel çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Antarktika'daki karasal bölgelere ayak basılacak

Doç. Dr. Özsoy, "Şu an Antarktika, hiçbir dünya ülkesine ait olmayan, 53 dünya ülkesinin bayrağı altında yönetilen bir kıta. 29 ülke danışman statüsündeyken geriye kalan 24 ülke gözlemci statüsünde. Türkiye Cumhuriyeti olarak biz gözlemci statüsüne 1995 yılında geçtik. O günden bu yana yapılan bilimsel çalışmaların daha seyrek olmasından ötürü gözlemci statüsünde kaldık. Danışman statüsüne geçmek şu anlamda önemli. Kıtayla ilgili alınması gereken kararlar olduğunda, bu mekanizmanın içinde olmak dünya ülkeleri tarafından çok büyük bir strateji olarak görülüyor. Antarktika, ancak danışman ülkelerin oy hakkına sahip olduğu bir kıta. Bu anlamda danışman statüsüne geçmenin şartı da barış ve bilime adanmış Antarktika Kıtası'nın sadece bilimsel olarak ele alınması, değerlendirilmesi ve bilimsel çalışmaların yapılmasıdır. Biz de aynı katkı ve stratejide giderek, bu sistemin içinde olmak adına, yapmış olduğumuz daha seyrek çalışmaları Türk bilim insanlarına açacak şekilde Türk bilim üssü kurulması hedefindeyiz."

2 kadın ve 7 erkekten oluşan bilim insanlarının ekipte yer aldığını ifade eden Doç. Dr. Özsoy, "Öncelikle Cumhurbaşkanlığı uhdesinde gerçekleştirilen projeye verilen tüm destekler için Sayın Cumhurbaşkanımıza, aynı zamanda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü beyefendinin desteklerine, yine aynı şekilde bu bakanlıktan almış olduğumuz her türlü desteğe teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Üs için en doğru nokta tespit edilecek

Çalışmalar çerçevesinde İTÜ PolReC’in ön fizibilite ekibi, Antarktika'da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" için en doğru noktayı tespit etmek üzere yola çıktı. Bu hedefle bölgeye giden ekip araştırma ve fizibilite çalışmalarını tamamlamasının ardından, Antarktika’da Türk bayrağını dalgalandıracağı bir üs kurulacak. Projede, Türkiye’nin bilim insanlarına ve üniversitelerine bu üste bilimsel araştırmalarını yapabilme imkânı sunulması planlanıyor.

İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Özsoy liderliğindeki ön fizibilite ekibinde Karadeniz Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Ersan Başar, Hitit Üniversitesinden Öğretim Görevlisi M. Nurullah Alkan ile İstanbul Teknik Üniversitesinden Yrd. Doç. Burak Karacık, Dr. Hakan Yavaşoğlu, Araştırma Görevlisi O. Sabri Durak, Araştırma Görevlisi Ayşe Giz Gülnerman Gengeç, Kaptan Özgün Oktar ve Kaptan Sinan Yirmibeşoğlu yer alıyor.

VİRA HABER | ViraHaber.com

GÜNCEL Haberleri

Türk Loydu, IACS Üyeliğiyle Küresel Denizcilik Sektöründe Güçleniyor
Eğirdir Gölü'nde Yasak Avcılara Büyük Darbe 200 Kilo Kerevit Kurtarıldı
Balıkçılara Fırtına Uyarısı
Ege Denizi’nde Fırtına Uyarısı
Denizci Fenerbahçeliler Yeni Yıl Coşkusunda Buluştu