Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve TOBB işbirliğinde başlatılan İstihdam Seferberliği kapsamında, İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde “İstihdam Seferberliği 2019 İstanbul Buluşması” Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmaya, Yeni Zelanda’da Cuma Namazı kılan Müslümanlara yapılan ırkçı ve faşist saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi.
Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni bir istihdam seferberliği başlatılması konusunda iş dünyasına bir çağrıda bulunduğunu hatırlatarak, “Bunun ardından, Çalışma Bakanımızla günlerce, gece geç saatlere kadar çalıştık. Daha sonra Hazine veMaliye Bakanımızla bir araya geldik. Bakanlarımızın icracı ve vizyoner yaklaşımları sayesinde, yeni, kapsamlı ve cesur bir teşvik paketi hazırlandı. Yeni istihdam yapacaklar için, daha önce olmayan maaş desteği ve sonrasında vergi ve prim indirimi geldi. Ekonomik sıkıntı yaşayan, işleri yavaşlayanlar için, istihdamı muhafaza ettiren, kısa çalışma ödeneği sağlandı” dedi.
Tüm bunların mimarının Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Bakan Selçuk ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Bakan Selçuk ile 25 Şubatta İstihdam Seferberliğini başlattıklarını ifade eden TOBB Başkanı, 81 il ve 160 ilçedeki, 365 Oda ve Borsa ile bu işi üstlendiklerini ve her ildeki, Oda ve Borsa bünyesinde, destek ve teşvik tanıtım merkezleri kurduklarını anlattı.
Kampanyanın tanıtımı için yoğun çalışma
Hisarcıklıoğlu, kampanyayı tüm ülke çapında tanıttıklarını ve en geniş katılımın sağlanması için çalıştıklarını vurgulayarak şöyle devam etti: “Çalışma Bakanımız Sayın Selçuk sayesinde, kamu da bu işe büyük destek verdi. Bakanlığımızın yerel teşkilatı, her ilde yanımızda ve bizimle birlikte çalışıyor. Valilerimiz de sağolsun, onların liderliğinde, Kaymakamlarla, Muhasebecilerle, Mali Müşavirlerle ortak toplantılar düzenliyoruz. İllerdeki en büyük ve en çok istihdam sağlayan firmalara ulaşıyor, bire bir görüşüyoruz. Yerel basında İstihdam Seferberliğini anlatıyoruz. Tüm bu yapılan çalışmaları da yakından takip ediyor, bunları işte bu kitapta topluyoruz-ki bu sadece 15 günlük çalışmaların neticesidir.
Yine TOBB olarak, 81 ildeki Odalarımız ve Borsalarımız vasıtasıyla, tüm işletmelerimize, kampanyaya katılın çağrısında bulunduk, bulunuyoruz. Bu toplantıya gelirken billboard reklamları da gördüm. Çok güzel olmuş, tebrik ediyorum. Bu reklamları, İstanbul TO, İstanbul TB, İstanbul SO ve Deniz TO olarak, birlikte verdik. Diğer 80 ilimizdeki oda ve borsalarımız da buna benzer reklamlarla, il ve ilçelerini donattı. Ayrıca ulusal düzeyde yayınlanmak üzere bir de reklam filmi hazırladık. Sosyal medyada kullanmaya başladık. İnşallah yakında televizyonlarda da gösterilecek”.
Hedeflerinin çok büyük olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Ama biliyorsunuz, bizim inancımızda ne diyor. İnsan, ancak çalıştığını elde eder. Bize düşen de bu. Gayret bizden, takdir ve tevfik Allah'tan” dedi.
“işsizliğe karşı istihdamın safında yer almalıyız”
Tüm iş dünyasına ve işverenlere tekrar çağrıda bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin gücüne ve geleceğine güvenin. İstihdam kampanyasına katılın. Bu tarihi desteklerden faydalanın. Biz küçük firmayız, ilave 1 kişi alsak ne olacak demeyin. Bakın eskiden büyüklerimiz anlatırdı. Nemrut, ona karşı gelen İbrahim Peygamberin ateşte yakılması için emir vermiş. Nemrut’un askerleri de meydanda büyük ateş yakmış. Herkes korku içinde sessizce izliyormuş. Derken bir karınca, ağzında küçücük bir damla suyla, ateşe doğru yönelmiş. Bunu gören bir başka karınca arkasından bağırmış. Nereye gidiyorsun, şu ateşin büyüklüğüne bak, bir damla suyla koskoca ateşi söndürebileceğini mi sanırsın. Olsun demiş karınca, hiç olmazsa hangi tarafta olduğum anlaşılır. İşte biz de, işsizliğe karşı, istihdamın safında yer almalıyız” şeklinde konuştu.
Oda ve borsa başkanlarıyla her gün tek tek konuştuğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, hepsinin gündeminin İstihdam Kampanyası olduğunu, her ilin hedefini belirlediğini ve bunun için de gece gündüz çalıştığını söyledi.
İlk gelen sinyallerin gayet olumlu olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “İstihdamda, pozitif ivmeyi başlattık. Devamı da gelecek inşallah. Sayın Bakanımızdan, daha güncel ve daha güzel haberlerde alabiliriz” dedi.
“Dünün en çok kazananları, Türkiye’ye yatırım yapanlar, Türkiye’de istihdam sağlayanlar oldu” diyen TOBB Başkanı, “Yarının en çok kazananları da, bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar, insanımıza istihdam sağlayanlar olacak. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alarak, hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun, hem de Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparak, kazanan siz olun. Bu topraklarda bereketi ve umudu hiç kaybetmedik. Kaybetmeyeceğiz. Bereketli ve umut dolu bir geleceğe merhaba demek için, Burada iş var, Burada aş var, Burada gelecek var diyoruz” şeklinde konuştu.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da konuşmasında küreselleşen ekonomide belirlenen ekonomik hedeflere ulaşmak için seferberlik ruhu içerisinde çalışılması gerektiğini vurguladı.
Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör iş birliğiyle istihdam hedeflerinin yakalanabileceğini anlatan Selçuk, yerli ve milli üretime daha fazla yatırım yaparak, ekonomide dışa bağımlılığı azaltarak yeni istihdam alanları açmaya devam edilmesi gerektiğini anlattı.
Selçuk, Türkiye'nin sahip olduğu gerçek potansiyel ortaya çıkarılırsa dünyanın 10 güçlü ekonomisinden biri olunabileceğini belirterek, "Bu coğrafya sahip olduğu ekonomik zenginlikler ve fırsatlar bakımından bize o kadar çok imkan sunuyor. Bunları birlikte değerlendireceğiz, imkan ve fırsatları birlikte oluşturacağız. İstanbul kadim medeniyetimizin başat şehri olmasının yanı sıra ekonomide, ticarette ürettiği katma değerle sanayimizin de lokomotifi olmakta." diye konuştu.
Teşvik desteği
Bakan Selçuk, aralık ayında, işvereninin, işçinin ve kamunun oy birliği ile 2019 yılı net asgari ücretinin uzlaşıyla belirlendiğini söyledi.
Başta Avrupa Birliği olmak üzere dünyadaki birçok ülkenin 2007'deki küresel krizin yıkıcı etkileriyle istihdam kayıpları yaşarken Türkiye'nin küresel krizden bu yana yaklaşık 8,3 milyon kişiye ilave istihdam sağlayarak AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldığını belirten Selçuk, "2018'in İŞKUR verilerine baktığımız zaman, genel olarak tam net veri gelmeden açıklama taraftarı değilim ama umutla söyleyebiliriz ki geçen yılın ilk iki ayına göre İŞKUR yerleştirme oranlarımız bizim yüzde 10 oranında daha iyi durumda. Trend çok güzel gidiyor. İnşallah Ocak 2019'da daha yüksek bir istihdamı tamamlayacağız. 2,5 milyon istihdam sözümüzü de gerçekleştireceğimize inanıyoruz." şeklinde konuştu.
Selçuk, İstanbul'dan aldıkları 1 milyon ilave istihdam sözünü de not ettiklerini dile getirerek, Bakanlığın iş gücü piyasasını sadece istihdam artırma yönüyle değil aynı zamanda teşviklerle de desteklediğini kaydetti.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise Cumhurbaşkanlığı liderliğinde 81 vilayette hayır için yapılan yarışın birincisinin 8 Şubat 2017'de başlatıldığını ifade ederek, ikincisinin de "Türkiye'de iş var, aş var" sloganıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde başlatıldığını söyledi.
Yerlikaya, 2,5 milyon vatandaşı işle buluşturmakla ilgili iş dünyasının kalbi olan oda ve borsaların merkezinde sözler verildiğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanının yeni bir yatırım ve istihdam seferberliğiyle ilgili 2019'da "güzel, hayırlı bir başlangıç yapacağız" diyerek bir hedef belirlediğini vurgulayan Yerlikaya, şöyle devam etti: "Çok cazip, mükemmel bir paket açıklandı. Hedefimiz büyük. Bu rakamlara ulaşacağımıza inanıyoruz. 1 milyonun üzerinde mesleki eğitim hedefi de var projenin içinde. İş gücüne katılım oranı yüzde 53 olarak tanımlanıyor. Tüm ülke sathındaki oda ve borsalara da çok büyük işler düşüyor. 2018 Aralık itibarıyla İstanbul'un iş gücü 6 milyon 578 bin. Türkiye'nin yüzde yüzde 20,5'i. İstihdam edilen 5 milyon 291 bin. İşsiz sayımız 1 milyon 287 bin, iş yeri sayımız 527 bin. Bu Türkiye'nin yüzde 28'i. Hedefimiz 900 bin. 1 milyon 287 binden 900 bin sözünü Ticaret Odası Başkanımız söz verdi."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal da istihdam seferberliğinin ekonomide yaşanan sıkıntıya karşı mücadele anlamına geldiğini belirterek, İstanbul'un işverenlerde sayı bakımından Türkiye genelinin üçte birin altında olduğunu, ancak ihracatta ve ticarette yüzde 50'ye ulaştığını anlattı.
İstanbul'un istihdamda kişi başına ortaya çıkarılan değerde de çok açık ara önde olduğunu vurgulayan Uysal, her konuda, üretmede, ihracatta, ticarette merkez konumunda olan İstanbul'un istihdam seferberliği konusunda da üzerine düşeni yapması, Türkiye'ye örnek olması gerektiğini kaydetti.
"Teşvikler sayesinde helal kazanç kapıları açmaya vesile oluyoruz"
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz da kamu ve özel sektörün birbirine destek olduğunda neler başarabileceğinin defalarca tecrübe edildiğini belirterek, şunları kaydetti: "Biz Türk iş adamları olarak, 'insan için ancak çalıştığının karşılığı' olduğuna inanır, ona uygun davranır, daima çalışır, çabalarız. Yine 'geçim için helalinden çalışıp kazanmanın farz' olduğuna inanır, ona göre çalışır, helal kazançlar için kapılar açmaya vesile olmaya çabalarız. İşte bu teşvikler sayesinde yeni helal kazanç kapıları açmaya vesile olma fırsatı yakalıyoruz. Bu kapsamda iş dünyamıza, girişimcilerimize, birbirinden önemli 8 farklı teşvik sunuldu."
Kopuz, "Dünyanın en güç işi bir şeyin nasıl yapılacağını bilirken, başka birinin nasıl yapamadığını ses çıkarmadan seyretmektir' der Mevlana. Biz işimizi nasıl yapacağını bilen ve yapan iş insanları olarak işimizi geliştirmek ve büyütmek için bu gibi fırsatları her zaman bulamayız." diye konuştu.
"İş kanunu ekonomi dostu hale getirilmeli"
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ise, "Türkiye'nin geçmişi de biziz, bugünü de biziz, geleceği de biziz. Türkiye’yi biz oldukça hiç kimse sarsamayacak." dedi.
Cumhuriyet tarihinin en büyük istihdam teşviklerinin, Cumhuriyet tarihinin en büyük iş alımıyla neticelenmesini dilediğini vurgulayan Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun gerçekleşmesi için birincisi; bu en kapsamlı istihdam teşviklerini, hedef kitlemiz olan iş dünyasına etkili bir şekilde anlatmalıyız. Birçok işletme, teşviklerin adeta 'gerçek olamayacak kadar' kapsamlı olduğunu düşünüyor. Bu noktada bize görev düşüyor. Dolayısıyla 'Kayıtsız, şartsız vaat edilen her teşvik devlet tarafından yerine getirilecektir' anlayışını yerleştirmeliyiz. Bana göre teşviklerin niteliğinden daha çok, bu teşvikler yeterince anlatılmadığı için kullanılamadı. İşte İTO olarak biz, bu gerçekten hareket ederek, kapsamlı bir tanıtım kampanyası yapıyoruz."
İkinci olarak; devletin istihdamla ilgili birimlerinin hızlı, kolaylaştırıcı, bürokratik bıktırıcılıktan uzak bir şekilde işletmelere yardımcı olması gerektiğine işaret eden Avdagiç, "Kapıdan giren her işletme sahibi ya da yetkilisi, el üstünde tutulmalı, işletmesinin vasıflarına göre daha başka teşvikler varsa onlardan da haberdar edilmeli. Orada görevli olan arkadaşlarımız, Türkiye’nin büyümesine, yeni bir insanın iş sahibi olmasına vasıta olmanın sevinci ve coşkusuyla iş yapmalı." şeklinde konuştu.
Avdagiç, istihdam seferberliğinin sadece işsizliği azaltmayacağını vurgulayarak, aynı zamanda hem iç talebi canlandıracağını hem de büyümeyi olumlu yönde etkileyeceğini anlattı.
İstihdam teşviklerinin daha kapsamlı ve daha fazla netice vermesi için iş kanunun ekonomi dostu hale getirilmesi çağrısında bulunan Avdagiç, şu değerlendirmelerde bulundu: "İş insanlarımız, iş davalarından ve bunun sonuçlarından dolayı son derece mutsuzlar. İş insanlarımız işten ayrılan bir kişinin kendilerine dava açıp açmayacağını görmek için bin 800 gün beklemek zorundalar. Kontrolsüz, ölçüsüz ve miktarını belirleyemediğimiz risklerle işimizi yürütmeye çalışıyoruz. Bu kriterlerin AB kriterlerine uydurulması bizim işlerimizin büyük bir kısmını çözecektir."
"Kaliteli, sürdürülebilir ve kalıcı istihdam; sanayide"
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, iş, aş ve daha da önemlisi ülke ekonomisine katma değer oluşturmak denince akla gelen sektörlerin başında sanayinin geldiğini belirterek, "Çünkü biliyoruz ki; kaliteli, sürdürülebilir ve kalıcı istihdam buradadır. Biz sanayiciler de kaliteli istihdam sağlamanın, aş ve iş yaratmanın; güçlü ve sürdürülebilir bir ekonominin mihenk noktası olduğuna yürekten inanıyor, bunun için çalışıyoruz." dedi.
Sanayiciler olarak attıkları her adımda ülkenin toplumsal refahı ve barışı için aş ve iş üretmeyi öncelikli görevleri olarak kabul ettiklerini aktaran Bahçıvan, "Bundan sonra da aynı anlayış ve kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz." yorumunu yaptı.
"Desteklerden faydalanan üyelerimiz 3-4 ay sonra kârlı çıkacaklar"
Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran da "Bugün işlerimiz yeterince iyi olmayabilir ama 3-4 ay sonra ülkemiz yeniden hızlı bir büyüme trendine girdiğinde bizlerin yeni çalışana ihtiyacı olacak. O günler için bugünden istihdamı sağlamalıyız. Yoksa yarın nitelikli çalışan bulmamız zor." yorumunu yaptı.
Bugün yapılan her istihdamın yarın için büyük bir yatırıma dönüşeceğinin altını çizen Kıran, "Bugün bu desteklerden faydalanan üyelerimiz 3-4 ay sonra kârlı çıkacaklarını, rakiplerinden 1 adım önde olacaklarını görecekler." dedi.
"Kaynaklarımızı nitelikli iş gücüne aktarıyoruz"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de üretimde nitelikli iş gücü konusunda yaşanan problemleri çözmeye büyük önem verdiklerini belirterek, "Nitelikli üretimin, nitelikli iş gücü ile yapılabileceğinden hareketle, kaynaklarımızı bu alana aktarıyoruz. Üniversitelerimizle omuz omuza vererek birlikte, tasarım başta olmak üzere kapsamlı projelerle bu konuya ivme kazandırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.
Gülle, bazı teşviklerin uluslararası rekabeti sağlamak açısından kalıcı olmasının çok büyük faydası olacağının altını çizdi.
"Gelin, İstanbul’da istihdam rekoru kıralım"
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, imkânı olan işletmelerin, hiçbir bahanenin arkasına sığınmadan istihdam sağladığını gördüklerini belirterek, "Fakat, bugün yeni teşvikler, işverenin elini daha da kolaylaştıracak ve yeni istihdam kapıları açacaktır." dedi.
İstanbul'un, ticaretteki önemine değinen Kaan, şunları kaydetti: "MÜSİAD olarak, bugün yaklaşık 60 bine yakın şirketimizle, 1 milyon 600 binin üstünde kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu bakımdan güçlü ve büyük bir yapıyız. Türkiye'de 87 şube ve temsilcilikle, dünya genelinde 93 ülkede, 223 irtibat noktasıyla iş insanlarımızın ve sanayicilerimizin yanındayız. Dolayısıyla, istihdamın artırılması noktasında hükümetimizin attığı bu adımları son derece kıymetli bulduğumuzu ve ülkemizin kalkınması yolunda gösterilen her çabanın her zaman büyük destekçilerinden olduğumuzu ifade etmek istiyorum."
Hisarcıklığlu’ndan DTO’ya ziyaret
B arada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz ile birlikte, İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası’nı (İMEAK DTO) ziyaret ederek, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ile görüştü.
Vira Haber