İşte dünyanın en hızlı nükleer denizaltıları

Nükleer güç kullanan denizaltılar, denizlerde yüksek hızlara ulaşarak deniz kuvvetlerine önemli bir avantaj kazandırıyor.

Nükleer denizaltıların en can alıcı özelliklerinden biri, hızlı hareket etme özelliği.SSCB ve ABD'nin Soğuk Savaş döneminde girdikleri silahlanma yarışının önemli ayaklarından birini de denizaltı savaşı oluşturuyordu.

Bu dönemde her iki ülke de en iyi mühendisleri ile en gelişmiş denizaltıyı inşa etmek için girişimlerde bulundu.

 İşte dünyanın en hızlı hareket etme kabiliyetine sahip denizaltıları

LOS ANGELES DENİZALTISI

35 knot (64.82 km/saat) hıza ulaşabilen Los Angeles sınıfı çok amaçlı denizaltısı, ABD Deniz Kuvvetleri’nin hizmetine girdiği tarihten itibaren Sovyet Donanması için ciddi bir sorun haline geldi, zira Sovyetler Birliği’nde o zamana kadar üretilen denizaltıların en hızlısı olan, proje 667A kapsamındaki ‘Kalmar’ denizaltısı, ancak 28 knot hız yapabiliyordu.  Sovyet denizaltılarının  Los Angeles sınıfı bir denizlatıdan kaçması oldukça zordur. 1970'lerden beri görev yapıyor.

BARRAKUDA DENİZALTISI

1984 yılında Sovyetler Birliği Deniz Kuvvetleri'nin hizmetine giren proje 945 kapsamındaki Barrakuda nükleer denizaltısının başlıca görevleri, karşı tarafın stratejik denizaltılarını ve uçak gemilerini takip etmek ve olası bir çatışmanın başlaması durumunda onları yok etmekti. NATO’ya ait gemilerin her zaman Barrakuda’ların menzilinde olması için tasarımcılar, söz konusu denizaltıları, 35.15 knot (65.1 km/saat) hız yapabilecek şekilde geliştirdi.

SEAWOLF DENİZALTISI

Seawolf sınıfı nükleer saldırı denizaltısı, ABD Donanması’nın tarihinde üretilen en pahalı denizaltılardan biri oldu. Bu sınıfta toplam üretilen 3 denizaltının her biri, vergi mükellefleri için 3 milyar dolara mal oldu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), üretimi aşırı pahalıya mal olan bu denizaltı projesini rafa kaldırmak ve daha az gelişmiş Virginia sınıfı denizaltılarının yapımına yönelmek durumunda kaldı. Seawolf denizaltısının test aşamasında suyun altında geliştirdiği en yüksek hız, 38 knot (70.38 km/saat) oldu.

LİRA DENİZALTISI

Sovyet denizaltı projelerinin arasında en ilgi çekici olanlardan biri, Proje 705 ‘Lira’ kapsamında üretilen ve denizcilerin ‘otomat’ dedikleri torpidolu denizaltıları oldu. Bu denizaltılarda geniş bir biçimde kullanılan otomatik kumanda sistemlerinin sayesinde mürettebat sayısının 31 kişiye düşmesi sağlandı. Lira’ların düşük ağırlığı ve üzerlerindeki güçlü nükleer motor sayesinde bu denizaltılar, 41 knot’a (75,93 km/saat) kadar hız geliştirebiliyordu. Lira projesinin başlatıldığı 60’lı yıllarda ABD Donanması, maksimum 26 knot hız geliştirebilen torpidolu denizaltılara sahipti.

ANÇAR DENİZALTISI

Gemisavar kruz füzeleriyle donatılan K-162 ‘Ançar’ sınıfı denizaltılar, dünyanın mutlak hız rekorunu kırdı. 18 Aralık 1970 tarihinde gerçekleştirilen deneme sırasında mürettebat, denizaltıyı 44,7 knot (82.78 km/saat) hıza ulaştırmayı başardı. Şimdiye kadar bu hız rekoruna başka hiçbir denizaltı ulaşmadı. Fakat Ançar denizaltıları, aşırı sesli çalışması nedeniyle karşı taraf için kolayca hedef haline gelebileceği için ve yüksek maliyetinden dolayı 1984’te kullanımdan kaldırıldı.

Kaynak: Sputniknews

Vira Haber

DZKK Haberleri

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki Yeni Atamalar Resmi Gazete'de Yayınlandı
Filipin donanmasına taze kan
4 yeni nükleer enerjili denizaltı
İlk milli denizaltı Pirireis’in özellikleri
KKTC’de sırada deniz üssü mü var