İstanbul'da tsunami tehlikesi var!

ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, yaptığı açıklamada İstanbul'da tsunami tehlikesi olasılığının olduğunu söyledi.

ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, İstanbul’da olması beklenen büyük depremle ilgili Marmara’da denizaltı heyelanı nedeniyle tsunami olabileceğini söyledi.

Japonya'da tsunami üzerinde çalışan ve dalgaların 3-6 metre olabileceği uyarısı yapan  Prof. Dr. Yalçıner, İstanbul’a uyarı niteliğindeki 5.8’lik depremin yankıları sürerken bir yandan da Marmara Denizi’nde oluşması muhtemel tsunami endişesine neden olduğunu söyledi.

Tsunami uzmanı ve UNESCO Kuzey Doğu Atlantik ve Akdeniz Tsunami Uyarı Sistemi Başkanı olan Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, şu ifadelere yer verdi:

“Marmara’da 7.4’ten büyük depremler küçük ya da büyük tsunami yarattı. Bu nedenle büyük İstanbul depreminde tsunami bekliyoruz. ‘Marmara iç denizdir tsunami yaratmaz’ diye bir şey doğru değil. ‘Doğrultu atımlı fay tsunami yaratmaz’ görüşü ise doğru. Ama başladığı ve bittiği yerle, kıvrım yaptığı yerlerde tsunami yaratır. Marmara’da da fayın kıvrım yaptığını biliyoruz. Japonlarla birlikte bunun deneyini yaptık. Tsunami büyük zarar verici değil. Fakat Büyükçekmece ve Yenikapı açıklarında denizaltında heyelanlar var. Riskli olan bunlar. Boğaz’ın getirdiği çamur o bölgeye yerleşmiş ve eğimli bir vaziyette duruyor. Depremde göçme ihtimali var. O göçtüğünde de tsunami meydana gelecek. Bu risk diğerinden daha önemli. 6.5’te de heyelan nedeniyle bir tsunami olabilir. Heyelan depremle kayarsa önemli bir tsunami olur. Kıyılar ortalama 3-6 metre yükselir. Dere yataklarından içeriye girer. Veliefendi’nin yanındaki dereyatağı, Ayamama Deresi’nden ve de küçük dere yataklarından içeri girer. Bir de limanlarda çalkantı ve çok ciddi akıntılar yapar. Küçük yatlara ve balıkçı teknelerine hasar verir.”

"TSUNAMİ BETONARMA BİNALARA ÇOK ZARAR VEREBİLİR"

Tsunaminin betonarme yapılara çok zarar vermeyeceğini belirten Prof. Dr. Yalçıner, “Marmara kıyılarındaki betonarme binaların birinci ve üst katta yaşayanlar için risk çok az. Ama ahşap binalar için risk var. Tsunami ahşap binayı kaldırır götürür. Boğaz’daki yalıların zemin katına girer ve çıkar” dedi.

Ayrıca İstanbul'da yaşanacak tsunamiyle ilgili önlemler alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yalçıner, Avrasya Tüneli'nin giriş noktalarının yükseltilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul'da yaşanacak tsunamiye karşı gerekli tedbirlerin alıması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yalçıner, şu ifadelere yer verdi:

“Şehir hatları vapurları yolcu indirirken tsunami meydana gelirse can kaybı yaratır. Maltepe ve Yenikapı’daki toplanma alanları da etkilenir. Kıyı koruma yapılarının yükseltilmesi lazım. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Mesela kıyıya yakın metro istasyonlarına dalga gelince su basmaması lazım. Bazı istasyonların önlemi alınmıştı. Örneğin Üsküdar. Yenikapı istasyonu kıyadan uzak olduğu için oraya dalga ulaşmıyor. Haydarpaşa’daki Avrasya Tüneli’nin girişi de kıyıdan uzak. Ancak Kumkapı’daki Avrasya Tüneli’nin girişi için önlem alınması ve yükseltilmesi gerekli, üzerinde çalışıyoruz. Haydarpaşa Limanı dalgakıranının 2 metre yükseltilmesi çok büyük bir önlem olacak. Ambarlı Limanı dalgaya açık, koruma yapısı yok. Bir de dereağızlarıyla ilgili önlemler alınmalı. En fazla da Ayamama Deresi’nden dalganın içeri gireceğini öngörüyoruz.”

Tsunami olacağı esnada nasıl hareket edilmesi gerektiğine yönelik bilgiler veren Prof. Dr. Yalçıner, “Deprem olduktan sonra kıyı bölgelerinden uzak durmak gerek. Tsunami gelmeden önce deniz çekilir. 5 dakika geri gider. Çekilmeyi gördüğünüz anda kıyıdan uzaklara gidin, evdeyseniz de üst katlara çıkın. O zaman vaktiniz yeterli olacaktır. Ama ‘Deniz çekildi, balıkların çırpınmasına bakayım’ derseniz o zaman kaçma şansı azalır. Japonya’daki hocam, tsunamide ölenlerin yarısının meraktan, seyrederken öldüğünü söylerdi. Tsunami esnasında eğer denizdeyseniz açık denize, su derinliği 50 metreyi geçen bir yere gitmeniz gerekiyor. Orada hiçbir zarar görmezsiniz. Tsunaminin zararı sığ suda” şeklinde ifade etti.

"TSUNAMİ UYARI SİSTEMİ KURULU BÖLGELER VAR"

Türkiye'de bazı bölgelerde tsunami uyarı sistami kurulduğunu da ifade eden  Prof. Dr. Yalçıner, “Deprem olduktan sonra dalga en yakın kıyıya 7 dakikada gelir. Bazı kıyılara gelmesi 10-15 dakikayı bulabilir. Yenikapı açıklarında olduysa 7 dakikada kıyıya varır. Hızı derinlikle ilişkili. Derin suda çok hızlı gider, sığ suya geldikçe yavaşlar. UNESCO tarafından Akdeniz’de tsunami uyarı sistemi kuruldu. Türkiye, Yunanistan, İtalya, Fransa ve Portekiz’in uyarı merkezleri var. Bizim bölgemizde 6.5 şiddetinden büyük bir deprem olduğunda bu sistem uyarı veriyor. Uyarıyı AFAD alıyor. Ama uyarıyı vermek aslında işi bitirmiyor. Depremin şiddetinin saptanması 7 dakika sürüyor. En iyi ihtimalle 5 dakika alıyor. Uyarı geldiğinde 7 dakika geçebiliyor. Bu durumda yapılması gereken herkesin bilinçli olması” diye ifade etti.

 ‘5.8’LİK DEPREMİN 20 KATI OLACAK’

Özener, Silivri açıklarında meydana gelen 5.8’lik depremin ardından ortaya çıkan tabloyu ise şöyle yorumladı:

“Son depremin olduğu yer tamamen kilitli olan ve hiç deprem olmayan bir bölgede gerçekleşti. Deprem bizim Marmara’daki en ciddi sismik boşluğu gözlediğimiz fay parçasının en batı ucunda oldu. Büyük ihtimalle yırtılma batıdan başlayacak. Kırılma veya yırtılmanın ne kadar gittikten sonra duracağı önem taşıyor. Dolayısıyla kırılmasını beklediğimiz fayın en batı ucunda hareketlilik var. Fayın kırılmayan diğer ucu aşağı yukarı İstanbul Boğazı’nın güneyine kadar geliyor. Tek parça kırılma olursa büyüklüğü 7.2-7.4 olur. Şayet kırılma sadece Silivri’den Avcılar’ın açıklarına uzanan hatta meydana gelirse büyüklü 7.1’i geçmez ve tsunami etkisi de çok zayıf olur. Ancak 7.4 ve üzeri deprem İstanbul’da çok kötü bir tabloya neden olur. Kent merkezine 20 km mesafede 7.4 büyüklüğündeki deprem felaket ve yıkım demektir. İki hafta önce 5.8’lik depremin 20 katını düşünün!”

Vira Haber

GÜNCEL Haberleri

İstanbul'da Lodos Nedeniyle Dalgalar Oluştu, Kimisi Fotoğrafladı Kimisi Kaçtı
Dev Dalgalar Sahilleri Dövüyor
Bu Kış, MSC Sinfonia ile Konforlu Kruvaziyer Seyahati Türkiye’de
Denizcilerden Yıpranma Hakkı İçin Çağrı: "Yıprandığımızı Anlatamıyoruz Çünkü Ölüyoruz"
Türkiye Kıyılarında Sadece 120 Tane Kaldı, Yuvalarında Takipleri Yapılıyor