1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nın 89. yılı, İstanbul’daki Barbaros Hayrettin Paşa’nın türbesinin bulunduğu Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda coşkuyla kutlandı.
İstanbul Liman Başkanlığı tarafından düzenlenen törene UDH Bakanlığı Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Kaptan Özkan Poyraz, İstanbul Vali Yardımcısı Emin Çolak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erman Tuncer, Beşiktaş Kaymakamı Abdullah Kalkan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halim Mete, Denizcilik Federasyonu Başkanı Erkan Dereli, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar v sektör temsilcileri katıldı. İTÜ Denizcilik Fakültesi Bando Takımı ve Bahçeşehir Üniversitesi Halk Oyunları ekibinin hazır bulunduğu törende Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ve Müsteşar Özkan Poyraz birer konuşma yaptılar. Denizciliğin milli egemenliğine kavuşması adına kutlanan 1 Temmuz Kabotaj bayramına halkın ilgisi de üst seviyedeydi.
UDH Bakanlığı Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Kaptan Özkan Poyraz, törende yaptığı konuşmada 1 Temmuz'un, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ciddi menfaat ve ticari kazanç sağlayışının 89. yıl dönümü olduğunu belirterek, deniz gücünün sadece donanma değil, ticaret filosu, gemi inşa sanayisi ve limancılık faaliyetleriyle bir bütün olduğunun ilk kez kanun düzeyinde bir devlet stratejisiyle teşvik edilmesinin de yıl dönümü olduğunu anlattı.
SEKTÖRE 4,5 MİLYAR TL DESTEK
Türk sahipli 27,5 milyon DWT'lik deniz ticaret filomuzla dünya sıralamasında 13. ülke olduğumuz belirten Poyraz, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz de bakanlık olarak diğer kurumlarımızla birlikte, çevre denizleri ve ekonomileri izleyerek deniz ticaret filomuzu ve denizcilikten aldığımız payın arttırılmasının ancak aktif insiyatif alarak deniz taşımacılığımızı ve gemi sanayini desteklemekten geçtiğini ve hepsinden önemlisi denizi kullanmayı bilen amatör ve profesyonel denizci gençleri yetiştirmek yoluyla sağlanabileceğini biliyor ve bunun sorumluluğunu daima omuzlarımızda hissediyoruz. Bu amaçla 12 yıl önce kabotaj hattında çalışan yük ve yolcu gemilerimizin, ticari yatlarımızın, hizmet ve balıkçı gemilerimizin kullandıkları akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) son verilmiştir. O günden bugüne denizciliğimize tam 4,5 milyar liralık ÖTV desteği sağlanmıştır."
İLK ETAPTA 50 KOSTER YENİLENİYOR
Poyraz, 2008'de yaşanan küresel krizden etkilenen deniz ticaret filosunun rekabet gücüne yeniden kavuşabilmesi için bakanlığın mali kaynaklarından, yaşlı gemilerin hurdaya ayrılarak hurda bedeli kadar Türk Bayraklı yeni gemi inşası için nakdi destek için çaba sarf ettiklerini kaydetti. Kosterlerin Akdeniz'de baskın taşıma gücünü yitirmemesi için uygulanacak bu projeyle ilk etapta 5 yıl içinde Türk Bayraklı 50 civarında geminin yenilenebileceğini öngördüklerini ifade eden Poyraz, yine bakanlıkça, Hazine Müsteşarlığı nezdinde yürütülen girişimler sonucunda, ihraç edilecek gemiler için 2 milyar lira tutarında kredi garanti fonu kefalet desteği sağlanmasına yasal zemin oluşturulduğunu aktardı.
Bugün her 200 kişiden birinin özel teknesinin olmasının, halkın denize olan ilgisinin gittikçe büyüdüğünü ortaya koyduğunu belirten Poyraz, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin kaldırılmasıyla tekne sahipliğinin biraz daha kolaylaştığını ifade etti. Poyraz, bayrak, barınak, bağlama kütüğü ve belge olarak isimlendirilen 4B'nin geliştirilmesi ve denizi daha fazla kullanmayı sağlamak için yaşanan sorunları azaltıcı önlemler almaya devam edeceklerini vurguladı.
“ZOR GÜNLERİN GERİDE KALACAĞINA İNANIYORUZ”
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da denizcilik adına çok şeyin yapıldığını ancak daha iyisinin yapılabileceğini söyledi. Törende konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye’nin bir deniz ülkesi olduğunu ve denizci ülke olma yolunda ciddi mesafeler alındığını ifade etti.
Denizcilik eğitimine son yıllarda verilen önemin belki de hiçbir zaman verilmediğini belirten Kalkavan, “ Hiç bir şey yapmadıysak denizcilik eğitimini bu seviyeye getirdiğimiz için çok mutluyuz. Bu sebeple ben idaremize, hükümetlerimize ve bütün ilgili kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Denizcilik piyasalarının inişli çıkışlı seyrine devam ettiğini ama bu zor günlerin de geride kalacağına inandığını sözlerine ekleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, “ Önemli olan zor günlerde ayakta kalabilmekti. Büyük ölçüde bunu başardık. Yapılan hamleler ve yapacağımız son iki hamleyle bunu daha da ileri götüreceğiz” şeklinde konuştu. Metin Kalkavan konuşmasını, herkesin 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’nı kutlayarak sonlandırdı.
Konuşmaların ardından Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar, İstanbul Liman Başkanı Muhammet Erdoğan’a Barbaros Hayreddin Paşa'nın resmini armağan ederken, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğrencileri trompet ve bando gösterisi düzenledi. Beşiktaş Belediyesi Bando Ekibi’nin verdiği ufak konserin ardından Bahçeşehir Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu gösteri sundu. Daha sonra protokol üyeleri, Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi'ni ziyaret ederek, özel defteri imzaladı, deniz şehitleri anısına Beşiktaş İskelesi'nden suya çelenk bıraktı. Deniz araçları İstanbul Boğazı'nda su gösterisi yaptı. Denize çelenk bırakıldıktan sonra yine Beşiktaş’ta bulunan Deniz Müzesi ziyaret edildi.
Bu arada etkinlikler sırasında Bebek Semt Girişimi üyeleri ve Boğaziçi Dernekleri Bebek Koyu'na ve kıyılarına 300 teknelik ve 150 araçlık Tekne Park yapılmasını protesto etmek için, "Tekne Park'a Hayır" başlıklı broşür dağıttı. Broşürde, Tekne Park'ın ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğu, can, mal kaybına yol açacağı ve kent yaşamına, tarihi, doğal kültür mirasına telafisi imkansız zararlar vereceği iddialarına yer verildi.
virahaber.com