“İstanbul Boğaz’ında gemi geçişlerinde azalma var”

Ulaştırma Bakanı Turhan, İstanbul Boğazı’ndan geçen gemilerde yüzde 25’lik bir azalma olduğunu ve Kanal İstanbul’da değerlerin korunmasını amaçladıklarını söyledi.

Bir haber programına katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ulaştırmaya ve Kanal İstanbul’a dair açıklamalarda bulundu. İstanbul Boğazı'ndan geçen deniz aracı sayısında 15 yılda yüzde 25'lik azalma, bunların taşıdığı yük miktarında ise yüzde 53'lük artış olduğunu belirten Turhan Kanal İstanbul’a dair ise şunları söyledi: Bizim buradaki maksadımız 'deli dumrul muhasebesi' yapmak değil. Benim köprümden geçersen 1 dolar geçmezsen 2 dolar gibi bir niyetimiz yok. Kanal İstanbul Projesi'nde amacımız, ülkemizde deniz trafiğinin güvenli ve emniyetli sağlanması, insanların, değerlerin korunmasıdır. Amacımızın bu trafikten para kazanalım, bunu gelire, kara döndürelim değil, İstanbul Boğazı'nın güvenliğini giderek artan risklerini azaltmak.

Özellikle son yıllarda İstanbul Boğazı'nı kullanan araçların geçişinde birtakım sınırlamalar getirdiklerini anlatan, riskli boyuttaki yük ya da gemilerin trafik ve hava şartlarının uygun olduğu zamanda geçişlerine izin verdiklerini söyleyen Turhan, “Hesaplarımıza göre Kanal İstanbul'dan geçecek gemilerden alacağımız para, asgari yıllık net 1 milyar dolar civarında."dedi.

“Kanal boğazın 3 katı olacak”

Turhan, ulaşımda yeterli kapasite sağlanmadığı durumlarda ticarette önemli kayıplar yaşandığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Biz kimseyi boşuna bekletmiyoruz. 25 bin yıllık geçiş kapasitesi olan bir su yolundan takip mesafesini kısaltarak 41 bin geçiriyoruz. Atatürk Havalimanı'nda da bunu yapıyorduk. 1200 olan iniş kalkış kapasitesini uçakların seyir iniş kalkış arasındaki sınırları son limitinde kullanarak 1400'lere 1500'lere çıkarıyorduk. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü niye yaptık. İstanbul Boğazı'ndan gerek bizim nakliyecilerimize gerekse Orta Doğu'dan, Kafkasya'dan, Orta Asya'dan Güney Asya'dan Avrupa'ya gidip gelenlere sabah 06.00 ile 10.00, akşam 16.00 ile gece 22.00 arası 'Dur kardeşim geçemezsin' diyoruz. Adamlar zulüm çekiyor, gelir kaybı oluyordu. Bizim amacımız burada bu koridoru, bu suyu yolunu kullanan insanların emniyetli ve güvenli bir şekilde geçebileceği yeni bir su yolu kapasitesi oluşturmak. Yapacağımız yeni kanalın geçiş kapasitesi Boğaz'ın 2,5 katının üstünde 3 katına yakın olacak." ifadelerini kullandı.

“Kanaldan çıkacak kazıyı falezlere dolgu yapacağız”

Kanaldan çıkacak kazıyada değinen Bakan “Kanaldan çıkarılacak kazıyı Durusu Gölü ve Karadeniz arasındaki falezlerde dolgu olarak kullanacağız. Oluşan alanı mesire yeri yapacağız."dedi.

Son olarak ise projenin hazırlık aşamasında uluslararası denizcilik konusunda uzman bir Hollanda firmasına Boğaz trafiğinde gelecek dönemde olacak artışa ilişkin bir rapor hazırlattıklarının bilgisini veren Turhan, ilgili fizibilite raporlarının hazırlandığını aktardı.

Vira Haber

DENİZ ULAŞIMI Haberleri

Negmar Narlı Feribot’ tan Gece Yolcularına Özel Kampanya
BUDO'nun Bazı Seferleri İptal Edildi
BUDO'nun Bazı Seferleri İptal Edildi
Tuzla-Pendik-Büyükada Seferleri Başladı
Deniz Otobüs Seferlerine Yoğun İlgi