Sualtı dünyası öylesine büyük nimetler barındırıyor ki içinde. Daha önce de dedik ya bu dünya çok zengin, bonkör ve maceralarla dolu. Hobi olarak başladığınız sualtı dalışını mesleğe dönüştürmek de elinizde. Şu günlerde yıldızı parlayan bir meslek var. Sanayi dalgıçlığı (ya da yurtdışındaki adıyla, ticari dalgıçlık)... Gerek Türkiye'de, gerek dünyada su altında gerçekleştirilen inşaat, tamirat, kurtarma, bakım gibi proje ve çalışmaların artmasıyla, sanayi dalgıçlığı da giderek daha cazip bir meslek kolu haline geliyor. Cesur, sağlıklı ve disiplinli insanların yaptığı sanayi dalgıçlığı, büyük maddi getirisi ve yüksek orandaki iş bulma potansiyeliyle, iyi bir gelecek vaat ediyor.
NE YAPIYORLAR?
Sualtı inşaatları, sudaki gemilerin karaya çekilmeden onarımı, araştırma çalışmaları, sualtı arama-kurtarma çalışmaları, sualtı boru ve iletişim hatlarının döşenmesi ve bunların bakım-onarım işleri, basınç odası kullanma, dalış projeleri geliştirme ve dalış organizasyonları kurma ve yönetme; sanayi dalgıçlarının yaptıkları işlerden bazılarıdır. Bu ve benzeri su altı çalışmalarının sayısı, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sürekli artmaktadır ve bu da sanayi dalgıçlarına olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu sebeple, iş bulmanın, ya da yeni bir kariyer sahibi olmanın çok zor olduğu bugünlerde, sanayi dalgıçları diğer iş kollarının aksine kolayca iş bulabilmektedir... Hem Türkiye'de hem yurtdışında tüm denizlerde...
Sanayi dalgıçları ne tip şirketlerde çalışır?
Sanayi dalgıçları, bir kere sertifikalarını aldıktan sonra son derece geniş bir yelpazeye yayılan sualtı çalışma ve projelerinde kolayca iş bulabilmektedir. Sanayi dalgıçları; başta denizcilik ve sualtı inşaat şirketleri olmak üzere, petrol şirketlerinde, sualtı danışmanlık ve projelendirme şirketlerinde, yurtiçi ve yurtdışı dalış şantiyelerinde, liman inşaatlarında, tersanelerde, özel dalgıçlık ve kurtarma şirketlerinde çalışabilmektedir. İş kolunun hala çok bakir olması sebebiyle, yurtdışında da gerek Türk gerek yabancı şirketlerin uluslararası projeleri önemli imkanlar sunabilmektedir. Türk dalgıçları; Azerbaycan, Türkmenistan, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan gibi pek çok ülkede iş ve yüksek kazanç bulabilmektedir.
Hangi kurslara katılabilirim?
Sanayi dalgıcı olmanın da öyle büyük engelleri yok. Eğer Türk vatandaşı ve en az ilkokul veya ilköğretim okulu mezunuysanız, sağlık bakımından yeterliyseniz, En az "1 Yıldız Dalıcı" brövesine sahipseniz ve 18-40 yaşları arasındaysanız sorun yok demektir. Bunun için Türkiye'nin çeşitli yerlerinde açılan kurslara katılmanız yeterli. Sanayi dalgıcı olup, başarılı bir hayata ilk kulacını atabilirsin. Geleceğin en popüler mesleklerinden biri haline gelen sanayi dalgıçlığı için, başka herhangi bir özel yeteneğe sahip olmanıza da gerek de yok. Maceracı bir ruhunun olması yeterli... Profesyonel bir sanayi dalgıçlığı eğitimi için, BOSAM 'Boğaziçi Sualtı Araştırma Merkezi, çeşitli sualtı hizmetleri şirketi, kurslar veriyor. Ayrıca çeşitli üniversitelerde bildiğim kadarıyla Boğaziçi Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Denizcilik işletmelerinde de bu tür kurslar var. Eğer gençseniz Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Yumurtalık Meslek Yüksekokulu Su altı Teknolojileri bölümünde okumak için harekete geçebilirsiniz.
Sualtı eğitmenliği
Scuba dalışını daha da ilerletmek ve mükemmel sualtı dünyasını keşfetmeyi sürdürmek ayrıca bunu meslek edinmek isteyenlerin usta dalgıç kursların bitirmiş olmaları gerekmektedir. Eğer sizde 60'dan fazla kayıtlı dalış yaptıysanız bu kurslara katılmaya hak kazanmış olursunuz. Mesleki olarak ilk seviyedir. Bugüne kadar yaptığınız bütün teorik eğitimlerin köküne kadar inilecek. Usta bir dalgıç olarak Eğitim Asistanı olarak derslerde eğitmene asistanlık yapacak veya dalış turlarını hem organize hem de buna da eşlik edeceksiniz. Bu sertifikayı, birçok insan dalmayı bir meslek olarak görerek ve özelliklede bunu yurtdışında yapmak için alıyor. Diğer bir olanak ise, tatil merkezlerinde bulunan dalış merkezlerinde Usta Dalgıç olarak çalışma imkânının bulunması. Bir ssta dalgıç, dalış merkezine ev sahipliği yapar ve dalış turlarında, sualtında dalgıçları yönlendiren, onlara liderlik eden önemli kişidir. Bunun dışında tabii ki Usta Dalgıç Kursu'na sadece deneyiminizi ilerletmek ve bilginizi başka insanlarla paylaşmak için de yapabilirsiniz. Eğitmen ise kursu yönetir, usta dalgıç için uzmanlık kursu yapabilir, dalış öğrencilerine sertifika verebilir ve her sınıf dalgıçlara refakat edebilir.
Sualtı kaynakçılığı
Sualtında kaynakçılık da mı olurmuş demeyin. Denizin içinden geçen boru ve yakıt platformlarının onarımı ve inşası söz konusu olduğunda görev alan bu meslek grubundakilerin bir kısmının günümüzde Batı Afrika ve Asya'da çalışmalarını sürdürdüğü biliniyor. Association of Commercial Diving Academy International'dan alınan sertifikayla birlikte resmen sualtı kaynakçısı olan kişiler, 4 aylık zorlu bir eğitimin ardından bu sertifikalarını almaya hak kazanıyor. Yüzme yeteneği ve lise diploması ise bu işe başlamadan önce kişilerden beklenen en önemli iki nokta olarak öne çıkıyor. Mesleğe ilk girildiğinde ve işe başlandığında saat başına 17 ila 20 dolar kazanan sualtı kaynakçıları, 2,5 yıllık bir sürenin ardından maaşlarını ikiye katlayabiliyor.
Sualtı fotoğrafçılığı
Türkiye'de 800'e aşkın dalış merkezinin olduğu, 300 bine yakın dalgıcın bulunduğu ve her yıl en az 55 bin turistin dalış için ülkemize geldiğini gözönüne aldığınızda bunun artık büyük bir sektör olduğu gerçeğine de ulaşabilirsiniz. Bu sektör içerisinde dalış merkezlerinde sualtında gelen turistlerin, dalgıçların fotoğraflarını ve videolarını çekip önemli bir gelir elde edebilirsiniz. Sualtı fotoğrafçısı ortamların görüntüsünü kamera ve ışık uyumu ile kaydeden kişilerin genel adıdır. Sualtı fotoğrafçılığı için üniversite düzeyinde ayrı bir program yoktur. Üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinde fotoğrafçılık bölümü eğitimini tamamladıktan sonra sualtı dalışlarının gerçekleştirilebilmesi için balıkadam brövesinin alınması gerekmektedir. Balıkadam brövesi TSSF'ye (Sualtı Sporları Federasyonu) bağlı kulüplerin verdikleri eğitim ve sınav sonrası alınabilmektedir.
Daha önce bir hobi ile başlayan dalgıçlık ve dalış sporu bu anlamda da bir meslek haline gelmiştir. Bugün dalış merkezlerinde fotoğraf 30 ile 50 TL, video çekimi ise 50 ile 100 TL arasında satılmaktadır.
Kaynak: Yeni Asır
Vira Haber