İsrail ve Hamas arasındaki ilk çatışmaların başlamasından beri on binlerce İsrailli ya Türkiye'den ayrıldı ya da rezervasyonlarını iptal etti. Kudüs ve Ankara arasındaki sözlü çatışmalar sürerken turistlerin güvenliği hakkında endişe duyan İsrail Türkiye'ye tüm zaruri olmayan uçuşları yasakladı.
Devlet kontrolündeki Türk Hava Yolları dahil birçok Türk şirket de İsrail'e giden uçuşları iptal edince bazı Türk havaalanlarında binlerce İsrailli turist mahsur kaldı.
Antalya'daki otelciler ve esnaflar tam da İsrail ve Türkiye arasındaki 5 yıllık siyasi gerginliğin en sonunda yatışma belirtileri göstermesiyle İsrailliler geri dönmeye başlamışken son olayların İsrailli turist sayısında keskin bir düşüşe sebep olduğunu açıkladılar.
İki hafta önce "Burada en çok İsrailli vardı ancak şimdi gittiler ve siyaset tekrar işimizi bozdu," diyen Antalya'nın tarihi pazarındaki bir deri dükkanının sahibi Atilla Ünal, "Allah'a şükür daha fazla İranlı gelip eksiği kapatıyorlar. Bu da olmasa sıkıntıda olurduk," ifadesini kullandı.
Londra merkezli Euromonitor International'dan Dimitrios Dimakakos İsraillilerin çıkışı ve İranlıların gelişi Türkiye'nin Orta Doğu'daki siyaset türbülansından etkilenmeye ne kadar açık olduğunu gösteriyor.
Dimakakos, "İsraillilerin sayısı düşüyor ve İranlıların sayısı artıyor. İkisinin sebebi de siyasi ve iki olayda da Türkiye'deki turizm şirketleri yeniden yapılandırmaya gidiyor. Bu volatilitenin devam etmesini bekliyoruz," şeklinde görüş bildirdi.
İranlı turist sayısının artışının da ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların gevşemesinden kaynaklandığı belirtiliyor.
TÜİK'e göre Türkiye'ye gelen İranlı turist sayısı ilk 6 ayda geçen seneye göre yüzde 6 artışla 749,802 kişiye çıktı. Eğer bu sayı 2014'te tahmin edildiği gibi 1.5 milyona ulaşırsa 2011'den beri en yüksek seviyeye ulaşılacak.
Böylece İsrailli turist sayısı gölgede kalmış olacak. Bu durum aynı zamanda Avrupa piyasalarındaki yavaşlayan büyümeden kaynaklanan eksikliği de kapatacak. Avrupalı birçok kişi ekonomisini iyileştirme yolundaki Yunanistan'a tekrar gitmeye başladı.
2010'dan beri İran ABD öncülüğündeki kredi piyasalarına erişimini ve petrol ihracatını engelleyen yaptırımlardan dolayı ekonomik olarak aciz durumdaydı.
Ancak ılımlı Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin seçilmesinden 18 ay geçtikten sonra İran para birimini toman tekrar istikrara kavuştu ve Batılı firmaların yeni bir karlı piyasanın ortaya çıkmasını gözlerken ekonomi üzerindeki baskı hafifledi.
"Buraya Türk filmlerini çok sevdiğimiz için geldik. İslami kültür için harika bir tanıtım oluyor," diyen 44 yaşındaki Tahranlı fizik öğretmeni, "Türkiye'nin kültürümüzle daha yakın bağları var ve İstanbul'da Ramazan deneyimi yaşamak istedik," ifadesini kullandı.
İsrailli ziyaretçi sayısının düşmesi ise Ankara'nın sert sözlerinden kaynaklandı. İsrailli siyasetçilerin anti-semitizm olarak tanımladığı konuşmalarında Başbakan Erdoğan İsrail'i terörist devlet ilan etti.
Antalya'daki Titanic Beach otelindeki bir satış temsilcisi tüm İsrailli grupların rezervasyonlarını iptal ettiklerini açıkladı. Bu sene 75,000 İsrailli turistin Türkiye'ye geleceğini iddia eden Antalya merkezli Kalanit Tours'un CEO'su Serdar Ünsalan bu tahminini düşürdüğünü açıkladı. Ünsalan, "İsrailliler Türkiye'deki tatillerini iptal edip muhtemelen Yunan adalarına gidecek," dedi.
Volatiliteye rağmen artan İranlı turist sayısı bu sene sektörün büyümesine yardımcı olacak. Bu da Türkiye'nin GSYİH'ının yüzde 6'sına tekabül eden cari açığı kapatmasına yardımcı olmak için döviz akışını sağlayacak.
İranlı turist artışı şirketlerin düğün ve Türk dizileri temalı tur paketleri hizmetlerini artırmasını sebep oldu.
"Antalya'da son zamanlarda her yerde İranlılar var. Hep Avrupalı turistlere hizmet sunuyorduk ancak bu yıl ilk kez bir İranlı çiftin düğününü organize edeceğiz," diyen Antalya'daki Tuvana butik otelinin sahibi Nermin Sümer bunun önemli bir gösterge olduğunu belirtti.
virahaber.com