Üçü Türkiye'den yedi geminin karasularında buluşmasına izin vermeyen Rum Yönetimi, Avrupa Parlamentosu üyesi 15 milletvekilinin geçişini de engelledi. Perşembe günü Antalya Limanı'ndan ayrılan Mavi Marmara gemisi, Kıbrıs'ın 30 mil güneyinde yük gemileri Gazze ve Defne ile buluştu. Ancak Avrupalı vekillerin ve diğer gemilerin katılımının gecikmesi nedeniyle filo yola çıkamadı. Vekiller ve diğer gemilerin katılmasıyla 7 gemilik filonun bugün Gazze sularına varması bekleniyor. Gazze'de ise heyecanlı bir bekleyiş var. Yardım filosunu oluşturan ülkelerin bayraklarıyla donatılan ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın resminin yer aldığı Gazze Limanı'na "Özgürlük filosu kahramanları, hoş geldiniz" pankartı asıldı.
Yardım filosunun organizatörlerinden İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, vekiller ve diğer gemilerin katılmasıyla birlikte 7 gemilik filonun 25 saatlik bir yolculuktan sonra bugün Gazze sularında olmasının planlandığını söyledi. Rum Yönetimi'nin yabancı parlamenterlerin dahil olduğu aktivistleri taşıyan teknelerin ayrılmasına izin vermemesine tepki gösteren Özgür Gazze hareketinin sözcüsü Greta Berlin, hayal kırıklığına uğradıklarını ifade etmişti. İtalyan Komünistler Partisi Genel Başkanı Oliviero Diliberto da gemilerin Kıbrıs Rum Kesimi'nin engellemeleriyle karşılaşmasına tepki gösterdi. İsrail ise önceki gün yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi'nin tavrını takdir etmişti.
İsrail'in filoyu engelleme konusundaki kararlılığının hatırlatıldığı İHH Başkanı Yıldırım, "İsrail'in açıklamaları yardımlarımızı Gazze'ye ulaştırmadaki kararlılığımızı ve şevkimizi daha çok artırdı. Gemimizde yerli-yabancı birçok gönüllü bulunuyor. İsrail'in muhtemel bir müdahalesinin kendi aleyhine olacağı kanısındayım." diye konuştu. Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu, Fransa Dışişleri Bakanlığı ve daha birçok ülkeden bu hareketi destekleyen açıklamalar yapıldığını ifade eden Yıldırım, İsrail'in savunduğu gibi Hamas'ın propagandasını yapmadıklarını kaydetti: "Bizim işimiz Gazze'de 2006'dan beri ambargoya maruz kalan insanlara bir nebze yardım etmek. Gemilerde taşıdığımız 10 bin ton malzeme,
Filistin halkı için hayati öneme sahip
Altı gündür yolda olan Gazze filosunun eylemcileri de kararlı görünüyor. Gemiye gönüllü olarak Adana'dan katılan Fatma Kılan'ın bu, ikinci Gazze tecrübesi. Bir önceki konvoyda kendi arabası ile yer alan Kılan, "Biz evimizde rahat rahat otururken oradaki çocukların halleri gözümün önünden gitmiyor. Umarım bir ilke imza atarak tüm dünyanın ilgisini Gazze'ye çekmeyi başarırız." dedi. Gemide görevli olarak çalışan İHH gönüllüsü İdris Şimşek'in de bu, ikinci Gazze yolculuğu. Emekli bir banka görevlisi olarak evde otururken bir aktivist olmaya karar veren Şimşek, Bursa İHH ofisinde çalışmaya başlamış. "Bu kutlu yolculukta bulunmak benim için bir onur, umarım insanlara bazı şeylerin yapılabileceğini göstereceğiz." dedi. 3 Türk gemisinin bulunduğu filodaki Mavi Marmara gemisinin yolcu sayısı Yunanistan'dan gelen Chalanger 1 teknesindeki 15 aktivistin katılımıyla 578'e yükseldi.
Gemideki yabancı gönüllüler arasında yer alan İsrail Parlamentosu'ndaki 11 Arap milletvekilinden biri olan Haneen Zoabi (40), diğer vekillerin de bu yardımın Gazze'ye ulaşmasına destek verdiklerini söyledi. Kampanyanın başarıya ulaştığını ve İsrail hükümeti ile halkını sarstığını belirten Ulusal Demokrat Partili Zoabi, "Başbakan Binyamin Netanyahu, kabinesini olağanüstü topladı. İsrail hükümeti, bunu çok önemli zamanlarda yapar." ifadelerini kullandı.
Uyku Tulumu ve Konserveli Hayat
Kampanyaya Avrupa ülkelerinden parlamenterlerin ve dünyanın çeşitli ülkelerinden insanların destek vermesinin çok önemli olduğunu anlatan Zoabi, "Gemilerde Avrupalı vekillerin bulunması, olaya siyasi boyut kazandırdı. Avrupa ve bu gemide vatandaşları olan ülkeler, İsrail'e baskı uygulamalı ve gemilerin Gazze'ye ulaşması sağlanmalıdır." dedi.
Mavi Marmara'da yerli ve yabancı gönüllüler geceyi İHH tarafından dağıtılan uyku tulumlarında geçiriyor. Aslında uzun yolculuk gemisi olmayan Mavi Marmara'da kamara sistemi bulunmadığından yolcular koltuklarda ve güverte alanında uyuyor. Yemek olarak konservenin verildiği gemide 1 haftalık yemek stokunun olduğu belirtiliyor. Önlem olarak gemide 9 doktor, 2 hemşire ve 2 sağlık memurunun da bulunduğu ifade ediliyor.
Mavi Marmara'da Müslüman oldu
Gazze'ye doğru yola alan Mavi Marmara gemisinin yabancı aktivistlerinden İngiliz Peter Venner (63), yolculuk sırasında Müslüman oldu. Muhammet Fatih ismini alan İngiliz, İsrail'in müdahalesinden çekinmediğini ve bu gemideki herkes gibi tüm olacaklara karşı hazırlıklı olduğunu söyledi. Antalya'da gemiye binen Venner, daha önce Gazze'ye karayoluyla yardım götüren konvoya da katıldığını ve yardım malzemelerini Gazze'ye ulaştıracaklarına inandığını belirtti. Müslümanlığı kendi rızasıyla seçtiğini anlatan Venner, "İngiltere'de Müslüman arkadaşlarım vardı. Zaman zaman onlarla camiye gidip namazlara katıldığım da oldu. En son İstanbul'a geldiğimde Sultanahmet'e gittim. Kendi kendime 'Müslüman olmalıyım' dedim. Burada da yakından tanıdığım Pakistanlı bir arkadaşıma Müslüman olmak istediğimi söyledim." diye konuştu.
Aktifhaber