İran ile 3 milyar dolarlık dev anlaşma

İran, 5,000 mw'lık 3 milyar dolarlık santral için Türk şirketlerle yatırım anlaşması imzalayacağını açıkladı.

İran Enerji Bakan Yardımcısı Huşeng Felahetiyan, İran'a yönelik ambargoların kaldırılmasının ardından Türk enerji sektöründen İran'a yoğun ilgi olduğunu söylerken, “Önümüzdeki günlerde İran'da 5 bin megavatlık (MW) santral yapılması için Türk özel sektöründen şirketlerle bir yatırım anlaşması imzalayacağız. Bu anlaşmanın hacmi 3 milyar dolar” dedi. Nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımların “5+1” grubu ile varılan anlaşma ile kaldırılmasının hemen ardından, tüm dünya gözünü İran'a çevirdi.

Hürriyet’ten Merve Erdil’in haberine göre, İran Enerji Bakan Yardımcısı Huşeng Felahetiyan, yaptırımların kaldırılmasının ardından Türk enerji sektöründen de İran'a yoğun bir ilgi olduğunu söyleyerek, Türk şirketlerin İran'a yapacağı devasa yatırımı şöyle açıkladı: “Önümüzdeki günlerde Türk özel sektör enerji temsilcileri ile İran'a yatırım odaklı 5 bin megavatlık (MW) bir yatırım anlaşması imzalayacağız. Bu anlaşmanın hacmi 3 milyar dolar seviyesinde. Türklerle başka anlaşmalarımız da var ama hala kesinleşmedi ve müzakereleri sürüyor” dedi.

Elektrik ticareti artacak

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi'nin davetlisi olarak katıldığımız İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen 11. Uluslararası Enerji Konferansı'nda sorularımızı yanıtlayan Felahetiyan, Türkiye ile elektrik ticaretinin de artacağını söyledi. Şu anda Türkiye'ye 350 megavatlık elektrik enerjisi sattıklarını dile getiren Felahetiyan, geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile bir anlaşma imzaladıklarını ve anlaşma çerçevesinde elektrik enerjisi ticaretini önümüzdeki 1.5 yıl içerisinde 1.200 megavata, ileriki dönemlerde de 3 bin megavata çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Konferanstaki konuşmasında ise Felahetiyan, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu komşu ülkelere elektrik satışlarını önemli ölçüde arttırmak istediklerini belirterek, “Türkiye, Irak, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan ve Türkmenistan gibi komşu ülkelerle elektrik alışverişinde bulunuyoruz. Yer altından kablolarla iletim şebekemizi komşu ülkelere bağladık. 10 milyar kilovat saat elektrik ihraç ettik” dedi. İran Enerji Bakan Yardımcısı, ayrıca doğalgaz kombine çevrim santralleri ve rüzgar enerji santrali yatırımları alanında da Türk şirketleri İran'a davet etti.

Doğalgaz açıklaması

Türkiye'nin İran'dan ithal ettiği doğalgaz fiyatlarında bir indirim söz konusu olup olmadığı sorumuza ise Felahetiyan, “Şuan için daha önceden imzalanmış mevcut anlaşmalar geçerli. O anlaşmalar üzerinden ileriki dönemlerde görüşmeler yapılabilir” yanıtını verdi.

Türkiye'de ki zirveye davet

İran'da düzenlenen 11. Uluslararası Enerji Konferansı'na Türkiye'den Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi (DEK-TMK) heyeti katıldı. DEK-TMK Başkanı Murat Mercan, konferansta yaptığı sunumla ekim ayında İstanbul'un ev sahipliği yapacağı Dünya Enerji Kongresi'nin tanıtımını yaptı ve katılımcıları davet etti. Üç yılda bir düzenlenen ve uluslararası alanda enerji olimpiyatları olarak bilinen Dünya Enerji Kongresi'ne şimdiden 75 ülkeden 220 katılımcının katılacağını bildirdiğini söyleyen Mercan, bunun içinde 37 bakanın da yer aldığına dikkat çekti.

Dünya Enerji Kongresi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ev sahipliğinde gerçekleşeceğini vurgulayan Mercan, toplantının Paris'deki COP21 zirvesinin ardından dünyanın en büyük enerji etkinliği olacağını söyledi. Türkiye'nin Avrupa'nın altıncı en büyük ekonomisi olduğunu dile getiren Mercan, “Enerji talebi giderek artan Türkiye, dünyadaki en hızlı büyüyen enerji pazarlarından biri olarak öne çıkıyor.

Nükleer enerji ve yenilenebilir enerjide Türkiye'de yeni yatırım fırsatları var; özellikle hidro, rüzgar, güneş enerjisi ve jeotermal enerjide halen hayata geçmeyi bekleyen devasa bir potansiyel bekliyor. Türkiye hükümeti, önceliklendirdiği bu yatırımları, cazip tarife ve yatırım teşvikleriyle destekliyor” şeklinde konuştu. Kongrede “dünya enerji gündemi”nin belirleneceğini söyleyen Mercan, şöyle konuştu: “Türkiye, dünyanın enerjisinin yüzde 72'sini üreten ülkelerin komşusu ve üretici bölgelerle tüketici bölgeler arasında doğal köprü konumunda. Tüm bunları dikkate aldığımızda 23. Dünya Enerji Kongresi, enerji sektörünü değiştirecek teknolojilerin ve jeostratejik gelişmelerin masaya yatırılacağı bir etkinlik olacak.”

Tahran ile hareketli günler

Uluslararası  ambargoların pey der pey kalktığı İran'da düzenlenen 11. Uluslararası Enerji Konferansı'na yabancı ilgisi yoğundu. Avrupalı şirket ve kamu temsilcileri de konferansta İranlı Bakan ve yetkililerin anlattıklarını dikkatle dinledi. Türkiye'den gelen heyet, Tahran'daki konferansa Dünya Enerji Konseyi İran Milli Komitesi tarafından davet edildi. Murat Mercan'ın başkanlığındaki heyette 23. Dünya Enerji Kongresi İcra Direktörü Süleyman Mümin Bulut, TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven ve yönetim kurulu üyeleri Mehmet Öner, TPAO Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sait Kirazoğlu, TETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Özcan Altındağ ile Birecik AŞ Genel Müdürü Yahya Kemal Kıran yer aldı. Konferansta İran'da yatırım yapmanın zorluklarına da vurgu yapılırken, özellikle bankacılık sektöründe problemlerin devam ettiği ve enerji sektörüne özel sektör katılımının fazla sağlanamadığı kaydedildi. İranlı yetkililer özel sektör katılımını arttırmanın önümüzdeki dönemin hedefleri arasında olduğunu söyledi.

ViraHaber.com

EKONOMİ Haberleri

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 10 Aralık’ta Toplanacak
Denizli’de İthalat ve İhracat Arttı
Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi, Yüzde 50’de Sabit Tuttu
Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı
Global Yatırım Holding’in Net Karı Yüzde 40 Arttı, Gelirleri 3.4 Milyar TL’yi Aştı