İnci kefali 14 bin insanın geçim kaynağı 

Van Gölü'nde endemik bir tür olan İnci kefali, Van Gölü çevresinde oturan 14 bin insanın geçim kaynağı  durumunda. Yıllık ortalama 14 milyon dolarlık bir ciroya sahip. Bu da bölge  ekonomisine büyük katkı sağlıyor.

Van Gölü'nde endemik bir tür olan ve üreme dönemi ilkbaharda tatlı suya göçüyle görsel şölen sunan inci kefali, havaların soğumasıyla birlikte balıkçıların yüzünü güldürdü

Van Gölü'nde endemik bir tür olan ve üreme dönemi ilkbaharda tatlı suya göçüyle görsel şölen sunan inci kefalinde verimli  bir av sezonu başladı. Yıllık ortalama 14 milyon dolarlık bir ciroya sahip. Bu da bölge ekonomisine büyük katkı sağlıyor

Van Gölü'ne kıyısı bulunan İpekyolu, Edremit, Tuşba, Gevaş, Muradiye ve Erciş ilçeleriyle Bitlis'in Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde haftanın belirli günleri erken saatlerde bir araya gelen balıkçılar, "vira bismillah"  diyerek ava çıkıyor.

Ağlarını göle atan balıkçıların uzun bekleyişinin ardından yakalanan tonlarca balık, hem kentte satılıyor hem de diğer illere gönderiliyor. Göle kıyısı olan Van ve Bitlis'te kayıtlı 190 balıkçı teknesi bulunuyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, Van Gölü'nün 3 bin 712 kilometrekarelik alanla Marmara Denizi'nin üçte biri büyüklüğünde olduğunu söyledi.

Gölde sadece tuzlu ve sodalı suya adapte olmuş inci kefalinin yaşadığını belirten Akkuş, "Ülkemizdeki iç su balıkçılığının üçte biri Van Gölü'ndeki inci kefaliyle karşılanıyor. Bu balık stokunu korumamız ve gelecek nesillere aktarmak için sahip çıkmamız gerekiyor." dedi.

"14 MİLYON DOLARLIK CİROYA SAHİP"

Balıkçıların havaların soğumasıyla birlikte bereketli bir sezona  başladıklarını anlatan Akkuş, şöyle devam etti: "İnci kefali, Van Gölü çevresinde oturan 14 bin insanın geçim kaynağı  durumunda. Yıllık ortalama 14 milyon dolarlık bir ciroya sahip. Bu da bölge  ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Ekonomide bir kalem mal düşünelim ki yıllık tek  kuruş yatırım yapmadan 14 bin insanın geçimine katkı sunuyor. Böyle bir kaynağın  korunması ve geliştirilmesi çok önemli. Eğer üreme dönemindeki kaçak avcılığı  bitirebilirsek Van Gölü'nde balıkla geçimini sağlayanların sayısı artacak."

Akkuş, 15 Nisan-15 Temmuz döneminin bu balıkların üreme dönemi  olduğuna dikkati çekerek, özellikle bu süreçte kaçak avlanmanın önlenmesi  gerektiğini bildirdi. Bu aylarda balıkların tatlı sulara göç ederek yumurta  bıraktıklarını anlatan Akkuş, "Şayet bunun gerçekleşmesini engellersek balığın  Van Gölü'ndeki 600 bin yıllık geçmişi sona erecek." uyarısında bulundu.

"GÜZEL BİR SEZON BİZLERİ BEKLİYOR"

Gevaş ilçesinde balıkçılık yapan Barış Göç de bereketli bir sezona  başladıklarını söyledi.

Çocuklarının rızkı için göle açıldıklarını belirten Göç, "Av için 14  ağımızı göle attık ve günün ilk ışıklarıyla birlikte toplamaya başladık. İlk üç  ağımızda yaklaşık 60 kilogram balık vardı." dedi. Balıkçı Mehmet Gündüz de köylerinde 80 hanenin geçimini inci  kefalinden sağladığını dile getirdi.

Özellikle kış aylarında geçim kaynaklarının inci kefali olduğunu ifade  eden Gündüz, "Allah'a şükür çok güzel bir balık sezonu bekliyoruz ama bizim  işimiz biraz nasip. Bazı günler 30, bazen de 600 kilogram balık avlıyoruz.  Bereketli olduğu günlerde çok seviniyor, mutlu bir şekilde evimize gidiyoruz."  diye konuştu.

Vira Haber

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı