İmzalar Kayseri'de atıldı

Hazar Bölgesi ve Kafkaslar'daki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hazırlanan Proje Destek Anlaşmaları resmi imza töreni Kayseri'de yapıldı.

Hazar Bölgesi ve Kafkaslar'daki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hazırlanan Proje Destek Anlaşmaları resmi imza töreni Kayseri'de yapıldı.

Hazar Bölgesi ve Kafkaslar'daki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hazırlanan Proje Destek Anlaşmaları (PSA) resmi imza töreni Kayseri'de yapıldı.

Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilen ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın ev sahipliğini yaptığı imza törenine Nabucco Gaz Boru Hattı Ulullararası Şirketi Başkanı Werner Auli, Avustralya Ekonomi, Aile ve Gençlik Federal Bakanı Dr. Reinhold Mitterlehner, Bulgaristan Enerji ve Turizm Bakanı Traycho Traykov, Macaristan Ulusal Kalkınma Bakanı Tamas Fellegı, Romanya Ekonomi, Ticaret ve İş Ortamları Bakanı Ion Arıton, ABD Avrasya Özel Enerji Temsilcisi Richard L. Morningstar, AB Enerji Komiseri Günther Oettinger ve çok sayıda davetli katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nabucco Projesi gibi uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak kadar büyük projelerin tehditleri ve fırsatlarının bitmeyeceğine dikkat çekti. Zaman zaman yokuş çıkılıp zaman zaman da yokuş inileceğini ancak eninde sonunda bitirileceğini kaydeden Bakan Yıldız, böylesi tarihi bir anlaşmayı Kayseri'de imzalamaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Nabucco Projesi için hükümetler arası anlaşmaların 13 Temmuz 2009 tarihinde Ankara'da imzalandığını hatırlatan Yıldız, daha sonra kendilerinin bakan ve bürokratlar seviyesinde projenin önünün açılmasına yol açacak bütün çalışmalarını yaptıklarını dile getirdi. İmzalanan PSA'larda kamulaştırmalardan, vergilere, personel ve istihdama kadar 40'a yakın teknik detayların bulunduğunu belirten Bakan Yıldız, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın fikrinin 1990 yılında ortaya konulduğunu söyledi. Gerçekleşmesinin ise 2000'li yılları bulduğunu aktaran Yıldız, "Böyle uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak kadar büyük projelerin tehditleri ve fırsatları bitmez. Zaman zaman yokuş çıkarlar zaman zaman yokuş inerler fakat eninde sonunda gerçekleşirler.

Bu tür projeler gerek taşıyıcı olarak bizlerin gerek kaynak gerekse kaynak ülkelerin ortak projesi olarak ortaya çıkarlar. Türkiye elinden geleni ortaya koydu. Benzer siyasi iradeyi Avrupa ülkelerinden de bekleriz. Türkiye'nin AB'ye, AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı olduğu aşikardır. Türkiye'nin AB üyeliğini bir kısım siyasi meselelerle ötelemenin doğru olmadığını bir kez daha vurguluyoruz. Türkiye Nabucco için olumlu tutumunu devam ettirmeye devam edecek. Şimdi sıra kaynak ülkelere geldi. Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Rusya Federasyonu, dünya konjonktürü uygun olması halinde de İran kaynak ülke olarak Avrupa'nın arz güvenliği konusunda mutlaka menfaatlerinin örtüşeceği projeler yer alacak. Dünya büyüyor. Türkiye ise dünyanın ortalama büyüme hızından daha hızlı büyüyor. Türkiye'nin hedefi dünyada en büyük ilk 10 ekonomi arasına girmek. " diye konuştu.

Nabucco şirketleri ve transit ülke hükümetleri temsilcileri de anlaşmanın imzalanmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yapılan anlaşmanın hem taraflar, hem de AB açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken temsilciler, katılımcılar olarak anlaşmanın da gereklerini yerine getireceklerini vurguladı.

Sondakika

GÜNCEL Haberleri

Büyükçekmece'de Lodos Etkisi: Dalgalar Arasında Sörf Yaptı
Sanmar Denizcilik’ten Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne 2 Yeni Römorkör
DEFMED Yeni Yıla Gala Yemeğiyle "Merhaba" Dedi
İki Kardeşi Arama Çalışmaları İstanbul Boğazı'nda Sürdü
Sahil Güvenlik Komutanlığı, Tıbbi Tahliye Eğitimi Faaliyetlerini Sürdürüyor