IMF'den mülteci krizi için küresel işbirliği çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) mülteci ve sığınmacı krizinin merkezinde yer alan ülkelere destek olunması çağrısında bulundu.

IMF, Çin'in Şanghay kentinde düzenlenecek G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı öncesinde ''Küresel Beklentiler ve Politika Zorlukları'' başlıklı bir rapor yayımladı.

Raporda, 2015'in sonlarına doğru yavaşlayan küresel ekonominin, özellikle gelişmiş ülkelerdeki varlık piyasalarında görülen değer kayıplarıyla daha da zayıflayabileceği belirtildi.

Çin'in daha dengeli bir büyüme modeline geçişi, diğer büyük gelişen ülkelerdeki yavaşlama ve düşen emtia fiyatlarının küresel ekonomik ve finansal dalgalanmalara yol açtığı vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi:

''Bu gelişmeler, küresel ekonominin ters şoklara karşı çok kırılgan olduğu bir dönemde, raydan çıkmış bir iyileşmeye yönelik risklerin arttığına işaret ediyor. Finansal piyasalardaki türbülans ve varlık fiyatlarındaki düşüşler, gelişmiş ülkelerdeki finansal şartları sıkılaştırdı. Bunlar devam ederse büyümeyi daha fazla zayıflatabilir. Yükselen piyasa ekonomilerine yönelik baskı, iç kırılganlıkların da etkisiyle artabilir.''

Jeopolitik çatışmalar, terör olayları ve mülteci krizi

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin ihracatçı ülkeleri daha zor durumu sürükleyebileceği öngören IMF, ayrıca bu durumun düşük enflasyon ortamını daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulundu.

Metinde bunlara ilaveten, jeopolitik çatışmalar, terör olayları ve mültecilere ilişkin risklerin de bazı ülke ve bölgeleri olumsuz etkilemeye devam ettiğine işaret edilerek, şöyle devam edildi:

''Jeopolitik çatışmalar, terör olayları ve mültecilere ilişkin riskler kontrol altına alınmazsa, global ekonomik faaliyetlere ciddi etkisi olabilir. Hassas koşullar, büyümeyi güçlendirecek ve kırılganlıkların üstesinden gelecek geniş kapsamlı politika tepkilerine yönelik aciliyeti artırıyor.'

''Sadece para politikası yeterli değil''

Raporda, büyümeyi güçlendirmek için hem talebi hem de arzı güçlendiren politikalara ihtiyaç duyulduğu vurgulanırken, gelişmiş ülkelerin sadece genişleyici para politikalarıyla talebi canlandırmaya çalışmasının yetersiz olduğu eleştirisine yer verildi.

''Para politikasına bağımlılığı azaltacak kapsamlı bir yaklaşıma gerek var. Özellikle kısa vadeli mali politikalar mümkün olduğu kadar destekleyici olmalı, ekonominin talep ve arz potansiyelini artıracak yatırımlar yapılmalı'' görüşünü paylaşan IMF, raporunda aynı zamanda yapısal reformlara hız verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

G20'inin üzerine düşenler

IMF raporunda, G20 üyelerinin küresel ekonomiyi destekleyecek politikalar ve işbirliği noktasında önemli bir göreve sahip olduğuna işaret edilirken, ''G20, uygun mali seçenekleri, kamu yatırımlarını artırmak ve yapısal reformları tamamlamak için kullanarak talebi destekleme planını ve mevcut büyüme stratejilerini güçlü şekilde uygulamak için hemen şimdi harekete geçmeli'' ifadeleri kullanıldı.

Emtia ihracatçıları ve gelişen ekonomilere yönelik artan risklerin de G20 platformunda ele alınması gerektiği belirtilen raporda, bunun yanı sıra mülteci ve sığınmacı krizinin merkezinde yer alan ülkelere destek olunması çağrısında bulunuldu.

Bu noktada, ''Mevcut mülteci krizinin merkezinde bulunan ülkeler, diğer ülkelerin yükünü üstleniyor. Bu ülkeler, koordineli bir global girişimle desteklenmeli'' tavsiyesine yer veren IMF, kendisinin de kaynakları en çok ihtiyaç duyulan bölgelere nasıl aktaracağını yeniden değerlendirdiğini kaydetti.

ViraHaber.com

EKONOMİ Haberleri

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 10 Aralık’ta Toplanacak
Denizli’de İthalat ve İhracat Arttı
Merkez Bankası Faizi Değiştirmedi, Yüzde 50’de Sabit Tuttu
Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı
Global Yatırım Holding’in Net Karı Yüzde 40 Arttı, Gelirleri 3.4 Milyar TL’yi Aştı