IMF’in hazırladığı “Paris: İklim Değişikliği’nin Mali, Makroekonomik ve Finansal Sonuçları” adlı raporda Aralık 2015’te imzalanan Paris Anlaşması’nın önemine vurgu yapılarak anlaşmaya üye devletlerin iklim değişikliğine odaklanarak bu etkiyi tersine çevirecek ortak politikalar uygulanması gerektiği belirtildi.
Küresel iklim değişikliğinin dışsal faktörler sebebi ile ortaya çıktığı belirtilen raporda, firmalar ve hane halkından sera gazı salınımı için bir vergi alınamadığı üzerinde duruluyor. IMF’in raporunda, çevresel maliyetler için sübvansiyon çıkarılmasının önemi üzerinde duruluyor.
IMF’in hazırladığı raporda karbon salınımında düşüş için vergilendirme ya da vergilendirme benzeri farklı bir ticari anlayış ortaya konulması gerektiği öngörülüyor. Raporda ayrıca denizcilik ve havacılık için yakıt fiyatlarının artırılabileceği öneriliyor.
IMO’nun hedefi iklim değişikliğine karşı küresel işbirliği
Karbon vergisi, IMO’nun Uluslararası Taşımacılık Forumu’nda mutlak emisyon hedefi ile daha fazla sorumluluk yüklenilmesi için önerilen politikalardan biriydi. IMO’nun küresel iklim değişikliği ile mücadelede en önemli hedefi, tüm tarafların karbon emisyonuna karşı ortak sorumluluk alması ve bu sorunun küresel işbirliği ile çözülmesi olarak açıklandı.
Deniz taşımaclılığı tüm karbon salınımının yüzde 2'sini üretiyor
2014 yılında yayınlanan IMO Sera Gazı incelemesine göre, dünya ticaret taşımacılığının yaklaşık yüzde 90’ını gerçekleştiren uluslararası deniz taşımacılığı, dünya çapındaki toplam karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 2.2’ini üretiyor. Bu oran 2007 yılında yüzde 2.8 iken, 2007 ve 2012 yılları arasında denizcilikten kaynaklanan karbon emisyonları yüzde 10’un üzerinde azaldı.
ViraHaber.com