İMEAK DTO Temmuz Ayı Olağan Meclis toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Faruk Ürkmez Başkanlığında İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Faruk Ürkmez Başkanlığında İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi.

“GEMİ İNŞA YÖNETMELİĞİNİN KIYMETİNİ BİLMEMİZ LAZIM”

Yeni çıkan gemi inşa yönetmeliğinin öneminin altını çizen İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ”Artık her alanda oyunun kuralları değişti. Herşeyi istenilen şekilde serbest olarak yapma devri bitti. Yazılı kurallar oturtulmaya çalışılıyor. Baktığımızda yönetmeliğin gelmeyeceği herhangi bir alt sektör olamaz. Çok önemli bir konu olan K2 belgesi artık Güneydoğu’ya kadar gidiyor. Bu belgeyi herkes alıyor ve taşıyor. Niye ve nasıl taşıyorsun? Devlet artık bunu bilmek istiyor. K2 belgesine bakıldığında daha çok kara nakliyecileri ilgilendiriyor ve çok da tartışılan bir konu.Hazine taşınmazlarının tersane çekek yeri tahsis sözleşmelerine ilişkin yönetmeliğin 18.04.2013’de çıkan kanundan 6 ay sonra çıkması gerekirken ancak 16,5 ay sonra çıkabildi. Çok büyük mücadele ve inanılmaz bir emek verildi. Sonunda da çok güzel bir yönetmelik çıktı. Bunun kıymetini bilmek lazım” dedi.

“DENİZCİ ÜLKE DENİZCİ MİLLET”

 Denizin ve deniziciliğin toplumun her kesimi için aynı önemde olmasını gerektiğini belirten Metin Kalkavan, konuşmasının devamında ”Denizciliğin ne kadar önemli olduğu ve ne kadar önemli işler yaptığımız tam olarak algılanmadı. Genel olarak bakıldığında başka sektörlerin örneğin inşaatçılığın bayramı yok. Ama denizciliğin bayramı var. Başlamışız ama sonunu getirememişiz. Denizci ülke denizci millet derken bu söz sokaktaki tüm insanların menfaatini kapsıyor. 2023’de en büyük açığı navlun açığı olarak vereceğiz: 40 milyar dolar. Başka hiçbir alanda bu kadar açığımız yok. Dış ticaretimiz 1,2  trilyon dolar olurken navlun açığımız böyle olacak. 16 Temmuz’da komiteler toplantısı var. Bu konuların gündeme getilmesi gerekiyor. Türkiye’nin 15-20 milyar bağlama kapasitesinin olması kabul edilebilir birşey değildir. Özel tekne bağlama yerimiz yok, böyle birşey olabilir mi? Deniz ülkesinde insanlara ’denize çıkma’ diyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Piri Reis Üniversitesi’nin ilk kez gerçekleşen mezuniyet töreniyle ilgili de açıklama yapan Kalkavan “Uzun yoldan geldik, büyük emek verdik. 100 tane genci ekonomiye kazandırdık. İnşallah bundan sonra artarak devam edecek. Dünyada ihtisas üniversitesi olarak tekiz” şeklinde konuştu.

“BOĞAZLARDAN YETERLİ PAYI ALAMIYORUZ”

Stratejik olarak önemli su yollarına sahi olmanın yanı sıra yakıt ikmali bakımından boğazlardan yeteri payın alınamadığının altını çizen Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği Başkanı Ali Deniz Eraydın  “Sadece stratejik olmaları ve sizlerin bu boğazlara sahip olmanız tek başına bir şey ifade etmiyor. Bu boğazların önemini ve konumunu kullanarak dünya ticaretinden ne kadar pay alındığı öne çıkıyor. Singapur’da yılda 130 bin gemi geçiyor, yaklaşık yüzde 50’sine ikmal yapılıyor, 45 milyon ton civarında yakıt ikmali gerçekleştiriliyor. Dünyada bütün gemi yakıt ikmalinin toplamı 350 milyon ton. Cebelitarık’a bakarsak yılda 100 bin civarında gemi geçiyor, bunların 60 bin civarına yakıt ikmali yapılıyor. Yılda yaklaşık altı milyar dolar gelir elde ediliyor. Aynı şekilde Rotterdam’da yılda 35 bin civarında gemi geçiyor, 28 binine yakıt ikmali yapılıyor, oran yüzde 80 civarında. Buradan sadece sekiz milyar dolar yakıt ikmalinden para kazanılıyor. Potansiyelin yüzde otuzu kullanılabiliyor. En yüksek potansiyeli olan yer İstanbul ama maalesef bahsettiğimiz limanlarla karşılaştırdığımızda en düşük oluyor. Biz İstanbul’da 60 milyon ton ile 2 milyon kar marjı yapıyoruz, çünkü kurallar bunu gerektiriyor. 3 tarafımız denizlerle çevrili, bu coğrafyanın öneminin çok iyi bilinmesi gerekiyor.” dedi.

“HAZIRLANMAMIŞ BİR PROSEDÜRE TABİYİZ”

Hazine arazilerinin tersanelere tahsisi konusunda yönetmelikle ilgili konuşan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak “Emeği geçen başta genel müdürümüz Hızır Reis Deniz olmak üzere herkese sektör olarak teşekkür borçluyuz. Aynı zamanda yönetmelikle ilgili tahsisat da sektörün gelişimine açıldı. Dikkatlice incelenmesi gerekiyor, bu konuda bir inceleme yaptım ve içinde sıkıntılar gördüm. Bunun mutlaka gözden geçirilip düzeltilmesi gerekiyor. 24 metreye kadar bütün su araçları klasa tabii. Klasın bununla ilgili bir yönetmeliği ve bununla ilgili bir denetim prosedürü yok. Hazırlanmamış bir prosedüre tabiyiz.”şeklinde konuştu.

“PİRİ REİS ÖĞRENCİLERİNE İŞ GARANTİSİ VERİYOR”

Piri Reis Üniversitesi’nin 26 Haziran’da gerçkelşene ilk mezuniyet töreniyle ilgili konuşan  PRÜ Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan “Üniversitemiz, denizcilik ana teması olmak üzere tamamlayıcı bilim dallarında da çalışmaya devam edecek. İlk olarak Denizcilik Fakültesi ile başlamıştık ve Gemi İnşaat Mühendisliği vardı. Bu anlamda, 100 kişilik ilk aşama mezunlarımızı 26 Haziran akşamında bin 100-bin 200 kişinin katılımıyla verdik. Buna, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarını da dahil ederek devam edeceğiz. En önemlisi denizcilikle ilgili liselerden öğrencileri iki yıllık Denizcilik Meslek Yüksekokulu’muza doğrudan katıyor olacağız. Bu anlamda, Denizcilik Fakültesi öğrencilerine, bu sene girecek olanlara, Denizcilik Meslek Yüksekokulu altyapı programına girenlere de iş garantisi verilmiştir. Deniz Ticaret Odası temsilinde de tüm denizcilik sektörüne teşekkür ediyoruz.” dedi.

virahaber.com

Deniz Ticaret Odası Haberleri

İMEAK DTO Aliağa Kasım Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti
Tamer Kıran, 29. Uluslararası Denizci Eğitimciler Birliği Konferansı’nın Açılışına Katıldı
Doğusel: “Denizcilikte Yeşil Dönüşüm Zirvesi’ni önemsiyoruz”
Tamer Kıran, Logistech 3. Lojistik, Depolama ve Teknolojileri Fuarı’nın Açılışına Katıldı
İzmir: Geçmişin ve Geleceğin Liman Şehri