"İmalatın yarısı ihracata yönelik"

Dünyada mavi yolculuğun başladığı yer olarak bilinen Bodrum'da yılda ortalama 30 gulet üretiliyor

Mavi yolculuğun başladığı yer olarak bilinen Bodrum'da üretilen guletlerin yarısı ihraç ediliyor. Gemi Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi Fuat Turan yaptığı açıklamada, Bodrum yarımadasında 49 tersane bulunduğunu, bu tersanelerde kriz dönemleri hariç, yılda yaklaşık 30 ahşap gulet üretildiğini söyledi.

Bu guletlerin yarıya yakınının ihraç edildiğini anlatan Turan, ''Teknelerimizi, müşterilerimizin istedikleri uzunluk ve genişliklere göre yapıyoruz. İsteğe göre uzunluğu 24 metre ile 42 metre arasında değişen tekneler yapıyoruz. Mesela 24 metre uzunluğundaki bir teknenin fiyatı 3 milyon avrodan başlıyor'' dedi.

İçmeler bölgesindeki tersanelerde üretilen guletlerin yaklaşık bir yılda tamamlandığını kaydeden Turan, tekne yapımına başlamadan önce müşteriden istediği teknenin özelliklerini aldıklarını söyledi. Daha sonra tedarikçilerden gerekli olan yaklaşık 250 çeşit malzemeyi temin ettiklerini anlatan Turan, ''Önce omurga ve ahşap işleri yapılır. Elektrik, mekanik ve boyama çalışmaları tamamlanır. Guletleri genelde 2 direkli yaparız ama 3 direkli yaptığımız da olur'' dedi.

Teknenin kısa sürede tamamlanmasının iş akışı, malzemenin tedarik edilmesi ve müşterinin maddi gücüyle ilgili olduğunu vurgulayan Turan, sektörün çok bereketli olduğunu söyledi.

Dünyada mavi yolculuğun başladığı yer olarak bilinen Bodrum'daki tersanelerde üretilen guletlerin yabancılara da satıldığını ifade eden Turan, şunları söyledi:

''Avrupa'da ahşap gulet yapımı bitti. İşçilikler çok pahalı. Şimdi yabancı müşteriler bize diyorlar ki 'Aman bu işi bitirmeyin. Bu işi Avrupa'da yürüten bir siz kaldınız'. İhracat çok gelişti. 1995 yılında bir tane ihracatımız vardı. Mavi yolculuğun gelişmesinden sonra Bodrum'a gelenler guletleri gördüler ve bu guletlerin nerede yapıldığını sordular. Daha sonra geçen yıllarda ihracatta sayımızı artırdık. Şimdi imalatımızın yarısı ihracata yönelik.''

''BEDENSEL OLARAK AĞIR BİR İŞ''

Bodrum'da 38 yıllık gulet yapım ustası Yılmaz Dinç ise gulet yapımında kullanılan ahşapların Afrika menşeli olduğunu ve tedarikinin İstanbul'dan yapıldığını söyledi.

Gulet yapımının ağır bir işçilik gerektirdiğini ifade eden Dinç, ''Bedensel olarak ağır bir iş. Ahşap işleniyor. Afrika ağaçları tozlu olduğu için maske ve gözlük kullanmak gerekiyor. Vücudu korumak için tulum ve eldiven, iskeleden düşmemek için bele kemer bağlanıyor ve baret takılıyor'' dedi.
Bu arada, İçmeler bölgesindeki tersanelerde üretilen ve denize indirilen guletler Bodrum'da görsel bir şölen sunuyor.

A.A.

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı