İlklerin gemisi: TCG Yarbay Kudret Güngör

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014'te görev alan 2 fırkateyn ile 1 korvete lojistik destek sağlayan donanmanın en büyük gemisi TCG Yarbay Kudret Güngör, seyir halindeyken dakikada yaklaşık 7 ton yakıt aktarabiliyor.

Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014'te görev alan 2 fırkateyn ile 1 korvete eşlik eden TCG Yarbay Kudret Güngör tanker gemisi, açık denizlerde sağladığı lojistik destek hizmetinin yanı sıra ilkleri de içinde barındırıyor.

Komutanlığını Albay Metin Çulcu'nun yaptığı TCG Yarbay Kudret Güngör gemisi, Barbaros Türk Deniz Görev Grubu-2014'te görev yapan TCG Gediz, TCG Oruçreis ve TCG Heybeliada gemileriyle Güney Afrika'nın Cape Town limanına geldi.

Osmanlı Donanmasının Bursa ve İzmir korvetlerinin ardından 148 yıl sonra Ümit Burnunu geçmeye hazırlanan TCG Yarbay Kudret Güngör gemisi,  görev grubunun diğer gemilerinin yakıt ve gıda ihtiyaçlarının bir kısmının sağlanması görevini görüyor.

Tuzla tersanesinde inşa edilerek 1996 yılında hizmete alınan gemide, 146 personel görev yapıyor. "Kesintisiz Destek" sloganıyla görev yapan gemi, donanmanın en büyük gemisi olma özelliğine sahip bulunuyor.

Tam yüklüyken 19 bin 253 ton ağırlığa sahip olan gemi, 9 bin ton askeri dizel yakıt, 430 ton jet yakıtı, 2 bin 600 ton su taşıyabiliyor. Geminin güvenliği bir adet Phalanx silah sistemiyle sağlanıyor.

Diğer gemilere açık denizde seyir halindeyken de yakıt desteği sağlayabilen gemi, saatte 415, dakikada ise ortalama 7 ton yakıt aktarabiliyor.

Gemi komutanı Albay Metin Çulcu, "Bugüne kadar 21 denizde ikmalde 3 bin tona yakın yakıt ve su verdik. İhtiyaç duydukları yiyeceklerden bir kısmını sağladık" dedi.

Adını TCG Muavenet'in kaptanından aldı

Denizde Türk savaş gemileri için lojistik üs görevi gören gemi ismini, TCG Muavenet Gemisi'nde yaşamını yitiren Yarbay Kudret Güngör'den aldı.

Yarbay Kudret Güngör, 1 Ekim 1992'de Ege Denizi'nde gerçekleştirilen "Display Determination-92" adlı NATO tatbikatında ABD'nin USS Saratoga gemisinden ateşlenen Sea Sparrow güdümlü mermisinin TCG Muavenet'e isabet etmesi sonucu şehit oldu.

Henüz 38 yaşındayken şehit olan Yarbay Güngör anısına gemide eşyalarından oluşan bir köşe oluşturuldu.

Deniz Kuvvetlerinde adını aldığı şehit için köşe oluşturulmuş tek gemi olan gemide, Yarbay Kudret Güngör'ün annesi Ümran Güngör tarafından verilen şapkalar, isimlik, kendisinin kullandığı isminin yazılı olduğu not defteri ve çeşitli özel eşyaları sergileniyor. Şehit Yarbay için oluşturulan köşede fotoğrafı ve bronz plakada biyografisi de yer alıyor.

Ayrıca gemide bir ilk olarak dişçi muayenehanesi de yer alıyor. Donanmadaki gemiler arasında tek dişçi muayenehanesi olan gemide, diş hekimi bir tabip asteğmen görev yapıyor.

Geçmişte açık denizde ağız ve diş sağlığı konusunda ihtiyaç duyduğu hizmeti alamayan, liman ziyaretlerinin de kısa sürmesi nedeniyle durakladıkları ülkelerde de tedavilerini gerçekleştiremeyen bahriyeliler, artık bu imkana da sahip oluyor.

Tabip Asteğmen Uğur Canağan, gemide bulunan diş ünitesinde personele diş çekimi, dolgu, kanal tedavisi gibi ağız sağlığı hizmetleri uygulandığını vurgulayarak, "Burası personelimizin ağız ve diş sağlığı üzerine yaşadıkları sağlık problemlerini çözecek şekilde dizayn edilmiştir. 24 saat esasına göre hizmeti sürdürüyoruz. 781 personele ağız ve diş sağlığı hizmetini uygulamaktayız" dedi.

Seyirde ameliyat imkanı

Gemide ayrıca röntgen, anestezi ve ultrason cihazlarıyla hizmet veren genel cerrahi uzmanı binbaşının görev yaptığı bir ameliyathane de yer alıyor.

Hava Tabip Binbaşı Oğuz Okul, Türk Deniz Görev Grubu adına 4 geminin personeline genel cerrahi alanında hizmet vermek için Yarbay Kudret Güngör gemisinde görevlendirildiğini vurguladı.

Revirin geliştirilmiş, zenginleştirilmiş roll-1 seviyesinde olduğunu ifade eden Okul, şöyle devam etti:

"Gerek bu gemi personelimize, gerek diğer gemilerdeki personele seyir esnasında sağlık hizmetini en iyi şekilde vermeyi amaçlıyoruz. Diğer gemilerdeki revirlerden farklı olarak mevcut bulunduğumuz revirimiz bir anestezi ünitesi, seyyar röntgen cihazı ve seyyar ultrasonografi cihazı ile zenginleştirilmiştir. Bünyemizde bir acil tıp uzmanı, bir pratisyen hekim, anestezi teknisyeni, radyoloji teknisyeni ve tüm cihazların bakımını yapmak için bir sağlık teknisyenimiz mevcut. Seyir boyunca gemimizde bazı sağlık sorunları yaşayanların yanı sıra, diğer gemilerden helikopterle gemimize getirilen personel oldu. Elimizden geldiğince onlara en iyi hizmeti vermeye çalıştık."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 
 

GÜNCEL Haberleri

Ege ve Akdeniz'de Balıkçılığı İzleme Çalışmaları Muğla'da Devam Ediyor
Bodrum-Kaş Arası Denizlerde Fırtına Uyarısı
Türkiye’nin En Büyük Balıkçı Barınağının Yüzde 70'i Tamamlandı
Deprem Bölgesinde Görevini Tamamlayan Yaşam Gemisi Yalova'da Bakıma Alındı
Ege Denizi İçin "Sarı" Uyarı