''Derin Petrol Sondaj Kulesi" ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol, doğalgaz ve jeotermalle alakalı sondaj çalışmalarının yerli yapılabilmesiyle alakalı önemli bir dönüm noktasında olduklarını ifade ederek, "Nasıl yerli aracımızı yapmakla alakalı bir seferberlik ilan edildi, enerji sektörünün yerli aracı burada yapılmıştır" dedi.
İLK TPAO KULLANACAK
TPAO'nun bundan sonra aramalarda yerli sondaj kulesini kullanacağını müjdeleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, " Enerji sektörünün yerli aracı burada yapılmıştır. Petrol doğalgaz ve jeotermal ile alakalı sondaj çalışmalarının yerli yapılmasıyla alakalı önemli bir dönüm noktasındayız. Petrol varsa biz bunu bulacağız. Aramak için özellikle yerli kaynaklarımızla beraber çalışıyor olmamız lazım" diye konuştu.
YÜZDE 90 YERLİ EKİPMANLARLA ÜRETİLDİ
Yıldız, 1934'ten bu yana 4 bin 484 kuyu açıldığını, bunların 3’te birinin AK Parti hükümetleri döneminde olduğunu belirtti. Geçen yıl 305 bin metre sondaj yapıldığı bilgisi veren Yıldız, yüzde 90'lar civarında yerli ekipmandan oluşan, Türk mühendis ve işçileri tarafından yapılan sondaj makinasının son derece önemli bir çalışma olduğunu kaydetti.
CARİ AÇIĞIN AZALMASINA KATKI SAĞLAYACAK
Yerli sondaj kulelerinin cari açığın azalmasına da büyük katkı sağlayacağını belirten Taner Yıldız, "2013 2012'ye oranla 6 kat artışla 173 kuyu açtık. 305 bin metre sondajımız var Yüzde 90'lar civarında yerli ekipmandan oluşan bir yapının Türk mühendis ve işçiler tarafından yapılmış olmasını önemli ve manidar buluyorum" dedi.
İTHAL KULENİN YARI FİYATINA
ERG İnşaat Ticaret ve Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vural Erbilgin de derin petrol sondaj kulesine ilişkin bilgi verdi.
Kulenin 7 bin metreye kadar sondaj yapabildiğini ifade eden Erbilgin, platformun en önemli özelliğinin otomatik olması olduğunu söyledi. Erbilgin, bu tarz bir kulenin 40-50 milyon dolara ithal edilebileceğini, yerli üretimde maliyetin yarı yarıya azaldığını bildirdi. Erbilgin, kulenin yurt içinde kullanıldığını, yurt dışından da talepler olduğunu kaydetti.
Erbilgin, kulenin yüzde 90'nın yerli ekipmanlarla yapıldığı, bazı hidrolik sistemlerin İtalya'dan tedarik edildiğini belirtti.
virahaber.com