Rum basınına göre, Rum yönetimi Ticaret, Sanayi, Turizm Bakanı Andoniadu Kiriaku, "12. parselde hidrokarbon yatakları olup olmadığının belirlenmesine yönelik ilk bulguların aralık ayı başında ortaya çıkmasının beklendiğini" söyledi.
Çalışmaların olağan şekilde devam ettiğini dile getiren Kiriaku, "şirketin sondajın emniyete alınmasına yönelik çalışmalarından dolayı küçük bir ara olduğunu, sondaj çalışmalarının bugünden itibaren devam etmesinin beklendiğini" kaydetti.
Şu an deniz tabanının bin metre kadar altında olduklarını, ancak bunun her gün değiştiğini dile getiren Rum bakan, 18 Eylül’de başlayan sondaj çalışmalarının ardından 73 günün sonunda deniz tabanının 4 bin metre kadar altına ulaşmaları gerektiğini belirtti.
Aralık ayı başında ilk bulgulara ulaşacaklarını yineleyen Kiriaku, olumlu bulgulara ulaşmaları halinde miktarın belirlenmesi için değerlendirme sondajları yapılacağını söyledi.
Kiriaku, platformdaki çalışmaları olumsuz etkileyecek bir şey olmadığını kaydetti.
Rum Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis de sondaj makinesinin deniz altında tuz tabakasına ulaştığını ifade ederek, sondajın emniyete alınması çalışmalarının ardından kısa zaman içerisinde daha derine ilerleyeceğini belirtti.
Kasinis, mevcut aşamada tabakaların analiz edilmesi amacıyla numuneler alındığını dile getirdi.
Bu arada, "Denizci Kıbrıs 2011" toplantısı kapsamınında "Enerji" başlığında sunum yapan Houston Üniversitesi öğretim üyelerinden Kıbrıs asıllı Prof. Dr. Mihalis İkonomidis ise, "doğalgazın tespiti ve bundan ekonomik anlamda yararlanılmasından sonra adanın Avrupa’nın en zengin ülkesi olacağını" söyledi.
Eldeki tüm bulguların, MEB içerisinde büyük miktarda doğalgaz yatakları olduğu yönünde olduğunu dile getiren İkonomidis, "sondajın devam ettiği 12. parseldeki maden yatağının, İsrail’deki ’Leviathan’ parselindeki maden yatağından en az 50 kat daha büyük olduğunu" anlattı.
denizhaber.com.tr