İkinci liman açılımı

Ankara, AB komiseri Füle’nin Ankara ziyareti öncesinde Brüksel’e, Türk limanlarının Rum gemi ve uçaklarına açılmasını öngören bir formül önerdi

Ankara, AB komiseri Füle’nin Ankara ziyareti öncesinde Brüksel’e, Türk limanlarının Rum gemi ve uçaklarına açılmasını öngören bir formül önerdi. Geçen yılki teklife benzeyen plana göre Türkiye önce bir liman açacak. AB, KKTC’ye yönelik izolasyonları 3 ay içinde kaldırınca tüm limanlar açılacak.

Türkiye, AB ile ilişkilerin tıkanma sürecine girdiği bir dönemde ikinci kez “liman açılımı” ile Kıbrıs düğümünü çözmeye çalışıyor.
Türk limanlarının Rum gemi ve uçaklarına açılmasını öngören formül Brüksel’e ulaştırıldı. AB ile müzakerelerde 8 başlığın dondurulmasına ve müzakere sürecinin tıkanmasına neden olan “limanlar” ile ilgili açılım, AB Komisyonu’nun Genişlemeden sorumlu Temsilcisi Stefan Füle’nin Ankara ziyareti öncesi Brüksel’e iletildi. Benzer bir açılım, geçen Ekim ayında da iletilmiş, ancak Rumların direnmesi nedeniyle bir sonuç alınamamıştı.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs ve AB konusunda “bir adım önde” prensibine uygun olan limanlar açılımı ile ilgili formül şu şekilde:
1) Türkiye, Mersin ya da İzmir gibi ana limanlardan birini Rum gemilerine açacak.
2 ) Aynı anda Avrupa Birliği’nden KKTC’ye yönelik izolasyonların en geç 3 ay içinde kaldırılacağına yönelik bir taahhüt alınacak.
3) Avrupa Birliği, 3 ay içinde KKTC’ye yönelik izolasyonları kaldıracak. Ercan Havaalanı dahil, KKTC’ye doğrudan uçuşlar ve ticari ulaşım gerçekleşecek.
4) Türkiye, Rum gemi ve uçaklarına tüm limanlarını ve havasahasını açacak.
5) Böylelikle, 2006’nın Aralık ayında AB tarafından dondurulan 8 başlığın 7’si serbest kalacak. Sadece ‘“Tarım ve Kırsal Kalkınma” ile ilgili başlık Fransa’nın engellemesi nedeniyle askıda kalmaya devam edecek.
Fransa ve Rum engeli
Fransa “tam üyeliğe yönelik olması nedeniyle” 5 başlığı, Rumlar ise Kıbrıs yüzünden 6 başlığı engelliyor.
AB, 2006’nın Aralık ayında, ‘Ankara protokolü’ olarak adlandırılan ve Kıbrıs Rum Kesimi dahil tüm AB ülkelerine limanların açılımını öngören anlaşmanın Türkiye tarafından yerine getirilmediği gerekçesiyle 8 başlığı askıya almayı kararlaştırmıştı. Bu başlıklar şunlar: Malların serbest dolaşımı, İş kurma hakkı, Mali hizmetler, Tarım ve Kırsal Kalkınma, Balıkçılık, Taşımacılık, Gümrük Birliği, Dış ilişkiler.

Hürriyet

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri