İki okyanus birbirine bağlancak

Çin, Kolombiya'nın Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus kıyılarını birbirine bağlayarak Panama Kanalı'na rakip olacak 7.6 milyar dolarlık demiryolu projesi planlıyor.

Çin, Kolombiya'nın Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus kıyılarını birbirine bağlayarak Panama Kanalı'na rakip olacak 7.6 milyar dolarlık demiryolu projesi planlıyor. Çin'in bu hamlesi Amerika kıtasına daha fazla sızma adımı olarak da görülüyor.

Financial Times'a konuşan Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, "Bu gerçek bir teklif... ve oldukça da ileri bir safhada... Çinlilerin ton başına taşıma ve yatırım maliyetiyle ilgili yaptıkları çalışmaların hepsinin verdiği sonuçlar olumlu" dedi.

Kolombiya'da yapımı planlanan demiryolu inşaatı, Çin'in son dönemde gelişmekte olan ülkelere yaptığı kredi yardımının son halkasını oluşturuyor. Çinli bankaların son iki yıllık süreçte gelişmekte olan ülkelere kullandırdıkları kredi miktarı Dünya Bankası'nı geride bıraktı.

Kolombiya’dan Çin’e Hammade Transferi
220 kilometre uzunluğunda olması planlanan demiryolu Büyük Okyanus kıyısından, Cartagena şehri yakınlarına kadar uzanacak. Cartagena, Çin'den ithal edilen ürünlerin Amerika kıtasına dağıtımında üs konumunda bulunacak. Aynı şekilde, bu yolla Kolombiya'daki hammaddelerin Çin'e transferi de gerçekleşecek.

Abartılı bir beklenti yaratmak istemediğini söyleyen Santos, Asya'nın dünya ekonomisini motoru işlevini gördüğünü ve yapılması planlanan demiryolunun oldukça mantıklı bir yatırım olacağını söyledi.

Uzun Zamandır Hayaldi
Kolombiya uzun zamandan beri Panama Kanalı'na bir alternatif geliştirmenin hayalini kuruyordu. ABD'nin Güney Amerika'daki en yakın müttefiki olan Kolombiya, her iki ülke arasıda imzalanan ancak ABD Kongresi'nde bekleyen serbest ticaret anlaşmasının dört yıldır onaylanmaması nedeniyle tepkili.

Bununla birlikte Çin ile Kolombiya arasındaki karşılıklı ticaret ise 1980 yılında bulunduğu 10 milyon dolardan, 2010 yılında 5 milyar dolara çıkmış bulunuyor. Bu ticaret hacmiyle Çin, ABD'den sonra Kolombiya'nın ikinci büyük ticaret ortağı durumunda geldi.

Gelişmeleri değerlendiren Çin'in Kolombiya Büyükelçisi Gao Zhengyue ise, "Kolombiya çok önemli stratejik bir konumda bulunuyor ve biz burayı Latin Amerika'nın geri kalanı için bir liman ülkesi olarak görüyoruz" dedi.

Öncelikli Hedef Çin’e Kömür Taşımak
Çinli ve Kolombiyalı yetkililer, 797 kilometreyi bulabilecek demiryolu projeleri ve Büyük Okyanus kıyısındaki Buenaventure limanın genişletilmesi görüşmeleri oldukça ileri safhada olduğunu belirtiyor. Maliyeti 7.6 milyar dolar olarak tahmin edilen projeye krediyi Çin Kalkınma Bankası sağlayacak. Bu demiryolu aracılığıyla Kolombiya'dan, okyanus kıyısına başta kömür olmak üzerek yıllık 40 milyon tonluk taşıma gerçekleştirilecek.

Dünyanın beşinci en büyük kömür üreticisi olan Kolombiya, dünyadaki talebin çoğu Büyük Okyanus tarafından gelmesine rağmen, kendi kömür üretiminin büyük kısmını Atlas Okyanusu kıyısındaki limanlardan gerçekleştiriyor.

Gazeteport

DÜNYA Haberleri

AB, Kızıldeniz’deki Çok Uluslu Koalisyona Katılacak
Kızıldeniz’de ABD Savaş Gemisine ve Ticari Gemilere Saldırı
Milli Yas İlan Edildi
İsrail-Filistin Savaşıyla Güvenli Rota Türkiye Oldu
Dünyanın En Büyük Konteyner Gemilerinden Birine "Türkiye" Adı Verildi