Ayşe OLCAY / Vira Haber
28 ülkeden temsilcinin katıldığı toplantıda, 2017-2018 yıllarında görev yapacak ICS Yönetim Kurulu Üyeleri seçildi. Buna göre, 2013-2016 yılları arasında DTO’yu temsil eden Sualp Ömer Ürkmez yerine, Tamer Kıran Oda’nın ICS’deki yeni temsilcisi oldu. 9 Mayıs’ta Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus’da verilen resepsiyonu takiben başlayan Genel Kurul Toplantısı, 10 Mayıs günü Esma Sultan’da düzenlenen gala yemeği ve 11 Mayıs’taki boğaz turu ile oldukça sıcak bir atmosferde geçti.
Uluslararası Deniz Ticaret Odası (International Chamber of Shipping - ICS), İstanbul’da gerçekleştirdiği Yıllık Genel Kurul Toplantısı’nda, iklim değişikliği hakkındaki Paris Anlaşması’nın hedefleriyle uyum sağlamak üzere, uluslararası denizcilik sektörü adına geniş kapsamlı bazı CO2 emisyonları azaltma hedeflerini kabul etmesi için Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne (International Maritime Organization - IMO) baskı yapmaya karar verdi.
ICS Başkanı Esben Poulsson yaptığı konuşmada; “Tıpkı karadaki faaliyetlerin artık Paris Anlaşması çerçevesinde devletlerin taahhütleri kapsamında olması gibi IMO’nun da, denizcilik düzenleyicilerinin denizcilik sektöründen kaynaklanan CO2 emisyonlarını azaltmaya yönelik sayıları ve tarihleri içeren bazı iddialı hedefleri kabul ettiğine dair açık ve belirsizlik barındırmayan bir işareti küresel topluma göndermesi çok önemlidir” dedi.
“Denizcilik endüstrisi uzun vadede fosil yakıttan kurtulmalıdır”
ICS, piyasa aksaklıklarına neden olan ulusal veya bölgesel düzeydeki tedbirleri göze almak yerine, gemilerin CO2 emisyon azaltımlarının ele alınmasına ve küresel bir çözümün geliştirilmesine yönelik ek tedbirlerin IMO’nun denetiminde kalmasını istiyor. ICS Başkanı Esben Poulsson; deniz taşımacılığının CO2 emisyonlarının azaltılması konusunda çok iyi bir geçmişe sahip olduğunu belirtti, ancak ortak CO2 azaltma hedeflerinin ne olması gerektiğine dair IMO’dan net bir işaret gelmediği takdirde bunu yönlendirmenin zor olduğunun altını çizdi. Esben Poulsson şunları söyledi: “Artan ticaret ile birlikte etkileyici CO2 emisyon azaltımları, yalnızca -IMO stratejisi tarafından belirlenmesi gereken- alternatif fosil içermeyen yakıtların geliştirilmesiyle başarılabilir. Denizcilik endüstrisi uzun vadede, tıpkı dünya ekonomisinin geri kalanı gibi, nihai olarak fosil yakıttan kurtulmalıdır. Bu amaca ulaşmak, özellikle alternatif yakıtların geliştirilmesi, birçok yılımızı alabilir. Fakat bu yalnızca, denizcilik endüstrisinin bazı iddialı hedeflerin IMO tarafından kabul edilmesi için çaba harcaması ve böylece tüm ilgili tarafların önümüzdeki görevin büyüklüğü hakkında fikir sahibi olmasıyla başarılabilir”.
Genel Kurul'da üç özendirici hedef belirlendi
ICS, diğer denizcilik kuruluşlarıyla birlikte IMO üye devletlerine yönelik olarak, IMO’nun üç özendirici hedefi (Aspirational Objectives) kabul etmesini teklif edecek. Yapılan Genel Kurulda söz konusu hedefler ise şöyle belirlendi:
- Uluslararası denizcilikten kaynaklanan yıllık toplam CO2 emisyonlarını 2008 seviyelerinin altında tutmak,
- Uluslararası deniz taşımacılığında ortalama olarak her ton-km için CO2 emisyonlarını 2050 yılına kadar 2008 yılına kıyasla en az yüzde 50 azaltmak,
- Süregelen CO2 emisyon azaltımında bir hedef olarak, 2050 yılına kadar uluslararası denizciliğin yıllık toplam CO2 emisyonlarını 2008 yılına kıyasla mutabık kalınmış bir orana indirmek.
ICS, IMO’nun söz konusu hedefleri, CO2 emisyonlarının azaltılması hakkında 2018 yılında kabul edilecek olan ön IMO stratejisi kapsamında ele almasını tavsiye edecek. CO2 emisyonlarının azaltılmasının taşımacılık ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik muhtemel etkilerine ilişkin gelişmekte olan ülkelerin duyduğu endişeyi kabul eden ICS, IMO tarafından kabul edilen hiçbir hedefin, denizcilik sektörünün toplam CO2 emisyonlarına ya da tek bir geminin CO2 emisyonuna dair bağlayıcı bir üst limite ilişkin herhangi bir taahhüt içermemesi gerektiğini vurguladı.
Esben Poulsson (Singapur) 2016 yılında ICS Başkanı olarak seçilmişti, görevi 2018’e kadar devam edecek. Genel Kurul’da başkan yardımcılıklarına John Adams (Bahama Adaları), Emanuele Grimaldi (İtalya), Mark Martecchini (Liberya) ve Karin Orsel (Hollanda) getirildi. Toplantıda ele alınan konuların önemli bir kısmını kapsayan ICS 2017 Yıllık Raporu’na ICS’in web sitesinden ücretsiz olarak erişilebilmektedir.
Esma Sultan Yalısı'nda akşam yemeği
İMEAK DTO tarafından Ortaköy’deki Esma Sultan Yalısı’nda bir akşam yemeği verildi. Gala yemeğine İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan başta olmak üzere, Yönetim Kurulu Üyeleri, Türk Armatörler Birliği temsilcileri, sektörün önemli sivil toplum kuruluşlarının başkan ve üyeleri, gazeteciler ve Oda sekreteryası katılım sağladı. Esma Sultan Yalısı’ndaki akşam yemeği kokteyl ile başladı, ardından yemeğe geçildi. Yemeğin başlangıcında önce Süalp Ürkmez kısa bir hoş geldiniz konuşması yaptı. Süalp Ürkmez, her yıl 25 ülkeden birinde düzenlenen bu toplantının 2017’de İstanbul’da olacağına bundan 4 yıl önce karar verildiğini belirtti. Bütün konuklara hoşgeldiniz diyen Süalp Ürkmez, sözü DTO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan’a bıraktı.
“Geleceğimize ve gençlerimize yatırım yapıyoruz”
Metin Kalkavan sözlerine; “Sizleri burada ağırlamaktan onur duyuyoruz, özellikle son bir yılda yaşanan zor günlerden sonra buraya gelmiş olmanız bizim için çok önemli” diyerek başladı. Kalkavan espri yaparak, “normal zamanda size ihtiyacımız yok, ama bu zamanda burada olmanız önemli” diyerek şunları söyledi: “Duyduklarınızın ve gördüklerinizin doğru olmadığını son 4 aydır gittiğim yerlerde, Amerika’da, Kanada’da kendim bizzat anlatmaya çalıştım. Çoğunuzun Türkiye’ye gelmekten çekindiğini biliyorum, bu yüzden tüm kalbimizle geldiğiniz için teşekkür ediyoruz. Biliyorum ki; ülkenize döndüğünüzde burada bir iç savaş ya da kaos olmadığını ve normal bir yaşam olduğunu anlatacaksınız”.
İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın, ICS üyeleri içinde 8500’den fazla üyesi ile en büyüklerden biri olduğunu vurgulayan Metin Kalkavan, “Biz çok büyük bir gücüz, sadece ticari anlamda değil denizcilik eğitimi gibi büyük sosyal sorumluluk projelerinde de yer alıyoruz. Organizasyon çatımız altında birçok bölüm yer almaktadır. Sektörden gelen talepleri biz düzenliyoruz ki, devletimize yardımcı olalım” dedi. Metin Kalkavan; “Bütün bunların yanında eğitime yatırımı sadece bizim gençlerimiz için değil, dünya gençliği için yaptık. 25.000’den fazla öğrenci denizcilik eğitimi alıyor. 20 milyon öğrenci nüfusunun dörtte biri denizcilik okuyor” şeklinde konuştu. Bu yıl ICS Toplantısı’nın İstanbul’da olmasının çok önemli olduğunun altını çizen Kalkavan konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Maritime sektörü olarak çok şey yapıyoruz, ama marine environment olarak da çok şey yapıyoruz. Hesaba bakmadan çok yatırım yapıyoruz. Denizin insanları birleştirdiğine inanıyoruz. Bu yüzden denizciliğe, gemi yapımına, denizle ilgili konulara ve daha da önemlisi geleceğimize ve gençlerimize yatırım yapıyoruz. ICS Genel Toplantısı için buraya geldiğiniz için tekrar teşekkür ediyorum”.
Türk gemiciliği küresel sahnede çok güçlü bir oyuncu olacak
ICS Başkanı Esben Poulsson da yemekte yaptığı konuşmaya; “Öncelikle muhteşem karşılamanız için çok teşekkür ediyorum, bu güzel ve tarihi şehirde bulunmak bir ayrıcalık” diyerek başladı. Esben Poulsson şöyle devam etti: “Geçen sene Tokyo’da başkan seçilmemden bu yana 22 ülkedeki kuruluşlarla görüşmeler yaptım, hızlı geçen bir yıl oldu. Sektörün yaşadığı zorluklardan ziyade gemicilikte CO2 emisyonunu nasıl azaltacağımız konusunda ilerleyeceğiz. IMO’ya yaptığımız talep ile başlayan ‘fosilsiz gelecek’ için kat edilecek daha çok uzun bir yol var”. “Bu geceye dönersek, bu profesyonel sektörün bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum” diyen Esben Poulsson; DTO Başkanı Metin Kalkavan, ICS Yönetim Kurulu Üyesi Süalp Ürkmez, Tamer Kıran ve Oda Genel Sekreteri Murat Tuncer’e teşekkür etti. Poulsson; “Boğazdaki bu özel atmosferde, Türkiye ve Türk Hükümeti’nin gemiciliği çok ciddiye aldığını görüyorum. Türk gemiciliği ileride küresel sahnede çok önemli ve güçlü bir oyuncu olacak” dedi. ICS Başkanı Esben Poulsson sözlerini şöyle noktaladı: “Temsilcisi olduğumuz gemicilik şirketlerinin zor zamanlar geçirdiğinin de farkındayım ve bizler gibi ulusal ve uluslararası kuruluşların görevinin önemi de bu dönemde ortaya çıkıyor. Harcamaların çoğu yakıt ve balast suyu dönüşümüne yapılıyor. Bizler de bu konulardaki yeni regülasyonlarla sektördeki firmaların yaşamlarını idame ettirmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bunlar ICS’in işi ve sektördeki rolüdür. Küçük büyük tüm denizcilik şirketleriyle işbirliği içinde olmamız ICS’i özel kılıyor. Yeni başkan yardımcılarını tebrik ediyorum. Tekrar bu harika organizasyon için ev sahiplerimize teşekkür ediyorum ve yerime geçip Deniz Ticaret Odası’nın şerefine kadeh kaldırıyorum”.
Yemeğin en ilgi çeken noktalarından biri de şüphesiz, ebru sanatıydı. Sahnenin sağ tarafına kurulan masada sanatçı Garip Ay’ın yaptığı resimler, fonda temaya uygun şarkılarla ekrana yansıtıldı. İngilizcesi “papermarbling” olarak bilinen ebru, konukların büyük beğenisini kazandı.
Haber: Ayşe OLCAY
Tercüme: Selin YELESER / DTO Dış İlişkiler Birim Yetkilisi
Fotoğraflar: Hüseyin Altay YONTAN - Sevim TARHAN ATASOY