Dünyada ilk kez atık sudan enerji üretilen, aynı atık suda balık yetiştirilen İÇDAŞ çelik ve enerji tesislerinde uygulanan “Su Yönetim Sistemi”, 11.Teknoloji Ödülleri’nde finale kaldı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen 11’inci Teknoloji Ödülleri için geri sayım başladı. İÇDAŞ’ın dünya çapında örnek olan Biga tesislerinde uyguladığı "Su Yönetimi Sistemi" finalde yarışacak.
Hem çelik, hem de enerji sektöründe Türkiye’nin en büyüklerinden olan İÇDAŞ Biga tesislerinde tam kapasite ile çalışıldığında günlük 10 bin metreküp suya ihtiyaç duyuluyor. Çelik ve enerji üretim süreçlerinde yüksek sıcaklıklara, ya da buhar fazına geçen bu suyun tekrar soğutulması da gerekiyor. Bu suların soğutulması için deniz suyu kullanılıyor.
İÇDAŞ’in üretimini sürdürdüğü Çanakkale’deki Biga tesislerinde yaklaşık 100 bin nüfuslu bir kentin tükettiği kadar suya ihtiyaç duyuluyor. İÇDAŞ için önemli bir çevresel boyuta sahip olan su için “Su Yönetim Sistemi” oluşturuldu. Sınırlı bir kaynak olan yeraltı suyu kullanımına tamamen son verildi. İşletmenin tüm tatlı su ihtiyacının sınırsız bir kaynak olan denizden karşılanmaya başlandı. Ayrıca dünyada ilk kez denize deşarj edilen soğutma suyundan elektrik enerji elde edildi. Bu kapsamda deniz suyunda çalışabilecek nitelikte hidroelektrik santral türbini geliştirildi. Yine dünyada ilk kez deşarj suyu ile üretim yapılan profesyonel balık çiftliği kuruldu.
virahaber.com