İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) 2016 Dünya Raporu'nu açıkladı. Raporda, Türkiye'de insan haklarının kötüleştiği vurgulandı. Söz konusu kötüleşmeye, barış sürecinin çökmesi, Güneydoğu'da şiddetin hızla artması, medyaya yönelik kısıtlamalar ve AK Parti'nin siyasi muhaliflerine yönelik yaptığı operasyonlar gerekçe gösterildi.
İstanbul'da Cezayir Toplantı Salonu’nda dün yapılan basın toplantısında HRW İcra Direktörü Kenneth Roth ve HRW Türkiye Araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, medya üzerindeki baskılar, sivil izlemelere izin verilmemesi ve sokağa çıkma yasağının olduğu illerde artan şiddete dikkat çekerken, Türkiye’nin insan hakları konusunda karanlık bir döneme girmekte olduğunu ifade etti.
Mülteci konusu da ele alında
Sinclair-Webb ile Roth, mülteci politikalarına da değindi. 3 milyar Avro’luk teşvik karşılığında AB'ye düzensiz göçün önlenmesiyle ilgili Türkiye ve AB arasındaki anlaşmayı hatırlatan Roth, bu anlaşmanın mültecilerin etkin korumaya erişimlerinin engellenmesine değil, Türkiye’nin mültecilerin ilk başvuruyu yapacağı ülke olmasına hizmet etmesi gerektiğini vurguladı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Roth, Cenevre görüşmelerinden bu koşullar altında bir sonuç çıkmayacağını düşündüğünü de ifade etti. Sinclair-Webb ise "Türkiye, istikrarsız bir ülke olma riski taşıyor. Müttefikleri Güneydoğu'da artan şiddete karşı ses çıkarmalı" diye konuştu.
HRW’nin hazırladığı 659 sayfalık 2016 Dünya Raporu'nda 90’ı aşkın ülkedeki insan hakları uygulamaları inceleniyor. Raporda Türkiye “Güneydoğuda Yeniden Başlayan Şiddet”, “İfade, Örgütlenme ve Toplanma Özgürlüğü”, “Yargı Bağımsızlığı”, “Mülteci ve Göçmenler”, “Kadın Hakları”, “Temel Uluslararası Aktörler” başlıkları altında incelendi.
Türkiye raporunu okumak için tıklayınız
ViraHaber.com