Hopaport liman sahası içinde yapımı tamamlanan Çimento Terminali hizmet vermeye başladı. Hopaport Çimento terminali toplam kapasitesi 8.300 ton olan 5 adet silodan oluşuyor. Siloları Ülkemizin önde gelen bir çimento grubu işletecek. Holding silolardan 3’ünün işletme hakkını satın alırken, Hopaport’a ait diğer 2 siloyu da kiralamış durumda.
Holding çimento terminalini faaliyete geçirmesi ile birlikte Doğu ve Güneydoğu dahil, bölgenin önemli ölçüde çimento ihtiyacını karşılayacak. Holding aynı zamanda Gürcistan, Nahçıvan ve İran’a da Çimento ihracatı yapması konusunda çalışmalarına devam ediyor.
Hopaport çimento terminaline ilk defa Samsun’dan yüklediği 1.454 ton dökme Çimento ile gelen M/V EGE-M isimli gemideki dökme çimento, grubun Hopa Çimento Terminali için özel olarak getirdiği ve bundan sonrada Hopa’da hizmet verecek olan pnömatik sistemle donatılmış boşaltıcı ile gemideki dökme çimento silolara başarıyla tahliye edildi.
Uçucu kül tahliyesi başlayacak
Hopaport olarak 2018 yılında Hopa Limanı'na uçucu kül tahliyesi başlayacak. Bilindiği üzere kömürle çalışan santrallerdeki kömürün yanması sonucu oluşan ve bacalarda biriken ve atık malzeme olan uçucu kül çimento muadili olarak mukavemeti arttıran bir katkı malzemesi olarak barajlarda gövde inşaatında ve hazır beton üretiminde kullanılmaktadır. Geçen yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde Hopaport Çimento Terminali'nde bu yıl mart ayında yoğun bir şekilde uçucu kül gelecek ve baraj gövdesi inşaatında kullanılacak ve aynı zamanda tüm beton santrallerinde çimento muadili olarak kullanılarak hazır beton santrallerine rekabet avantajı sağlayacaktır.
İşadamlarına çağrı
Yatırımlarla ilgili bir değerlendirme yapan Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, Hopaport’un bulunduğu stratejik konumunu bölge için kazanca çevirme anlamında projeler üzerinde çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini, özellikle Gürcistan’da hızla gelişen İnşaat sektörüne yönelik yatırım yapmak isteyen İşadamlarına limanlarında her türlü kolaylığı gösterme gayreti içinde olduklarını, aynı zamanda İran ile ilgili gelişmeleri de yakından takip ettiklerini ve bu ülkenin kısa, orta ve uzun vadede Hopa Limanı üzerinden ticareti nasıl şekillendirebileceklerinin araştırmalarına devam ettiklerini söyledi.
Genel Müdür Özer Cankurtaran Tünelinde devam eden çalışmaların biran önce sonuçlandırılmasını ve tünelin en kısa sürede hizmete alınmasını beklediklerini ifade ederek “Cankurtaran Tüneli Hopaport’un bir nefes alma borusudur. Cankurtaran Dağı mevcut haliyle ihracatçıyı da, İthalatçı da korkutmaya devam etmektedir. Hopaport’a gelen malların Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile İran ve Nahçıvan’a ulaşımda mevcut hal ciddi bir engeldir. Bunun için Cankurtaran Tünelinin bir an önce hizmete açılması gerekiyor ve biz bunu talep ediyor ve bekliyoruz” dedi.
Sınırsız hizmet
Hopaport açık ve kapalı alanı ile her türlü işin rahatlıkla yapılabildiği bir liman olma özelliğine sahip olduğunu söyleyen Genel Müdür Özer, Gürcistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Nahçıvan ve İran’a yönelik iş ve yatırım yapmak isteyen İş dünyasının Hopaport’u mutlaka yakından görmesi gerektiğini ifade ederek “Biz 600 ton’a kadar olan her türlü proje kargo yükünü elleçleyebiliyor ve liman sahamızda depolalayabiliyoruz. 2010 yılından başlayarak devam eden Uzak doğu ülkelerinden gelen Proje kargo yüklerini limanımızda elleçlemeye ve depolamaya ve daha sonra da Türkmenistan’a grup şirketlerimiz olan ÇABA ve MİSNAK sayesinde adrese teslim gönderdik ve göndermeye devam ediyoruz.
Hopaport’ta hizmette sınır yoktur derken, artık yaptıkları işlerle kendilerini kanıtlamış olan tecrübeli personelimiz ve makine parkımız sayesinde her türlü işi yapabilir konumundayız dedik, demeye de devam ediyoruz” açıklamasını yaptı.
Vira Haber