Hopa’da nakliye sektörünün sorunları masaya yatırıldı

Nakliye sektörünün sorunları, mülki idare amirliğinde Batum Başkonsolosu’nun da katıldığı toplantıda konuşuldu.

Son günlerde nakliye sektörünün karşılaştığı sorunlar nakliye firmalarının ticari faaliyetlerinde aksamalara neden olması ve işleri ciddi sektelere uğratması nedeniyle Sarp Mülki İdare Amirliği’nde Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Öztürk’ün ev sahipliğinde toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya T.C. Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, T.C Batum Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Mikail Develioğlu, T.C. Batum Başkonsolosluğu Gümrük Ataşesi Özay Kutlu, HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek ve Yönetim Kurulu üyeleri,  nakliye sektörünün temsilcileri ve Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi temsilcisi toplantıya katıldılar. 

Kısa bir açılış konuşması gerçekleştiren Vali Yardımcısı Öztürk daha sonra sözü Başkonsolos Temizkan’a bıraktı. Başkonsolos Temizkan konuşmasında öncelikli olarak vizesiz geçişlerde uygulanan 90 gün kuralı hakkında atılan adımları ve gelinen noktayı anlatarak, konunun takip edilmeye devam ettiğini ve sürecin 1 ay içerisinde tamamlanarak ayrı bir vize uygulamasının uygulamaya konulacağını ifade etti.

Toplantıda Nakliye sektörü temsilcileri araçlarının Gürcistan Cumhuriyeti topraklarında karşılaştıkları sorunları dile getirdiler. Uygulanan keyfi trafik cezalarının ve gereksiz yere TIR parklarında bekletilmelerinin önüne geçilmesi yönünde taleplerini ifade ettiler.

Son dönemde Gürcistan plakalı araçların pazardan daha çok pay almaya başladıklarını ifade eden sektör temsilcileri, “Türk araçlarının boş bir şekilde sınırdan geçmeleri mümkün değindiler.  Gürcü araçları, boş bir şekilde geçebilmelerinin yanı sıra ülke içerisinde otoban kullanım bedeli ödememeleri, aldıkları cezaları ödemden sınırdan geçebilmeleri ve karayollarında kantar kontrol uygulamalarına tabi olmamaları nedeni ile haksız rekabetin söz konusu olduğunu” ifade ettiler ve bunlarla ilgili çalışma yapılmasını talep ettiler.

Sarp Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Öztürk, sorunların Maliye Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı arasında sistem olarak bir koordinasyonun olmayışının bu tür sorunlara neden olabildiğini ifade etti.

Daha sonra, HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer Hopa limanında yaşanan gelişmelerden bahsederek, Hopa Limanının son yıllarda kapasitesini 2-3 kat artırdığını belirterek, Hopa Limanının diğer limanlarla rekabet edebilmesi için nakliye fiyatlarının yeniden düzenlenmesinin önemine değindi. Hopa Limanı ile iş yapan firmaların bir kısmının nakliye fiyatları yüksek buldukları için, buraya göre nakliye fiyatları daha düşük belirtilen diğer limanlara gemilerini yönlendirdiklerine şahit olduklarını belirten Özer “Hopa nakliye sektöründe gerçekten önemli bir merkez. 1.500’e yakın TIR ve C-2 belgeli aracımız var. Hopa olarak bence biz bu avantajımızı ve ağırlığımızı istediğimiz gibi kullanamıyoruz. Biz HOPAPORT olarak her zaman önceliğimiz Hopalı firmalar olmuştur. Ancak zaman zaman yaptığımız fiyat kıyaslamalarında maalesef Hopalı firmaların verdiği fiyatlar yüksek kalmaktadır. Herkes Hopa Limanına sahip çıkmalıdır. Hopa Limanında ne kadar iş potansiyeli artarsa Hopa’da, Hopalı da ve Hopa’daki her evdeki refahta o oranda artar” diye konuştu.

Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Akyürek, son 1 aylık süre zarfında Sarp Gümrüğü’nde de ceza uygulamalarının arttığı yönünde şikâyetler aldıklarını ifade ederek bu konunun daha öncede görüşülüp bir fikir birliğine varıldığını söyledi.

Ekonomik olarak sıkıntılı bir dönemden geçen nakliye sektörünün bu cezalar karşısında ciddi mağduriyetler yaşadıklarını ifade etti.

Sarp Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Öztürk, bu konuda fikir birliğine varıldığı şekli ile uygulamaların devam ettiğini anlattı. Diğer yandan gümrük işlem takip kartları ile ilgili daha önce yaşanan sorunların iş takibi yapacak kişilerin çalıştıkları firmalardan vekâlet alamamaları veya bunun sistemde görünmemesi yüzünden kaynaklandığını ifade ederken gelinen noktada bir veya iki hafta içerisinde uygun bulunan başvuruların iş takibi için gümrük sahasına girmelerine izin verilmeye başlanacağını açıkladı.

Toplantı ile ilgili notları alan bürokrasi temsilcileri ilgili çalışmaların zaman kaybedilmeden başlatılacağını ifade ettiler.

Toplantı sonrası Esenkıyı mevkiinde bulunun 1. Tır parkına gidilerek yerinde incelemelerde bulunuldu.   

virahaber.com

GÜNCEL Haberleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan Denizcilere Yıpranma Payı Desteği
Çanakkale Boğazı 10 Knot Altındaki Tüm Gemiler İçin Transit Geçişlere Kapatıldı
Aliağa Limanları, Türkiye Ekonomisinin Gücünü Yansıtıyor
Kayıp Balıkçıların Teknesi Açıkta 8 Metre Derinlikte Bulundu
Bandırma ve Erdek'te Olumsuz Hava Şartları Nedeniyle Feribot Seferleri İptal Edildi