PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve PTT Genel Müdürü Osman Tural, HGS Sisteminin tanımından, faydalarına kadar merak uyandıran tüm konularını açık bir ifadeyle anlattı.
Öncelikle, HGS ‘nin tanımından başlarsak;
Otoyollar ve/veya köprülerde seyreden taşıtların ödeme noktalarında durmadan geçmelerini ve geçiş ücretlerini de kart veya pasif etiket üzerinden ödemelerini sağlayan ileri teknoloji ürünü sistemdir. Dünyanın birçok ülkesinde kullanılan ucuz bir sistem olan HGS ‘nin dünyadaki kayıtlı kullanıcı sayısı 130 milyon civarında olup, başarı oranı yüzde 100’e yakındır.
Kuruluşumuz ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında ücretli geçiş yapılan otoyol ve köprülerde kuyrukların önlenmesi, vatandaşlarımızın hizmeti en kısa sürede ve en ucuz şekilde alabilmesini teminen OGS ve KGS dışında yeni bir sistem olan Hızlı Geçiş Sisteminin (HGS) kurulması ve işletilmesi amacıyla 31 Aralık 2010 tarihinde bir protokol imzalanmıştır. Bu protokol ile HGS Sisteminin işletilmesine dair yetki münhasıran PTT Kuruluşuna verilmiştir.
HGS’nin sağlayacağı diğer faydalara değinecek olursak; bu sistemle otoyollarda araçların engelsiz geçişlerinin sağlanması, geçiş anında ücretlerin otomatik olarak tahsil edilmesi ve en ileri teknolojilerden birisi olan Pasif RFID teknolojisi (Radyo frekanslı kimlik tanımlama) kullanımı ile trafik akışında sürekliliğin sağlanması hedeflenmektedir.
Hızlı Geçiş Sistemi projesi kapsamında yapılan çalışmalarla;
İzmir-Aydın-Çeşme otoyolunda 13 plazada (62 gişede) HGS kurulumu yapılmıştır.
İzmir-Aydın-Çeşme otoyolu üzerinde dört plazada etiket satışı için PTT Şubesi kurulmuştur.
Ayrıca yüklenici firma tarafından sözleşme kapsamındaki Türkiye genelindeki diğer otoyollarda yer alan plazalara da birer adet olmak üzere gişe kurulumu yapılması çalışmalarına devam edilmektedir.
Etiket satışı için kolaylık sağlayacağı düşünülen KIOSK alımı için çalışmalar başlatılmıştır. KIOSK’lar sayesinde PTT merkez ve şubeleri haricinde benzin istasyonları, marketler vb. yerlerde müşteriye ulaşım hızlı ve 24 saat süreyle olacaktır.
Edirne-Ankara otoyolu üzerinde bulunan 46 plaza ve 2 köprüde bulunan 200 gişenin kurulumlarına başlanmış olup söz konusu yerlerde, şu an itibariyle beton kesimi ve kablo çekim işlemi yapılmıştır. Söz konusu yerlerde, ilke etapta bir adet giriş ve bir adet çıkış gişesi çalışacak şekilde kurulum düşünülmektedir.
Geriye Kalan Ankara, Mersin, Adana, İskenderun, Niğde, Şanlıurfa, Gaziantep, Tarsus, Osmaniye Otoyolu üzerinde bulunan 33 plazada bulunan 125 adet gişenin kurulumu için planlama yapılmaktadır. Söz konusu yerlerde, ilke etapta bir adet giriş ve bir adet çıkış gişesi çalışacak şekilde kurulum düşünülmektedir.
HGS etiket fiyatlar belirlenmiş (Kart tipi 15 TL. ve etiket tipi 5 TL.) ve etiketlerin basımı ile ilgili çalışmalar son aşamasına gelmiştir.
Söz konusu HGS etiketleri iki tip olup, birincisi; yapışkanlı olup, araç camına içeriden yapıştırılır. Bu etiket yapıştırıldıktan sonra söküldüğü zaman işlevselliğini yitirecektir. İkincisi; kart tipi olup, taşınabilir türde etikettir. Cama yapıştırılmaz, cama içeriden yapıştırılan bir muhafazaya takılır.
HGS etiketleri; ülkemiz genelinde bulunan 4280 PTT işyerinden, anlaşmalı bankalardan, otoyollar üzerinde kurulacak PTT şubelerinden temin edilebilecektir.
Ayrıca; müşteriler dilerlerse HGS etiket dolumlarını Ülke genelinde yaygın PTTMatiklerden de gerçekleştirebileceklerdir. Bunun yanında GSM operatörleri ile işbirliğine gidilerek SMS üzerinden yükleme yapılabilmesi planlanmaktadır.
virahaber
HGS ÇALIŞMA PRENSİBİ NEDİR?