Hisse Senedi Nasıl Alınır?  

Borsada yatırım yapmak için en yaygın şekilde kullanılan yatırım enstrümanlarının başında hisse senedi geliyor.

Borsada yatırım yapmak için en yaygın şekilde kullanılan yatırım enstrümanlarının başında hisse senedi geliyor. Oldukça kıymetli bir finansal varlık olan hisse senetleri borsa yatırım dünyasına girmek isteyen tüm yatırımcıların bile bilmesi gereken en önemli kavramların başında yer alıyor. Hisse senedi nedir, hisse senedi nasıl alınır ve hisse senedi alırken nelere dikkat etmek gerekir gibi konu başlıkları en çok araştırılan konular olarak karşımıza çıkıyor.

Hisse Senedi Nedir?

Şirketlerin müşterilerine şirket sermayesinde yer alan mevcut paylarını belgelemek amacıyla verdikleri kıymetli evraklara hisse senedi deniliyor. Sermaye şirketleri ortaklık paylarını ve ortaklıkları belgelemek için hisse senedi kullanıyor. Ve hisse senetleri bir mülkiyeti veya ortaklığı temsil ediyor.

Eğer bir yatırım aracı olarak hisse senedi sahibi olmak istiyorsanız, sahip olduğunuz hisse senetleri oranın da şirkete ortak olma, yönetime katılma, kâr payı elde etme ve oy hakkına sahip olma gibi yetkiler elde edebilirsiniz. Bunun için hisse alım ve satım işlemleri ve süreç hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Hisse senedi alım satım işlemlerini gerçekleştirebilmek ve bu alanda gerçek bir yatırımcı olabilmek için aşağıdaki işlem aşamalarını takip edebilirsiniz;

Aracı Kurum Seçimi

Hisse senedi yatırımları için öncelikli olarak SPK tarafından lisanslandırılmış bir aracı kurum belirlemelisiniz. Aracı kurumlar özel kanunlarla kurulmuş kurumlardır ve sermaye piyasasına tabi olan işlemleri yapabilmeniz için SPK tarafından aracılık yetkisi verilmiş olan anonim ortaklıklardır. Ve yatırımcılar ile şirketler arasında hisse alım satımlarında dair aracılık edilmektedir. 

Aracı kurumlar hisse senedi alım ve satımına aracı olan ve yatırımcıların vermiş olduğu emirleri piyasaya ileten kuruluşlardır. Ve her bir aracı kurum yaptığı her işlem başına komisyon geliri elde etmektedir. Yatırımcılar piyasadan direkt olarak alım satım gerçekleştiremeyeceği için tüm işlemlerin mutlaka bir aracı kurum tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle hisse senedi alımı için aracı kurum seçimi karşınıza çıkan ilk adım olacaktır.

Hesap Açılışı

Borsada hisse senedi alım satımları için bir aracı kurum belirledikten sonra sıradaki aşama yatırım hesabı açma sürecidir. Seçmiş olduğunuz aracı kurum ile iletişime geçerek kendinize ait bir yatırım hesabı oluşturmalı ve bu hesap üzerinden tüm işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.

Yatırım hesabı açmak için size ait kimlik bilgileriyle birlikte bazı belgeler talep edilmektedir. Seçmiş olduğunuz aracı kurum tarafından sunulan bu belgeleri eksiksiz bir şekilde düzenlediğinizde hesap açma süreciniz tamamlanacaktır.

Hisse Senedi Belirleme

Hisse senedi yatırımlarınız için güven duyacağınız bir aracı kurum üzerinden hesap açılışını tamamladıktan sonra artık sıradan yatırım yapmak istediğiniz şirketin belirleme süreci bulunmaktadır. Hangi şirketin hisselerine yatırım yapmak istiyorsanız bu doğrultuda bir hisse alım satımı gerçekleştirmeniz gerekecektir. Ancak bu aşamada hisse senedi fiyatları ve şirketler hakkında kapsamlı bir araştırma yapmanız doğru bir yatırım için en önemli gerekliliklerden birisidir.

Hisse Senedi Alımı

Şirketler ve hisse senedi fiyatları hakkında gerekli analizleri ve araştırmaları yaptıktan sonra hangi şirketin hisse senetlerine yatırım yapacağınızı belirlediyseniz son aşama olarak hisse senedi alımı sürecini tamamlamanız gerekecektir. Bu işlemler aracı kurumunuzun web sitesi veya mobil uygulaması aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Hisse Senedi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Hisse senedi alım ve satımı en kolay yatırım yöntemlerinden birisidir. Aracı kurumların sürekli olarak hizmet kalitelerini geliştirmeleri ve kolay ve pratik işlem süreçleri ile hisse senedi alım ve satımları hızlı ve kolay bir şekilde tamamlanmaktadır. Her ne kadar kolay bir yatırım yöntemi olsa da buradaki en önemli konu kazançlı bir yatırımı nasıl sağlayabileceğimizdir. Bunun için hisse senedi alırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar bulunmaktadır.

Hisse alım ve satım işlemleri için dikkat etmeniz gereken en önemli detaylar şöyle sıralanmaktadır;

  • Alım satım işlemlerini gerçekleştireceğiniz aracı kurumlar bu işlemler için komisyon ücreti, işlem ücreti ve hesap ücreti gibi kesintiler gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla hisse senedi alım maliyetlerinizi en uygun seviyelerde tutabilmek için aracı kurumların ücret yapılarını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir.
  • Aracı kurumlar üzerinden hisse senedi alım ve satımı gerçekleştirmeden önce hangi şirketin hisselerine yatırım yapacağınız karlı bir yatırım için en önemli konulardan birisidir. Bu nedenle yatırım yapacağınız şirketin performansını detaylı bir şekilde değerlendirmeniz tavsiye edilmektedir. Şirketin mevcut finansal durumu, büyüme potansiyeli, yönetim kalitesi, şirketin kâr oranı ve sektöre sağlamış olduğu rekabet avantajları incelenerek yatırımın gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda şirketlerin geçmiş performansları gelecekteki performansları için de bir öngörü oluşturmaktadır.
  • Hisse alım satım işlemlerinde hisse senedi fiyatları dikkat etmeniz gereken en önemli detaylar arasında yer almaktadır. Fiyatlardaki dalgalanmalar ve şirket haberlerinin fiyatlara ne tür bir etki yarattığını takip etmelisiniz. Bunun için hisse senedi fiyatlarının geçmiş performansını incelemeniz önerilmektedir.
  • Hisse senedi alım satım işlemlerinde yatırım sürenizi önceden belirlemeniz önemli kriterler arasında yer almaktadır. Genellikle uzun vadeli bir yatırım olarak tercih edilen hisse senetleri için kısa vadeli alım satım işlemleri daha fazla risk barındırmaktadır. Bu alanda sahip olduğumuz tecrübe ve uzmanlık doğrultusunda yatırım sürenizi en doğru şekilde belirlemelisiniz.

SERBEST KÜRSÜ Haberleri

Online Alışverişle Alabileceğiniz Ürünler: Her İhtimale Uygun Seçenekler
Göz Muayene Birimi: Göz Sağlığınız İçin Güvenilir Çözüm
Trafik Cezası Ödemeleri: Adım Adım Nasıl Yapılır?
Değişik Tavuk Yemekleri
Her Yaşa Uygun Yatak Seçimi: Çocuktan Yetişkine