Hedef "Kuzey Yıldızı" olmak

Samsun'un Karadeniz'de 'kuzey yıldızı' olarak ihracat ve ithalat merkezi olması için çalışma programları hızlandırıldı.

Samsun'un Karadeniz'de 'kuzey yıldızı' olarak ihracat ve ithalat merkezi olması için çalışma programları hızlandırıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'u Türkiye'nin 2023 hedeflerine entegre etmeye çalıştıklarını, ülkenin 'kuzey yıldızı' olması için çalıştıklarını, ithalat-ihracat havzası olunması için işbirliğine gidildiğini söyledi.

Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, dış ilişkiler ve Rusya ile ekonomik, sosyal, kültürel alanda yapılacak çalışmalar, Karadeniz'de ticaret alanında yükselen 'Kuzey Yıldızı Samsun' başlığı altında açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Meclisi'nde konuşan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'un bölgesinde istikrar kotası yüksek bir şehir olarak öne çıktığını söyledi. Türkiye'nin çok hassas bir coğrafyada bulunduğunu, sıfır sorunla sürdürülemeyecek bazı dengelerin olduğunu ifade eden Yılmaz, hükümetin bu mücadeleyi verdiğini, sorun oluşturmak değil, çözmek yönünde çok yönlü, aktif, proaktif politika denilen içerik ile bu süreci sürdürdüğünü kaydetti. Türkiye'nin iktisadi hedeflerine giriş yaparak bu hedefler doğrultusunda Samsun'un hedefleri konusuna değinen Yılmaz, bölgesel olarak ihracat ve ithalat noktaları hakkında konuşmasını şöyle sürdürdü: "İktisadi hedef belirleniyor. 2023 yılında şuan ki, 136 milyar dolardan 500 milyar dolara ihracat yapılması hedefleniyor. Türkiye'nin bazı havza ve kentlerinin oluşturduğu konumlar coğrafyada ihracat ve ithalat merkezi olarak öne çıkıyor. Örneğin, İzmir bugüne kadar tarihi konum olarak bu misyon üstlenmiştir. Batı coğrafyasının, Batı Anadolu'da oluşmuş olan bu büyük iktisadi harekete, sanayi ve tarımsal büyük zenginliği, ülkemizin batı dünyada, batıya doğru ihracat ve ithalatının bir omurgası olarak kullanılmıştır. İzmir'i geliştiren büyüten neden bu olmuştur. Tıp ki buna benzer İstanbul'un Türkiye'nin dünya ya açılan kapısı olduğu gibi. İstanbul ve Marmara havzası Türkiye geneline açılan kapı olmuştur. Güneyde Mersin, İskenderun'a Anman, Beyrut Suriye ve Ürdün İsrail gibi Kuzey Afrika'nın şehirlerine doğru yapılacak ithalat ve ihracatın havzası, omurgası olmak için rol üstlenmiştir."

SAMSUN GELECEĞE HAZIRLANDI

Verdiği ülke profilinin ardından Karadeniz Bölgesi'nde Samsun'un durumu ve hedeflerini anlatan Yılmaz, "Karadeniz Bölgesi'nde bir havza ve böyle bir havzanın, ülkenin gelecek 12 senesinde olabilecek büyük ihracat iktisadi hareketinde, Kuzey Anadolu'nun bir karşı havzaya (Rusya) dönük hamlesi olmamız mı? Böyle bir ihracat, böyle bir dış satım potansiyelinin akış noktası haline Samsun gelemez mi? Gelir. Samsun tarih boyunca da böyleydi. 1950'li yıllarda milyon dolarlar harcanarak Samsun Limanı yapılmış. Türkiye'nin çok az yerinde havaalanı varken Samsun'a havaalanı yapılmış. Türkiye'nin çok az yerinde olan sanayi tesislerinden kamu yatırımları gerçekleşmiş. Hedef, Samsun'un bu alt yapısını oluşturmak idi. Demir yoluyla, karayoluyla bağlamış Samsun'u bir havza kent haline getirelim. Türkiye'nin kuzeye açılan ihracat hamlelerinin buradan yapılması için hedef konulmuş. Ama son yıllarda İstanbul, Marmara havzası Türkiye'nin diğer havzalarını biraz küçültmüş, etkilemiş. Marmara yeni dinamiklere yeni lojistik potansiyele taşımayacak da duruma geldi. Türkiye'nin büyük ihracatında, Samsun niye gecikti? İstanbul'u öncelikleri almasından gecikti. Samsun yeni bir rol üstelenmek durumunda. Samsun, Türkiye'nin kuzeyi açılan kapısı olmak durumunda. Sadece lafta değil, bir aksiyon, proaktif bir hareket ortaya koymak durumunda. Özellikle son dönemde ilişkilerimiz iyileşti. Özellikle Rusya ile vizelerin kaldırılmasından sonra bunu fırsat bildik biz. Hemen kalktık bazı şehirlerle ilişkiler kurmak için hareket geçtik" diye konuştu.

İlk olarak Rusya'nın Novoroski şehri ile diyaloga geçtiklerini, kardeş şehir oluşumunun sağlandığını ifade eden Yılmaz, artık oradaki yöneticiler ile birbirlerini telefonla arar duruma gelindiğini, büyük bir dostluk oluştuğunu belirtti.

Odessa ve Novoroski şehirleri ile temasın artarak devam ettiğinin ve 2023 vizyonuna Samsun'u adapte etmeye çalıştıklarının altını çizen Yılmaz, "Bir kentin gelişmesi için yakınında kurulan bir pazar, yeni dünya ve oraya açılma yönündeki bir hamle bizi de katkı sağlayabilir, düşüncesiyle harekete geçtik. Ülkemizin 2023 açılım hedefleriyle de uyumlu bir şekilde çalışmayı birleştirdik. Kuzey komşu ile daha sıkı ilişkiler içerisine girebiliriz diye hamleleri yaptık. Bu konuyu Amasya, Çorum, Samsun, Tokat'ın içinde bulunduğu Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'na (OKA) taşıdık. Bu iller havzada üretim ve pazarlamasını kendi içinde değil, düşüncesinin 'bunu dışa nasıl yansıtırız' olması yönündeki hareketiyle, bölge en önemeli aksiyonda 'kuzey yıldızı' olabilir dedik. Samsun dahil illerin yöneticisi ve işadamı temsilcileri ile Moskova'ya gitti. Büyükelçilikte toplantı yaptık bilgilendirildik" şeklinde konuştu.

Rusya'nın şehirleriyle ekonomik, sosyal, kültürel diyalogların artırılmasının değerlendirilmesinin yapıldığını, ziyaretlerin gerçekleştirildiğini vurgulayan Yılmaz, "Soçi şehrinde incelemelerde bulunduk. Burası Karadeniz'de Türkiye coğrafyasının karşı sahile ulaşabileceği bir kısa yol. Bütün lojistik, mal, turizm, yük transfer işlerini Soçi üzerinden planlanıyordu. Rusya son 3 yıl içerisinde kararı değiştirdi. Bunu geçen sene uygulamaya koydu. Rusya Soçi'yi turizm kendi yapacağım, dedi. Kerc boğazı olarak denilen alanı Rusya artık Karadeniz lojistik alanı olarak planlanmış. Türkiye ve Rusya'nın şuan 36 milyar dolar bir ihracat potansiyeli var. Biz 8 milyar dolar mal satıyoruz. 28 milyar dolar civarında onlar bize satıyorlar. Ama Rusya'nın 22-23 milyarı doları doğal ve petrol ürünü. Bizim çok mal satmamız lazım. Her alanda kontak kuracağız" dedi.

Yunanistan'ın Kavala şehri ile işbirliği protokolü sağlandığı bilgisini veren Yılmaz, önümüzdeki süreçte Samsun'un beş yıldızlı otel sayısının beşe ulaşacağına dikkat çekti. Kavala şehri ile turizm akışını sağlamak istediklerini ifade eden Yılmaz, "Turizm alt yapısına ihtiyaç olan Samsun'da turizmi harekete geçirmemiz lazım. Kavala Samsun'a bin 250 kilometre. Van Samsun'a bin 150 kilometre. Kavala Samsun'a uzak bir yer değil. Sokaklarında 10 kişinin 6'sı Türkiye'den geçmiş, Türkçe konuşuyor. Türkiye'den göç etmişler ve müthiş bir hasretleri var" diye konuştu.

Yılmaz, Kavala ile diyalogların artırılacağını, her türlü işbirliğinin sağlanacağını ve bu yönde başka ülkelerle de çalışmaların olduğunu belirtti.

Haberciniz.biz

GÜNCEL Haberleri

Denizci Fenerbahçeliler Derneği, Özel Film Gösteriminde Bir Araya Geldi
Çanakkale Boğazı'nda Müsilaj Devam Ediyor
Ağ İle Avlanma Yasağına Uymayan Şahsı Jandarma Yakaladı
Tamer Kıran, Ticaret Bakanı Bolat ile Birlikte Bangladeş'e Gitti
Tekirdağ'da Müsilajla Mücadele Kapsamında Atık Su Denetimleri