İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde İstanbul halkı için projeler üreten İSPARK; yurt içinde il ve ilçe belediyelerinin yanı sıra yurtdışında yerel yönetimlere ve şirketlere de danışmanlık hizmeti sunmakta. Bu başarılı çalışmaların sonucunda ülkelere ve kentlere model olan İSPARK, Avrupa Park Birliği (EPA) üyelik girişimi ardından, ülke genelinde bir STK olarak çalışan Türkiye Otopark Sektör Birliği kuruluşuna da öncülük etmiştir. Yaptığı başarılı çalışmalarla kentin yükselen değeri haline gelen İSPARK, hizmet kalitesini yükseltmek için sistemin işleyişini kontrol altında tutmakta, vatandaşlardan gelen başvurular tek tek değerlendirilerek sonuçlandırılmaktadır. İSTMARİN olarak hayata geçirdikleri tekne parklarla önemli bir açığı kapatan İSPARK’ın Genel Müdürü Mehmet Çevik ile bundan sonraki hedeflerini ve hayallerini konuştuk.
2005 yılında İstanbul’da hayata geçirilen İSPARK Projesi’nin hedefi neydi? Sistem kente ve İstanbullulara ne kazandırdı?
İSPARK’ın kuruluş amacı; İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait açık, katlı ve yol üstü otoparkları aldığı işletme yetkisi ile tek elden ve sistemli bir şekilde yönetip işletmektir. Bu amaçla bin araç kapasite ile otopark işletmeye başlayan İSPARK, bugün 80 bin araç kapasitesine ulaşmış ve 2015 yılı sonunda hedefini 100 bin olarak belirlemiştir. “Güvenle Park, Güler Yüzle Hizmet” sloganında vurguladığı ilkesinden taviz vermeyen İSPARK, şehir içinde trafiğin yoğun olduğu noktalarda kısa süreli parkı teşvik etmek ve uzun süreli park etmeyi daha az yoğun olan bölgelere aktarmak için çalışmalarını sürdürmektedir. “Park Et ve Devam Et” uygulamasını bunun en güzel örneği olarak gösterebiliriz. İSPARK ile İstanbul’da niteliksiz işletmecilik de (değnekçilik) büyük oranda sonlanmış, yol üstü otoparkların yanı sıra birçok açık ve katlı otopark da işletmeye alınarak, hizmete sunulmuştur. İSPARK’la sekiz yıllık süreçte otopark gelirleri de kayıt altına alınmış, yaklaşık bir milyar TL ülke ekonomisine kazandırılmıştır. İSPARK, tekne parklardan, heliport projesine, otomatik otoparklardan akıllı bisiklet uygulamalarına kadar farklı alanlarda İstanbullulara hizmet vermektedir.
İSPARK, Eylül 2012’de İstinye ve Tarabya’da tekne parklarını hizmete açtı. İSTMARİN olarak hayata geçirilen proje, Boğaz’daki kirlenmenin önüne geçmeyi amaçlıyor. Tekne parkların çevresel katkıları neler olacak?
İSPARK tarafından işletilen toplam 388 tekne ve yat kapasiteli İstinye ve Tarabya tekne parklarını, kıyıdaki beton kütleyi kaldırarak yerine; çevre dostu, istenildiğinde taşınabilen ve kıyıdan açıkta, yüzer iskeleler şeklinde tasarladık. Yüzer iskeleler sahilden belli bir mesafede olduğu için kıyıya bağlı teknelerden kaynaklı deniz, çevre ve görüntü kirliliğine son verdik. Tekne parklar ile Boğaz’ın dokusu korunurken, deniz suyunun temiz kalması sağlandı. Uygulama ile tekne halatlarının sahildeki babalara gelişigüzel bağlanarak, vatandaşın geçişini engellemesi de son buldu.
Bir kamu projesi olarak bu çalışmanın başka ülkelerde örnekleri var mı? Projenin esin kaynağı ne oldu?
“Tekne Park” uygulamaları Akdeniz ülkelerinde oldukça yaygındır. Özellikle Akdeniz’de Hırvatistan, İtalya, Fransa, İspanya ve Yunanistan’da başarı ile uygulanmaktadır. Proje, deniz turizmine ve ticaretine katkılarının yanı sıra deniz kültürünün de yerleşmesine katkı sağlıyor. Üç tarafı denizle çevrili İstanbul’da bu çalışmalarda maalesef geç kalınmıştır.
Boğaz’ın diğer koylarında da Tekne Parklar görecek miyiz? Projenin devamında neler var anlatır mısınız?
İSPARK ile başlayan bu uygulama zaman içinde Boğaz’ın uygun olan diğer noktalarına da yayılarak genişleyecektir. İstinye ve Tarabya’dan sonra öncelikli olarak Bebek, Beykoz, Kuruçeşme ve Paşabahçe’de Tekne Park yapımı için imar plan tadilat çalışmalarına başladık. Bu noktaların hayata geçmesinin ardından Anadoluhisarı, Arnavutköy, Çengelköy, Çubuklu ve Kanlıca’da tekne parkların yapımını hedefliyoruz. Yeni Tekne Parkların açılmasıyla ileride toplam beş bin yat ve tekneye hizmet sunmayı hedefliyoruz.
İSPARK Genel Müdür’ü olarak İstanbul’a dair bir hayaliniz var mı? Son olarak neler söylemek istersiniz?
Kara, hava ve deniz taşıtlarının modern bir alt yapısı ile parklanabildiği, sürdürülebilir trafik akışının sağlandığı İstanbul, sanırım hepimizin ortak hedefi. İSPARK ailesi olarak daha çağdaş, modern ve yaşanılır bir İstanbul için Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş’ın öncülüğünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Medeniyetlere başkentlik yapan bu tarihi şehir her şeyin en iyisini hak ediyor.
virahaber.com