Hedef Akdeniz

Akdeniz’in gücünü arkasına almadan İzmir’in marka kent olma yoluna çıkamayacağı söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu amaçla kentte bir “Akdeniz Akademisi” kuracaklarını açıkladı.

Akdeniz’in gücünü arkasına almadan İzmir’in marka kent olma yoluna çıkamayacağı söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu amaçla kentte bir “Akdeniz Akademisi” kuracaklarını açıkladı; “İzmir’i bir tasarım kenti yapmayı hedefliyoruz, tasarımı bir sıçrama tahtası olarak görüyoruz” diye konuştu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2004-2011 yıllarını kapsayan 7 yıllık görev süresince Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen yatırım ve projeler ile geleceğe yönelik vizyon ve hedeflerini açıkladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Varyant’taki tarihi Konukevi’nde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına yazılı ve görsel basının temsilcileri katıldı.

“Finans yapısı sağlam belediye”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilk olarak belediyenin finansman dengesi ile ilgili durumu açıklayarak, göreve geldikten sonra finans yapısını sağlamlaştırmak üzere çıktıkları yolda çok önemli mesafeler aldıklarını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine’ye sadece 288 milyon lira borcu kaldığını belirten Başkan Kocaoğlu, “Bu borç 1 milyar 354 milyon liraydı. 1 milyarı aşkın kısmı ödenmiş oldu. Göreve geldiğimizden bu yana vadesi geçmiş bir kuruş borcumuz yok. Ödeme yapısı sağlam bir kurum haline geldik. Bu sayede istediğimizde uzun vadeli kredi bulabiliyoruz. Sadece yerli değil, uluslararası finans kuruluşların da kredi bulabiliyoruz. Şu anda belediyeler içinde, belli başlı devlet kurumları içinde finans yapısı sağlam kurumların başında geliyoruz” diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde yeni Körfez gemilerinin satın alınmasına yönelik olarak yabancı kuruluşlarla kredi görüşmeleri yapılacağını da vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, en uygun şartları teklif eden kuruluşla protokol imzalayıp Körfez vapurlarının ihalesine çıkacaklarını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Kocaoğlu, metro ve raylı sistem yatırımlarını kredi ile gerçekleştirdiklerini, bu işletmelerin sunduğu finans yapısıyla kredi ile alınan bedelin hem anaparasını hem de faizini ödeme imkanı yakaladıklarını, geri dönmeyecek yatırımları ise özkaynakları ile yaptıklarını dile getirdi. Başkan Kocaoğlu, “Geri dönmeyecek yatırımları borçlanarak yapsaydık, belediyeyi kentin önünü tıkayacak bir finans yapısına sokmuş olurduk” dedi.

1000 noktaya akıllı sinyalizasyon
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, trafiğin bütün büyük kentlerde problem olarak ortaya çıktığını, bu sorunun çözümüne yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Üzerinde çalıştıkları otomatik kavşak projesine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “1000 kavşak kapasiteli trafik yönetim sistemi oluşturacağız. Lambaların yolu okuyarak trafik akışını otomatik olarak ayarlayacağı, araç trafiğine göre süreyi otomatik olarak ayarlayacak bir sisteme geçiyoruz. Bunun yatırımlarını yapıyoruz” diye konuştu

Yeni yollarla trafik rahatlayacak
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, trafiği rahatlatacak çalışmalar kapsamında yeni yollar açmayı sürdürdüklerini, metro çalışmaları nedeniyle kapanan İnönü Caddesi’ni düzenlediklerini ve yeniden açmaya hazırlandıklarını vurgulayarak, “Düzenleme ihalesine çıktık. Süreci takip ediyoruz” dedi. Dostluk Bulvarı olarak adlandırılan Hatay’ı Karabağlar’a bağlayacak 6,5 kilometrelik yolda kamulaştırmaların sonuna gelindiğini belirten Kocaoğlu, trafik açısından en sıkıntılı bölgeler arasında yer alan Buca için de çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Başkan Kocaoğlu, Buca trafiğinin bir tek önemli çözüm yolu olduğunu vurgulayarak “Uçan yol diye tarif edilen Yeşildere’den Şirinyer’e kadar gidecek planlanmış bir yol var. Belirli bir kısım araziyi kamulaştırdık. Bir parça Askeriye’nin arazisinden geçiyoruz. O konuda da anlaşma sağlandı. Bununla ilgili protokol imzalayacağız. Burada hemen inşaata başlayarak, Buca’yı rahatlatacak 35 metrelik bir ana arteri açmış olacağız” diye konuştu.

Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi’ni Altınyol’a bağlayarak, deniz kıyısına ulaştırmak için çalışma yaptıklarını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu yol da Ankara Caddesi’ne ciddi bir alternatif olacak” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, planlama süreci tamamlanmak üzere olan Evka-5 ve Ulukent altgeçitleriyle Anadolu Caddesi’nde kesintisiz ulaşımın devam edeceğini dile getirdi.

Metro çalışmalarının da artık son aşamaya geldiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3 hattıyla, Üçyol-Üçkuyular hattında işin büyük ölçüde tamamlandığını söyleyerek “Sizleri ansızın, bu istasyonlara doğru trenle gitmek üzere davet edebiliriz. Biraz daha sabır” diye konuştu.

Yeni vapurlarla hızlı yolculuk
2 adet 32 knot hızında (59 km/h) katamaran tipinde vapur ve 2 adet arabalı vapur almayı planladıklarını da sözlerine ekleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, yüksek hız yapabilen vapurlar sayesinde sık sık talep edilen Mordoğan, Karaburun ve Foça gibi yerleşim bölgelerine seferlerin başlatılabileceğini söyledi.

Başkan Kocaoğlu, Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi’nin Başbakan ve Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı’nın da katıldığı İzmir’e yakışan bir törenle açıldığını belirterek, “bu tören uzlaşının bir sembolü oldu” diye konuştu. Hattın devamı niteliğindeki Torbalı Tepeköy aksında da çalışmalara başladıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, “Protokolü imzaladık. Önümüzdeki günlerde çalışmalar devam edecek. İZBAN belli bir süre sona kendi finansmanını sağlayan, kendi yatırımlarını yapan bir kurum haline gelecek” dedi.

“Düğümü keser, yolumda yürürüm”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yıllardır tartışmaları süren Basmane’deki Dünya Ticaret Merkezi inşaatı ile ilgili de dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Konunun artık yılan hikâyesine döndüğünü dile getiren Başkan Kocaoğlu, “EGS ve Güçbirliği, Danıştay’daki dava sonucunun beklenmesinden yana, onu bekliyorlar. Açık söyleyeyim, kafamdan orası için pek çok şey geçiyor. Güçbirliği de EGS de İzmir’in kuruluşları… Geçmişte her ikisini de izliyordum. EGS’nin İzmir ekonomisine büyük katkısı olmuştur. Eğer bu bir değerse, söz verilmişse, akit imzalanmışsa, bunun sürdürülmesi gerekir. Biz işi yaz-boz tahtasına çevirmeye gelmedik. O arazinin verildiği dönemde ben olsaydım verir miydim vermez miydim, o ayrı bir konu. Ama baktım olmuyor, tıpkı Aşık Veysel Rekreasyon Alanında olduğu gibi düğümü keser yolumda yürürüm” diye konuştu.

İzmir, Akdeniz’in çekim merkezi olacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentte bir Akdeniz Akademisi kuracaklarını da açıkladı. Daha önce düzenledikleri Kültür Sanat Çalıştayı’nda, Akdeniz’in gücünü arkasına almadan İzmir’in marka kent olma yoluna çıkamayacağı konusunda fikir birliği oluştuğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, “İzmir’in, Akdeniz’in kültür-sanat kenti olabileceğini düşünüyoruz. Kentin Akdeniz’de bilinirliğini, tanınırlığını arttırmak istiyoruz. Akdeniz’in kültür, bilim, coğrafya, ticari ilişkiler açısından, tarihten bugüne araştırılması İzmir çekim merkezi olması için çalışma başlatıyoruz. Bunu üniversitelerimiz ve Prof. Dr İlhan Tekeli’nin rehberliğinde başlatıyoruz. İzmir’i bir tasarım kenti yapmayı hedefliyoruz, tasarımı bir sıçrama tahtası olarak görüyoruz” ” diye konuştu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun basın toplantısında yaptığı açıklamalardan bazı satır başları ise şöyle:

“Yeni fuar için bu ay içinde ihaleye çıkıyoruz. Tek dileğimiz işbilir, hızlı çalışacak bir müteahhite düşmemiz. Fuarcılıkta yaptığımız çalışmalar ve sübvansiyonlarla belirli bir noktaya geldik. İzmir gelinliğin başkenti oldu. Çok önemli bir katma değer zenginlik geldi kente fuar sayesinde.”

“Fuar ve kongre kardeş projeler. Mevcut fuar binalarının kongre merkezine dönüşmesi için her türlü yatırımı yapacağız. Fuar hollerine 8-10 bin kişilik kongre merkezi yapılacak. Kongre merkezi çevredeki otelleri, esnafı besleyecek; fuarlara gelen misafirler de kent merkezinde kalacak.”

“Organik tarımın ve organik tekstilin yaygınlaştırılması, İzmir’i organik tekstil merkezi yapmak üzere çalışmalarımız var.”

“Tramvay projesi bitti. DPT’den onay çıkacak. Bu süreçlerin ardından tramvay projelerini yapacağız.”

“Ben altın aranmasına karşı değilim. Ama bu faaliyetin getireceği faydayla birlikte zararlarını da teraziye koymak zorundayız. Efemçukuru’nda altın madenine bilimsel raporlara göre İzmir’in su havzasında problem yaratacağı için karşıyız. Karşıyaka’daki konuyu da araştırıyorum. Bilim ‘zararı var’ derse sonuna kadar karşısında dururum.”

“ESHOT’a yeni otobüsler alıyoruz. Otobüs alma politikamızı senelere yayarak sürekli yenilemeye, yaş ortalaması ile birlikte, bakım onarım maliyetlerini düşürmeye çalışacağız.”

“Bornova’da Gaziemir’deki gibi bir semt garajı yapacağız. Bornova Belediyesi ile birlikte 21 dönüm arazinin kamulaştırmasını yaptık, 22 milyon lira ödedik. Ulukent’te yapacağımız benzer tesisin yeri de tamam, Üçkuyular’da da yer problemini çözmeye çalışıyoruz.”

“Özdere’de arıtma tesisinin inşaatına başlanması için ufak bir sorun vardı. Onu çözüyoruz. Ürkmez-Doğanbey Arıtma tesisinin ihalesine çıktık, Yeni Foça arıtması için iki vatandaşın gayrimenkulü vardı. Uzlaşmaya yanaşmadılar. Yargı sürecinin sonucunu bekliyoruz.”

“Bornova Çayı’nı yavaşlatmak için yaptığımız göletler silsilesini her yerde yapmaya çalışıyoruz. 16 deremiz var, tüm bunların kaynaklarına göletler yaparak suyu tutmak istiyoruz.”

“Katı atık teknoloji konusunda kafamız net. 4-5 senedir çalışıyoruz. Taşkesik’te yer problemiz var. O da hallolduğunda kendi gücümüzle yapabileceğiz. Kum ve kül hariç (onları da taş ocaklarına dökeceğiz), hiçbir katı atık sorunu kalmayacak bir proje üzerinde çalışıyoruz.”

“Bildiğimiz gibi taşeron konusunu bitirdik. Son dönemde gündeme geldi ama 6300 olan sayısı 2500’indirmiştik. Taşeron konusu zor bir konu. Başkan bunları aldı. Başına da dert aldı diye düşünler oldu. Ama bir şey daha yaptık. Türkiye’de grevli toplu sözleşmeli döneme geçildiğinde bu yana hiç yapılmayan bir ek sözleşme yaptık. Mevcut çalışanların hakları saklı kalmak şartıyla, ücret yönünden ülke ortalamasının çok üzerine çıkmış şirketlerde oranı yüzde 50-60 arasında değişen bir değerlendirme yaptık. Hepsini aynı düzeye eşitlemek için yaptık. Taşeronlaştırmanın kaldırılması bir bedel, bir duruş, bir yaklaşım gerektiriyor. Ama bunu sadece işveren tek başına yapamaz. Türkiye’de ilk defa sendikacı arkadaşlarımızla birlikte gerçekleştirdik. Böyle bir ilave sözleşme yapılmasını emeğe ve insana yönelik çalışmaların en önemlisi olarak görüyorum. İşçi ve sendikacı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

“Buca Şirinyer Parkı’ndaki 81 dönümlük alanı, Buca’nın çekim merkezi yapmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.”

“EXPO için çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye 2020’ye aday olacak, bunun adresi İzmir’dir. Ankara ile İzmir’i değerlendirdiğimizde oluşan fotoğraf İzmir’i göstermektedir.”

“Kent dönüşümü yık binayı, yap 10-15 katlı binayı demek değildir. Kent dönüşümünde mimarlarla da çalışacaksın, sosyologla da, psikologla da, ekonomistle de… Biz yoğunluğuyla, sosyal donatı alanlarıyla nerede yapılabileceği ile ilgili çalışıyoruz. Gecekondular çirkin görünüyor. Gecekonduları yıkıp 10-15 katlı binalar yapsak daha mı güzel görünecek? Benim hayalim, konut alanlarında daha fazla yeşil alanlar bırakarak yapılaşmak.”

“Kent dönüşümünü sadece görüntü olarak değerlendirmiyoruz. Sağlıksız yapılardan kurtulmak esastır. Bunu yaparken, rahatlık konfor sosyal donatı alanları, yeşil alanlar da gerekmektedir.”

“4 yıldır Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Körfez konusunda elimizde ciddi bir altlığımız var. Geçen hafta yine DEÜ ile bir protokol imzaladık. 4 ay içinde iç körfezin sirkülasyonu dahil tüm verilerini bize teslim edecekler. İzmir Limanı’nın üçüncü nesil büyük gemilere açılabilmesi, işin ekonomik boyutu açısından, kentte ticaretin gelişmesi açısından çok önemli. Diğer taraftan körfeze akan 16 derenin beraberinde getirdiği malzeme körfezi dolduruyor. Körfezin sürdürülebilirliği çok önemli. Geriye dönük olarak 10 yıllık hava fotoğraflarına bakıldığında bu bariz bir şekilde görülebiliyor.”

İzmir.bel.tr

GÜNCEL Haberleri

TURSSA'da Yeni Dönem: Zihni Memişoğlu Güven Tazeledi
Yeni Karabiga Limanı 10 Bin Tonluk Gemilere Hizmet Verecek
Didim Taşburun Balıkçı Barınağı Görenleri Şaşırtıyor
EKODOSD Başkanı Sürücü: “Yunusların Yaşatılması İçin Havuz Projesi Önerimiz Var”
Gökçeada ve Bozcaada'ya Bazı Feribot Seferleri İptal Edildi