Planlanandan iki aylık bir gecikmeyle denize açılacak sismik araştırma gemisi, başta petrol ve doğalgaz olmak üzere Karadeniz’in yer altı yapısını inceleyecek. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) 130 milyon dolara aldığı gemi, son teknolojik sistemlere sahip. Gemide görev yapan yabancı personel için çalışma izin sürecinin uzaması nedeniyle geminin Karadeniz’e açılmasının iki ay geciktiği belirtiliyor. Gemi, İstanbul Tuzla’dan Karadeniz’e açılacak.
Türkiye, Ege ve Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ile deniz alanlarının paylaşımı konusunda problemler yaşıyor. Son olarak Rumlar Akdeniz’de tek taraflı petrol ve doğalgaz aramalarına başladı. Türkiye de misilleme olarak aynı çalışmalara başlamak istedi. Ancak uluslararası sismik çalışma yapan şirketlerin tartışmalı sularda yer almak istememeleri üzerine Türkiye kendi imkânlarıyla Piri Reis gemisiyle Akdeniz’de sismik çalışma yapmaya başladı. Bunun ardından TPAO sismik çalışmalar için tam donanımlı bir gemi alımına karar verdi. Ocak 2013’te TPAO bu çalışmaları sonlandırdı ve ilk sismik gemi alınmış oldu. Ocakta Türkiye’ye getirilen gemi, boyanarak Barbaros Hayreddin Paşa ismini aldı. TPAO, geminin şubat ayı içerisinde Karadeniz’e açılacağını duyurmuştu.
Sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa ilk satın alındığında ismi Polarcus Samur idi. Norveçli Polarcus firmasından satın alınan gemi 130 milyon dolara mal oldu. Gemi, öncelikle Türkiye karasularında petrol ve doğalgaz aramaları için kullanılacak. Talep olması durumunda uluslararası sularda ve diğer ülke ve şirketlere de hizmet verebilecek. Uzunluğu 84 metre olan sismik geminin üzerinde helikopter pisti de bulunuyor. Barbaros Hayreddin Paşa, TPAO’nun ihtiyaç duyduğu bütün iki ve üç boyutlu sismik çalışmaları yapabilecek teknolojik özelliklere sahip.
virahaber.com / risalehaber