Hangi ünlü kadının sesi korsanları korkutuyor?

Uzmanlar, Somali açıklarından geçen ticaret gemilerinin korsanları korkutmak için dünyaca ünlü bir şarkıcının eserlerini yüksek sesle çaldıklarını ve başarılı olduklarını iddia ediyorlar.

Vira Haber Merkezi

Sabah Gazetesi yazarı Selçuk Eren "Somali açıklarında korsanları korkutmak için kimin şarkıları yüksek sesle çalınır? - İşte cevabı..." başlıklı bir köşe yazısını kaleme aldı. 

Eren yazdığı köşe yazısına, "Uzmanlar, Somali açıklarından geçen ticaret gemilerinin korsanları korkutmak için dünyaca ünlü şarkıcı Britney Spears'ın şarkılarının yüksek sesle çaldıklarını ve korsanları korkutmada başarılı olduklarını söylediler." diyerek başladı.

Yazının devamında ise, "Ancak 2005 yılından itibaren korsanlık faaliyetleri küresel bir suç ağına dönüşmeye başladı. Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler ve Interpol'ün ortak raporuna göre, korsanların dünya ekonomisine zararı yılda 18 milyar dolara ulaştı." diyerek ekonomiye olan zararı vurguladı.

Selçuk Eren tarafından kaleme alınan yazıda şunlara yer verildi;

Uzmanlar, Somali açıklarından geçen ticaret gemilerinin korsanları korkutmak için dünyaca ünlü şarkıcı Britney Spears'ın şarkılarının yüksek sesle çaldıklarını ve korsanları korkutmada başarılı olduklarını söylediler.

Korsanlar batı kültürüne tahammül edemediklerinden...

Korsanlara karşı alınan en ilginç önlemin Amerikalı ünlü popçu Britney Spears'in şarkıları olduğu ortaya çıktı. İngiliz Donanma yetkilileri, Aden Körfezi'nden geçecek gemilere son ses Britney Spears'in şarkılarını açmalarını söyledi. İngilizlere göre Batı kültürüne katlanamayan korsanlar, Amerikalı popçunun sesini duyunca gemiden uzak duruyor.

Aden Körfezi'nde bir dönem gemilerin korkulu rüyası olan korsanlardan yaklaşık iki yıldır hiç ses çıkmıyor. Dünyada uluslararası ticari taşımacılığın yüzde 90'ı gemiler aracılığı ile gerçekleştirilmesi nedeniyle, korsanların durdurulması çok önemli bir adım oldu. Peki, korsanlar nasıl durduruldu? Britney Spears'in konser vermesi mi bekleniyordu?

Korsanlar, birkaç yıl öncesine kadar gemicilerin en büyük korkularından biriydi. Gemi kaçırma olayları en fazla Afrika Boynuzu'nda görülüyordu.

Alınan son küresel tedbirlerle gemi kaçırma olayları ciddi oranda azaldı

2005 yılından önce bu bölgede gemi kaçırma olayları aile işi olarak yapılıyordu. Mini korsan grupları, gemi başına ortalama 300 dolarlık kazanca razı oluyordu.

Ancak 2005 yılından itibaren korsanlık faaliyetleri küresel bir suç ağına dönüşmeye başladı. Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler ve Interpol'ün ortak raporuna göre, korsanların dünya ekonomisine zararı yılda 18 milyar dolara ulaştı.

Rapora göre, korsanlar 2005 ile 2012 yılları arasında toplamda yaklaşık 400 milyon dolarlık fidye elde etti. Sadece 2011 yılında 170 gemiyi kaçırdılar. Bu gemilerden bazıları hala korsanların elinde.

Rapordaki eski korsan ifadelerine göre, gemi başına en az 75 bin dolar fidye isteniyor. Kaçırılma sırasında bazı kurallar geçerli. Örneğin gemi mürettebatı yanlış bir hareket yaparsa 5 bin dolardan başlayan ekstra cezalar kesiliyor.

Veya gemiye ilk çıkan korsana 10 bin dolara kadar ulaşan ödüller veriliyor. Geçmiş yıllara göre daha organize olan korsanlar, fidye görüşmelerini İngilizce yapıyor. Bu esnada kur farkları veya paraların nasıl paketleneceğini bile şart koşabiliyorlar.

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

GÜNCEL Haberleri

İstanbul'da Lodos Nedeniyle Dalgalar Oluştu, Kimisi Fotoğrafladı Kimisi Kaçtı
Dev Dalgalar Sahilleri Dövüyor
Bu Kış, MSC Sinfonia ile Konforlu Kruvaziyer Seyahati Türkiye’de
Denizcilerden Yıpranma Hakkı İçin Çağrı: "Yıprandığımızı Anlatamıyoruz Çünkü Ölüyoruz"
Türkiye Kıyılarında Sadece 120 Tane Kaldı, Yuvalarında Takipleri Yapılıyor