Hamsi vatandaşın yüzünü güldürecek

Balık avı sezonunun başlamasının ardından tezgahlarda beklenen balık çeşitliliği ve bereketi görülmezken yüzleri yine hamsi güldürüyor.

ODTÜ'lü bilim insanlarının Karadeniz'de yaptığı araştırmaya göre, hamsilere geçen yıl etkin olarak uygulanan dokuz santimetrenin altında avlanma yasağı sayesinde Eylül'de av sezonu başlayan hamsinin bereketi, Aralık'ta da devam edecek

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Cemal Gücü, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'ne ait SÜRAT Araştırma-1 Gemisiyle balıkçılık araştırmaları için Karadeniz'e kış seferine açıldıklarını bildirdi.

Projenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın TÜBİTAK desteğiyle "Karadeniz Hamsi İzleme Projesi" kapsamında yürütüldüğünü belirten Gücü, bir ay sürecek Karadeniz seferinde hamsi stoğunun durumunu belirlemeyi amaçladıklarını ifade etti.

Kış seferinde hamsilerin yumurtlama alanından kıyılara doğru göç davranışının belirleneceğini dile getiren Gücü, hamsinin tercih ettiği sıcaklık, tuzluluk, oksijen miktarı gibi çevresel değişkenlerin ortaya konması için detaylı ölçümler yapıldığını söyledi. Çalışmada 10 kişilik araştırmacı ekibinin İğneada'dan Hopa'ya kadar hamsinin karaya çıkartıldığı noktaları ziyaret edeceğini, filonun hareketlerini izleyeceğini anlatan Gücü, avlanan hamsiler üzerinde boy ölçümlerinin yapılacağını, yaşlarının hesaplanacağını bildirdi.

Yazın bereket sinyalleri alınmıştı

Gücü, yaz aylarındaki seferlerinde avcılığın geçen seneye göre çok daha bereketli geçeceğinin sinyallerini aldıklarını anımsatarak, beklendiği gibi bu yıl hamsinin geçen yılların aksine erken ve tüm Karadeniz kıyısınca av vermeye başladığını bildirdi. Gücü, balıkçılık açısından avantaj sağlayan bu durumun Karadeniz'in simgesi olan hamsinin sezon boyunca daha uzun süre tüketilebileceğine işaret ettiğini vurguladı.

Geçen yılın bahar ve yaz aylarında yumurtadan çıkan balıkların stokları zenginleştirdiğini ifade eden Gücü, bu yılki bolluğun sebebini, "Bu yıl en başta balıkçıların genelinin 2012-2013 av sezonunda yavru balıkların avlanmaması konusunda gösterdikleri duyarlılık çok önemli. Tabi ki gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ve gerekse Sahil Güvenlik Kuvvetleri'nin yaptığı denetimler de önemli rol oynuyor" sözleriyle açıkladı.

Hamsinin üreme dönemi olan Temmuz'da yaptıkları araştırmada, bu yılki hamsi bolluğunun sinyallerini aldıklarını dile getiren Gücü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan ölçümler, bu yıl avlanan balıkların tamamına yakınının yasal avlanma boyu olan dokuz santimetrenin üzerinde olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan biliyoruz ki her yıl kıyılarımıza önce bugünlerde yakalananlar gibi büyük boylu hamsiler gelmekte; küçük, sıfır yaş grubu hamsi ise kıyılarımıza ancak Aralık ayından sonra inmektedir. O yüzden de gelecek yıl hamsi miktarı konusunda endişeye kapılmak için henüz erken. Aralık başındaki durum gelecek sene stoğun nasıl olacağı konusunda bilgi verecek. 2014 yılında yapacağımız yaz seferi de 2014-2015 av sezonunun nasıl olacağını bize net olarak söyleyecek.

Bu yıl hamsi sezonu Eylül'de başladı, Aralık'ta da devam edecek gibi gözüküyor. Tüketici geçen sene hiç Karadeniz hamsisi yiyemedi, piyasada sadece Marmara hamsisi vardı. Evvelki sene hamsi hızlı geldi hızlı tüketildi, sadece 1 ay yiyebildik. Uzun süren sezon sayesinde tüketici ehven fiyata hamsi yiyor. Balıkçı memnun gözüküyor. Hamsi yüzlerini güldürdü. Ancak avın sürekli olmadığından ve sürülerin büyük olmadığından şikayetçiler."

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı