Hamsi stoklarımız yüzlerimizi güldürdü

ODTÜ'nün Karadeniz'de çalışmalar yapan "Sürat 1 Araştırma Gemisi'nin" çalışmalarına göre hamsi stoklarında endişe etmeye gerek olmadığı bildirildi.

ODTÜ'nün Karadeniz'de çalışmalar yapan "Sürat 1 Araştırma Gemisi'nin" çalışmalarına göre hamsi stoklarında endişe etmeye gerek olmadığı bildirildi.

Hamsi ile ilgili bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla Karadeniz’de ’Sürat 1 Araştırma Gemisi’ ile çalışmalar yürüten ODTÜ’lü bilim adamlarından müjdeli haber geldi.

Yılda 59 kere yumurtladığı ve bir kerede 400 bin dolayında yumurta bıraktığı tespit edilen hamsi stoklarında endişe etmeyi gerektiren bir durum olmadığını söyleyen ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, “Karşılaştığımız tablo, elde ettiğimiz bulgular iç açıcı. Ülke olarak bu stokları daha iyi yönetirsek daha verimli sonuçlar elde edeceğimiz kanaatindeyim” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün TÜBİTAK KAMAG Programı’nca desteklenen çalışmasında hamsi ile ilgili şuana kadar bilinmeyen bir çok önemli bulgunun elde edildiğini söyleyen Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, verilerin öncelikle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na teslim edileceğini daha sonra ise Karadeniz’e kıyısı olan tüm AB ülkeleri ile paylaşılacağını kaydetti.

Projenin ilkini 2010 yılında başlattıklarını İğneada’dan Hopa’ya kadar yapılan akustik dinlemelerle boy ve miktar analizlerinin yapıldığını dile getiren Ali Cemal Gücü, yürüttükleri çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi: “Hamsi ile ilgili had safhada bilgi kirliliği yaşandığı bir gerçek. Bu durum karar alma mercilerini yani idarecileri ciddi sıkıntıya sokuyordu. Biz hamsi stoklarının sağlıklı bir şekilde çoğalması ve bu alanda doğru kararların alınması için eksikliği kapatmak istedik ve bu amaçla yola çıktık. Son olarak da Trabzon’da elde ettiğimiz bulgular gerçekten iç açıcı oldu. Şu bir gerçek ki ülkemizde maalesef aşırı avcılık söz konusu. Ancak, ebeveyn sayısındaki fazlalık ve balığın bir defada 400 bin defa yumurtlama kapasitesi şuan için bir sorun teşkil etmiyor. Bu stoğu iyi muhafaza etmemiz lazım. Eğer stoğu indirirsek başka türler avantaj sağlar, şuanda da böyle bir sorun söz konusu değil.

Bizim avlanma kapasitemiz 200-300 bin ton iken, Romanya’da bu rakam 30 ton civarında. Yani Türkiye daha önceden Orkinos’ta yaşadığı kota sıkıntısını hamside yaşamaz.”

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün de destek verdiği çalışmanın sualtındaki çekimlerini ise Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan gerçekleştirdi.

virahaber.com

BALIKÇILIK Haberleri

Kırklareli’nde İstavrit ve Çinekop Bolluğu
Elazığ'da Amatör Balıkçı 21 Kiloluk Sazan Yakaladı
Türkeli'de Hamsi Avcılığı Denetimleri Sıklaştı
Havalar Soğuyunca Balığa Talep Arttı
Kırklareli'nde Yakalanan Nesli Tehlikedeki Mersin Balığı Denize Bırakıldı