ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, RV BİLİM-2 araştırma gemisiyle 10 Ekim'de başladıkları çalışmaların hemen hemen tamamlandığını söyledi.
Karadeniz'deki münhasır ekonomik bölgeyi taradıklarını ifade eden Gücü, "Çalışmalarımızdaki ilk sonuçlara göre hamsinin verimli bir üreme dönemi geçirdiğini, Karadeniz'de çok bol yavru hamsinin olduğunu belirledik. Özellikle Doğu Karadeniz'de tüm kıyılar boyunca 5-6 santimetre boyunda bol miktarda hamsi gördük" dedi.
Gücü, yasal düzenlemelere göre 9 santimetreden küçük hamsinin avlanmasının yasak olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Aralık ayından itibaren bu küçük hamsilerin kıyılarımızda yoğun sürü oluşturmaya başladığında avlanmalarından korkuyoruz. Bunun yanında gördüğümüz yavru hamsilerin gelişebilmesi bakımından da ekolojik şartların çok uygun olduğunu gözledik. Hamsilerin baş rakipleri ve düşmanları olan deniz anaları, yaza göre azalmış. Buna karşılık hamsinin temel besinleri olan planktonda artış var. Eğer hamsi korunabilirse 2015-2016 av sezonunda önceki yıllarda olduğu gibi 400 bin tonu aşan av miktarlarını görebileceğiz."
"İri hamsiler açıkta bekliyor"
Balıkçıların avlamak üzere bekledikleri iri hamsilere 20-60 mil açıklarda rastladıklarına dikkati çeken Gücü, "Şu an için sıcaklığı 19 derecenin üzerinde ve derinliği 40 metreleri bulan sıcak bir alanda dağınık durumdalar. Önümüzdeki günlerde bu alandaki su sıcaklıkları düştükçe kıyıya doğru yaklaşacaklar. Bu da hamsinin bilinen davranışına göre ters bir durum" diye konuştu.
"Hamsi kıyılarımızda kışlayacak"
Gücü, balıkçıların hamsinin Romanya-Bulgaristan tarafından Türk karasularına girdiğine, kıyıyı takiben doğuya göç ettiğine ve Hopa'ya ulaştıktan sonra da Türkiye'yi terk ettiklerine inandıklarını anlatarak, balıkçıların bu düşünceyle "Biz avlamazsak Gürcistan'a kaçar" endişesinde olduklarına işaret etti.
Bu nedenle balıkçıların hamsiyi mümkün olduğunca hızlı avlamaya çalıştıklarını vurgulayan Gücü, şunları kaydetti:
"Genellikle de ilk bir ay içinde gelen hamsi avlanır. Hamsi hızlı avlanınca piyasa hemen doyuyor. İhtiyaç fazlası avlanan hamsi, 3 kuruşa balık unu fabrikalarına gidiyor. Oysa hamsi araştırmasının başladığı 2011 yılından bu yana Türkiye kıyılarına gelen hamsinin açıktan kıyılarımıza kışlamak üzere dalga dalga indiğini gözlüyoruz. Yani avlansalar da avlanmasalar da kıyılarımızda kışlamak üzere kalacak."
virahaber.com