Halk İGDAŞ ve İDO'yu bekliyor

Büyüyen belediye iktisadi teşekküllerinden İGDAŞ ve İDO'nun halka arzı için geri sayım sürüyor. Halk arz için bu kuruluşlara danışmanlık yapan şirketlerden gelecek raporu bekliyor

İMKB'de halka arz rüzgarlarının yatırımcı yelkenlerini şişirdiği bir dönemde, halkın gözü kulağı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iktisadi teşekküllerinden gelecek halka arz haberlerinde. Yerli ve yabancı yatırımcılar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakleri İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ (İGDAŞ) ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İşleri'nden (İSKİ) gelecek halka arz haberlerine odaklanmış durumda.

İGDAŞ ve İDO'nun 2010 yılı sonuna kadar özelleştirilebilmesi için çalışmalara tam bir yıl önce başlanmıştı.

 

İSKİ'nin % 10'u Halka Açılıyor

İDO, İGDAŞ ve İSKİ'nin yüzde 60 ila 70'i halka arz edilecek. İSKİ'nin ise yüzde 10'nun halka arzı düşünülüyor. İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, İDO'yu halka arz ederek buradan gelecek kaynak ile Ro-Ro taşımacılığına girmek istediklerini daha önce açıklamıştı. Fakat özelleştirmenin halka arz yöntemiyle mi yoksa blok satış yoluyla mı yapılacağı danışman firmalardan gelecek raporlar doğrultusunda netleşecek. İGDAŞ'ın özelleştirilmesinde danışmanlık yapacak kurumun belirlenmesi için açılan ihaleyi, "Citigrup-EFG İstanbul Menkul Değerler AŞ-AK AŞ konsorsiyumu" kazanmıştı.

Raporlar Bitmek Üzere

Danışmanlık yapacak Finans Yatırım-Arup Konsorsiyumu ile sözleşme de 20 Mayıs 2010 itibariyle imzalanmıştı. Her iki kurumun hangi satış yöntemiyle özelleştirilmesinin uygun olacağına (halka arz ya da blok satış gibi) dair stratejiyi içeren raporların önümüzdeki günlerde İBB'ye sunulması bekleniyor. Strateji, ile özelleştirme takvimi de netlik kazanacak.

Gelir hedefi 10 milyar dolar

Piyasa analistleri ve ekspertizler, İGDAŞ ve İDO'nun halka arz ya da satışından 5 ila 10 milyar dolar arasında bir gelir olabileceğini öne sürerken, danışmanlık firmaları ve İBB kesin bir rakam vermenin henüz mümkün olmadığını söylüyor. İDO'nun özelleştirmesinde finansal danışmanlık görevini yürüten Finans İnvest'den Saruhan Doğan, "Hedefimiz yılsonundan önce bu özelleştirmeyi gerçekleştirmek. Bunun için de en geç eylül sonuna kadar ihale ilanı yapmamız lazım" dedi. Yatırımcıların İDO'nun özelleştirilmesini dört gözle beklediklerini belirten Doğan, "İDO şu anda dünyanın en büyük denizcilik şirketi. Çünkü turistik sezonda çok ciddi bir yolcu yükü var. Potansiyel olarak da daha büyük değer taşıyor. Marmara'da Ro-Ro taşımacılığını hedefliyor" diye konuştu.

 

Yenişafak

GÜNCEL Haberleri

Cumhuriyetin Denizci Kadınları Projesi: 101 Yıllık Şanlı Tarihin Deniz Fenerleri
Karadeniz’deki Dev Dalgalar, Sahil Yoluna Zarar Verdi
Derin Denizlerde Boru Döşeme Gemisi ‘Castorone' İstanbul Boğazı'ndan Çıktı
İstanbul Boğazı'nda Balıkçı Tekneleri Akıntıya Kapıldı
Aliağa Limanları Türkiye Ekonomisine Güç Katıyor