Birecik Barajı’nın yapımı sırasında bir bölümü sular altında kalan Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi, Güneydoğu’nun Bodrum’u olmaya aday. Belediye Başkanı CHP’li Mahmut Özdemir, “İlçemiz tarihi- doğal güzellikleri ve Fırat Nehri ile önemli bir merkez. İlçemize bir plaj yaparak, tarihi güzelliklerini yeşil ve mavi ile de birleştirerek, Güneydoğu’nun Bodrum’u yapmayı hedefliyoruz” dedi.
Halfeti ilçesinin yüzde 80’i, Birecik Barajı’nın yapımı ve evlerin su altında kalmasıyla birlikte, 15 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim merkezine taşındı. Taş mimarisiyle yapılmış evlerin ve camilerin su altında kaldığı ilçe, aradan geçen süre içerisinde doğal güzelliğiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya başladı.
Fırat Nehri’nin altında kalan taş mimarisiyle ‘saklı cennet’ ve ‘kayıp kent’ olarak da anılmaya başlanan Halfeti’de, turistlerin yoğun ilgisinin ardından tekne turları başlatıldı. Özellikle hafta sonu yerli ve yabancı turistler, yaklaşık bir saat süren tekne turunda su altında kalan camiler, evler, yeşil alanlar, Savaşan köyü ve İncil’in bir nüshasının çoğaltıldığı yer olarak bilinen Rumkale’yi ziyaret ediyor. Turlar, nehir kıyısında kurulan tekne görünümlü duba restoranlarda yemekle devam ediyor.
İlçeyi ayda ortalama 30 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirten CHP’li Halfeti Belediye Başkanı Mahmut Özdemir, turizm konusunda iddialı:
“İlçemiz sular altında kaldığında, çoğunluğu çiftçilik yapan insanlarımız büyük üzüntü yaşamıştı. Ancak bu durum ilçemizin turizm merkezi olmasına imkân sağlamıştır. Geçmişte ev ve tarlasından ayrıldığı için üzülen insanlarımız, şimdi tekne turları veya duba restoranlarla hem turizme hizmet ediyor, hem de gelir sağlıyor.”
Özdemir ilçede turizmi geliştirmek için yapacaklarını da şöyle anlattı:
“Halfeti, mevcut durumuyla zaten önemli bir turizm merkezi. Ancak, buraya gelen misafirler tekne turu ve kısa gezintilerin ardından ilçemizden ayrılıyor. Biz ilçemize gelen turistlerin burada daha fazla kalmalarını sağlamak için çalışmalar başlattık. Şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na da bu konuda projeler sunduk. Öncelikli olarak konaklama sorununu çözmek istiyoruz. Bunun için mevcut taş evlerimizin butik otel veya günlük kiralama yöntemi ile turizme açılmasını istiyoruz. Yüzde 80’i sit alanı olduğu için yeni yapılaşmanın mümkün olmadığı ilçemizdeki konaklama sorununu böylece giderebileceğiz. Aynı zamanda bu yöntemle turistlere, tamamen doğal ortamı da hazırlamış olacağız. Çevre düzenlemelerinin yanı sıra en büyük projemiz ise burada bir plaj oluşturmak. Bunun için de Fırat Nehri’nin suya girilebilecek noktalarını belirledik ve gerekli çalışmayı projelendirdik. Bu konuda destek alırsak, ilçemizi sadece tekne turu yapılan bir merkez olmaktan çıkarıp, tatil amaçlı olarak insanlarımızın gelmesini sağlayacağız. Bunu gerçekleştirirsek, Şanlıurfa’nın sadece Balıklıgöl ile sınırlı olmadığını herkese göstermiş Halfeti’yi de turizmin merkezi ve Güneydoğu’nun Bodrum’u yapmış oluruz.”
Radikal