Denizcilik sektörü tarafından ilgiyle karşılanan Alarm Monitoring ve Kontrol Sistemleri’ni Europort’ta tanıtıldı.
Sistem Türkiye’de hem sertifika açısından hem yerli üretim açısından bir ilk. Gemilerde çok pahalı olan ve çok fazla yer kaplayan elektrik sistemleri için küçük ölçüde kompakt panolar geliştiren firma bu ürününün de içindeki tüm sistemlerle beraber Type Approvel Sertifikasına sahip.
Hakan Elektrik Genel Müdürü Ahmet Zurnacı kompakt panolar ile ilgili şunları söyledi: “Bu küçük panoların özelliği şu; bütün otomasyonun, her şeyin Type Approvel Sertifikası’nı aldık. Yük yönetim sistemlerini sertifikalandırdık ve panoların içerisini dolduran büyümelerine sebep olan malzemeleri çıkardık. Bu sayede yazılımla yapıyoruz birçok şeyi. Panoları çok küçük boyutlara getirdik. Bu sayede kabloların sayısını, kablo miktarını azalttık. Sonra ki süreçte işçiliği azalttık. Bakım tutum kolaylıklarını getirdik. Özellikle ölçüsü küçük gemiler; hücum botları, yelkenli yatlar, sahil güvenlik botları, römorkörlar olabilir özellikle bunlar için geliştirdiğimiz bir pano bu.”
1250 amper kapasiteli 2 jeneratör girişli ve bir sahil girişli büyük panonun normal boyutlarda yapıldığı zaman ağırlığı 750-800 kilogram. Kompakt panonun ise ağırlığı 220-230 kilo. Bu kapasiteye sahip panoların boyu 4-4,5 metre olurken kompakt panoların sadece 1 metre. 60 santimetre derinliğe sahip olan büyük panoların derinliği küçük ölçekli bu panolarda 40 santimetre. Yüksekliği 2,10 santimetre olurken bunun 155 santimetre. Bu kompakt ürünlerde Type Approvel Sertifikası’na sahip her türlü senkronizasyon, yük yönetimi, korumalar içinde mevcut.
Tüm bu çalışmaların yüzde 100 yerli sermaye ve 12 yıllık bir Ar-Ge çalışmasının ürünü olduğunu belirten Zurnacı, ayrıca çalışma arkadaşlarıyla gurur duyduğunu da dile getirdi. 20 yıllık tecrübesi olan Hakan Elektrik’in hedeflerini ise şöyle belirtti: “Hedefimiz askeri projeler, milli gemiler üretmek. Biz ülkemizde her şey yapılsın istiyoruz. Onun için yaptık bu çalışmaları. Bunlar içinde kimseden yardım almadık. Öz sermayemiz ile yapılan çalışmalardır. Bunu açıyoruz ve çağrıda bulunuyoruz. Bu sadece denizle ilgili geliştirdiğimiz bir şey. Ancak bir savaş gemisini bununla sürebildiğimiz gibi bir tankı da kullanabiliriz. Senaryosu yazılmış her şeyi yazım olarak hazırlayıp herkese sunabiliriz.Asıl hedefimiz milli gemileri millileştirmek. İçindeki kontrol sistemlerini dışarıdan almayalım. Biz burada bunu yapabiliriz.”
virahaber.com