"Güvenin adresi Gemi Acenteleri"

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği’nin yeni binasının açılışı resmen yapıldı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın da katılıdığı açılış törenine; Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı, Deniz Ticareti Genel Müdürü Mehdi Gönülalçak, Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürü Cemalletin Şevli, GİSBİR Başkanı Murat Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, DTO Yönetim Kurulu Üyeleri Tamer Kıran, Rıdvan Kartal, Şadan Kaptanoğlu TÜrkiye Denizciler Sendikası Başkanı Hasan Bekdemir, VDA Onursal Başkanı Metin Leblebicioğlu ve çok sayıda davetli ve üye katıldı.

Derneğin Cihangir’de bulunan yeni binasının resmi açılışını Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yaptı. Bakan Yıldırım burada yaptığı konuşmada, acentelerin işlerini güvene dayalı olarak yaptıklarını söyledi. Yıldırım, “Aslında acenteler parasal yükümlükleri çok büyük olmamasına rağmen bu işin merkezindedir. İyi bir acente işinizi karlı kapatmanızı sağlayabilir, kötü bir acente sizi zararlı da çıkarabilir. İşi kendi gemisiymiş gibi düşünüp koşturan, bir an önce gemiyi limana yanaştırıp çıkaran acente başarılı acentedir. Bu işin teminatı isimdir. Acentenin başka hiçbir teminatı yoktur. Bu güven oluşumu bir günde iki günde oluşan bir şey değildir. Bir asır geçmişten bahsediyoruz. Denizciliğimiz kadar eski bir meslekten bahsediyoruz. Normal şartlarda bir asırda buraya mı geldiniz diye eleştirilebilir. Sonradan yetişme armatörler daha büyük plazalar yapıyorlar siz hala Cihangir’de bir yer yapabilmişsiniz denebilir. Burada şuna dikkat çekmek istiyorum. Denizcilikte mesleğinde devamlılığın sağlanması önemlidir. Parlayan saman alevi gibi bir büyürsünüz, sonradan söner gidersiniz. Önemli olan bu meşaleyi, bu feneri 109 yıl yakmak ve denizcilerimize rehber olmak, onların yolunu aydınlatmaktır. Acenteler bu bakımdan önemli görev ifa ediyorlar” şeklinde konuştu.

Günümüzde her alanda olduğu gibi denizcilik sektöründe de şartların değiştiğini kaydeden Yıldırım, “Her şey bilişim altyapısının da gelişmesiyle zamanla yarışır hale geldi. Armatör şimdi her şeyi daha detaylı yapıyor. Bilinmezleri şimdi daha aza indiriyorsunuz. Bunlara acentelerimizin büyük katkısı var. Bu yazılı olmayan etik bir meslek birikimi sonucu elde edilen bir itibardır. Bu itibarla şüphesiz denizciliğimizin gelişimi için çok büyük anlam ifade ediyor. Acentelerimizin vereceği en büyük teminat isimleridir. Bu da güvenin simgesi olarak görülebilir” dedi.

Deniz taşımacılığı konusunda ülkemizin en eski sivil toplum kuruluşu Vapur Donatanları ve Acenteler Derneği’dir diyen Yıldırım, derneğin bundan böyle bu güzel hizmet binasında faaliyetini sürdüreceğini kaydetti.Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben bu merkezin denizcilik camiasına, acentelerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Buradan da denizcilik sektörüne güzel hizmetler gerçekleşecektir. 109 yıl dile kolay, bir asırdan fazla. Cumhuriyetimiz bile bir asır olmadı. Bu dernek, cumhuriyetten önce kurulmuş ve günümüze değişik adlar altında gelmiş bir bir sivil toplum kuruluşudur.”

“Deniz olmadan yaşam devam edemez”

Denizciliğimizle ilgili gelişmeler dünyadaki konjöktüre bağlı olarak ülkemizin de durumunu göz önüne alarak inişler çıkışlar olduğunu görürüz diyen Yıldırım, “Esasen ekonomi yaşayan, her an canlılığını muhafaza eden bir alan. Denizcilikte yaşamla iç içe olan bir sektör. Bugün dünyanın bütün kıtaları deniz olamasa hayatına devam edemez. Denizciliğin O kadar önemi var. Uluslararası taşımaların yüzde 90 a yakın kısmı denizlerle gerçekleştiriliyor. Evimize, fabrikamıza gelen ürünlerin günlerce haftalarca okyanusların ortasında denizcilerin büyük gayretiyle bu taşımalar gerçekleştiriliyor. Zor ve meşakkatli bir meslektir denizcilik. Ama dünyamızın ve ülkemizin geleceğine, küresel ekonomiye katkısını düşündüğümüzde ekmek kadar su kadar gerekli bir hizmeti gerçekleştiriyor. Bu hizmette de şüphesiz bu bir tedarik zinciri ise bunun halkaları var. Bundan bir tanesi olmasa veya zayıf olsa bu iş olmaz” diye anlattı.

“Hedef 2023”

Türkiye’nin önümüzdeki 12 yılda büyük hedefleri olduğunu kaydeden bakan Yıldırım,bu durumda taşımacılara denizcilere büyük görev düştüğünün altını çizdi. Yıldırım, “2023’e kadar 1 buçuk milyar ton taşıma yapacağız. Bir başka deyişle 1.2 trilyon Dolar’lık bir ticaret hacmine ulaşacağız. Bu sadece bizim hedefimiz. Dünyadaki gelişmeleri katmıyorum. Bunun pratik anlamı ne? Bugünkü altyapımıza ek olarak yol, liman, lojistik merkezler ve bütün taşıma altyapımızın üç katı daha ihtiyacımız var. Bunun filonuza da yansıtabilirsiniz, diğer branşlara da yansıtabilirsiniz. Eğer Türkiye 2023 yılında dünyanın 10 ekonomisi içinde yer alacaksa bunları da yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.

“DTO ile ortak yaptık”

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Duman da, ikinci derece tarihi eser durumunda olan dernek binasını Deniz Ticaret Odası ile ortaklaşa aldıklarını fakat sonrasında hisselerini kendilerine devrettiklerini belirterek, " Dernek olarak "Sonsuzluk Sürecinde Mekanla Bütünleşme Projesi" adını verdiğimiz bu yenileme ve genişleme çalışmasında, burada birtakım etkinliklerimiz oldu ve bütün arkadaşlarımızla birlikte binamızı şu anki haline getirdik. Mekanın bu hale gelmesinde başından sonuna kadar beni destekleyen tüm yönetim kurulu arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum. Ancak iki arkadaşımız var ki bunlar işini gücünü bırakıp bu mekan için çalıştılar. Onlar; Recep Düzgit ve Emin Eminoğlu. Onlara huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum" dedi.

Ruhi Duman, derneğin uzun yıllara dayanan geçmişi hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra, gemi acentelerinin önemini ve ülke ekonomisine yaptığı katkıları anlattı. Sözlerine "Bir gemi sahibi acentesiz, bir acente de gemi sahipsiz düşünülemez" diyerek devam eden Duman, evrensel bir meslek olan gemi acentelerinin dünyada her deniz ülkesinde bir birliği olduğunu, bu birliklerin taşımacılık konusunda dünyada değişen ve yenilenen kuralları takip ederek uygulamalar konusunda üyelerine bilgi verdiğini ve onları aydınlattığını, ülkemizde de ulusal ve uluslararası değişen ve yenilenen kuralları üyelerine bildiren, onları irşad eden kurumun Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği olduğunu bildirdi.

Duman, 31 yıl dernek başkanı olarak görev yapan ve 2004 yılında görevini devreden Onursal Başkan Metin Leblebicioğlu'na "Bu mekanı bu hale gelmesinde vermiş olduğunuz emek ve uğraşlarınızdan dolayı yönetim kurulu arkadaşlarım ve ben çok teşekkür ediyoruz" şükranlarını sundu.

“Burası Recep Düzgit'in eseridir"

Daha sonra söz alan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a hitaben sektör adına yaptıklarından dolayı teşekkür ederek sözlerine başladı. Kalkavan, bu binanın bu hale gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti ve sözlerini şöyle sürdürdü; “Gemi acenteleri aslında çok önemli bir görev üstlenmişlerdir. Bu güzel binayı hak ediyorlar gerçekten. Kurumsallaşma adına gelinen nokta muhteşem. Bu bize nasip oldu. Ama burada mütevazilik yapamayacağız. Bu binada herkesin emeği var ancak Recep Düzgit olmasaydı olmazdı. Burası onun eseridir. Biz DTO olarak her türlü desteği verdik kendilerine. 109 yıllık bir kurumun çok daha iyisini hak ettiğine inanıyoruz. Bu binada DTO olarak büyük emeğimiz var. Ama şöyle bir şey var. Burası bizim derneğimiz. Ayrım yapmıyoruz. Bizim bir kolumuz olarak görüyoruz. El birliğiyle çok güzel bir eser kazandırdık. Hayırlı uğurlu olsun.”

Ulaştırma bakanı Binali Yıldırım'a desteklerinden dolayı ve günün anısına Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Başkanı Ruhi Duman tarafından bir tabak hediye edildi.

GÜNCEL Haberleri

Dev Yolcu Gemisi Marmaris'e Demir Attı
Fırtınada Batan Kafkametler'in Mürettebatına Gıyabi Cenaze Namazı Kılındı
İmamoğlu’na Tepki İçin Bal Mumu Köpek Balığını Tiner Döküp Yaktı
Antalya'da 2024 Yılında Yarım Milyona Yakın Yavru Deniz Kaplumbağası Denizle Buluştu
Rize'de Yoğun Yağışın Ardından Derelerin Getirdiği Çamur Denizin Rengini Değiştirdi