Pekin yönetimi dış güçlerin Güney Çin Denizi'ndeki sınır anlaşmazlığıyla ilgili tartışmalara karışmasına karşı olduğunu açıkladı.
Vietnam yönetimi bundan önce ABD dahil diğer ülkelerin zengin kaynak potansiyeli bulunan bölgedeki gerilimin yumuşatılmasına yardımcı olabileceği şeklinde açıklama yapmıştı.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Ley, "bölge dışındaki ülkelerin bölge ülkelerinin aralarındaki sorunları istişare yoluyla çözme çabalarına saygı göstermesini beklediklerini" belirtti. Sözcü Hong, Pekin'deki olağan basın toplantısında, "Güney Çin Denizi'ndeki son gelişmelerin bazı ülkelerin Çin'in egemenliğini ve deniz haklarını ihlal eden tek taraflı eylemlerinden kaynaklandığını" ileri sürdü.
Anlaşmazlığı tırmandıran adımları kınadıklarını söyleyen Hong, "Ne güce ne de güç kullanma tehdidine başvuracağız" diye konuştu. Çinli yetkili, gerilimin bazı ülkelerin gerçek dışı ve sorumsuz iddialarda bulunmalarından ve sorunu karmaşıklaştırarak genişletmeye çalışmalarından kaynaklandığını iddia etti.
Kurtuluş Ordusu Günlüğü gazetesinde yer alan yorumda da "Güney Çin Denizi ile ilgisi olmayan ülkelerin tartışmalara karışmasına ve sorunun uluslararası hale getirilmesine kesinlikle karşı oldukları" ifade edildi.
VİETNAM'DA SAVAŞ DURUMUNA İLİŞKİN KARARNAME
Bu arada, Vietnam hükümeti, Çin ile Güney Çin Denizi'ndeki sınır anlaşmazlığından kaynaklanan gerilimin tırmandığı bir dönemde, savaş durumunda kimlerin silah altına alınacağına dair bir kararname yayımladı. 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak söz konusu kararnamede seferberlik halinde kimlerin muaf tutulacağına ilişkin ayrıntılar yer alıyor.
BBC'nin haberinde, kararnamenin Çin'in Vietnam politikasından rahatsızlık duyan ve hükümeti pasif kalmakla suçlayan milliyetçi kesimleri yatıştırmak ve Çin'e mesaj vermek olmak üzere iki amaçla yayımlandığı savunuldu.
Vietnam, zengin petrol ve doğalgaz yataklarının bulunduğu bölgede Çin'in, araştırma gemilerini taciz ettiğini ileri sürüyor. Vietnam, geçen hafta Çin'i petrol arayan bir geminin kablolarına bilerek zarar vermekle itham etmişti. Çin hükümeti ise balıkçı gemilerinin silahlı Vietnam bandıralı gemiler tarafından taciz edildiğini öne sürmüştü
Çin ile Vietnam en son 1979'da savaşa girmişti.
A.A