Karadeniz'de bir yıldır petrol ve doğalgaz aradıktan sonra, İstanbul Tuzla Tersanesi’nde onarım ve bakımı yapılan, dünyanın 2’nci büyük petrol arama platformu Leiv Eiriksson, Grönland kıyılarında petrol aramak üzere dönüş yolunda Çanakkale Boğazı’na doğru ilerlerken, bugün saat 05.00'de uluslararası çevre kuruluşu Greenpeace'in protestosuna hedef oldu.
Mürettebatının büyük bölümü uykudayken, kıyıdan 4 mil açıkta seyreden, 53 bin ton ağırlığındaki, denizden yüksekliği 122 metre olan platformun üzerindeki kuleye tırmanan Greenpeace eylemcileri, 'Petrolü geç, temiz enerjiyi seç' yazılı pankartı açtı. Greenpeace eylemcileri yaklaşık 40 dakika süren eylemin ardından platformdan ayrılırken, açılan pankart, mürettabat tarafından indirildi.
Leiv Eiriksson, Greenpeace'in protestosuna hedef oldu
Geçtiğimiz yıl boyunca Sinop açıklarında, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya firması Petrobras'ın ortak çalışmasıyla petrol arayan dev platform Leiv Eiriksson, İstanbul Tuzla Tersanesi’nde onarım bakımı yapıldıktan sonra, Kuzey Kutbu'nda petrol aramak üzere üzere yola çıktı. Çanakkale Boğazı’na doğru ilerleyen platform, bugün saat 05.00 sıralarında, Şarköy VTS Kulesi önlerinde, Greenpeace'in eylemcilerinin protestosuna uğradı.
Türk, Polonyalı, Alman, Danimarkalı, Kanadalı, Avusturyalı, Slovak, İsveçli ve İngilizler’den oluşan 11 Greenpeace eylemcisi, zodyak botlarla yanaştıkları, kıyıdan 4 mil açıkta seyreden platforma çıktı. Mürettebatının büyük bölümü uykudayken platforma çıkan eylemciler, daha sonra da her biri yaklaşık 60 metre yüksekliğindeki kulelerden birine tırmandı. Gece vardiyasındaki birkaç mürettebatın şaşkın bakışları arasında kuleye tırmanan eylemciler, üzerinde 'Petrolü geç, temiz enerjiyi seç' yazılı pankartı açtı. Greenpeace eylemcileri yaklaşık 40 dakika süren eylemin ardından platformdan ayrılırken, açılan pankart, mürettabat tarafından indirildi.
Greenpeace Akdeniz'in İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Korol Diker, eylemin ardından basın kuruluşlarına gönderdiği yazılı açıklamada, “Leiv Eiriksson, dünyanın en tartışmalı sondaj kulesi. Çünkü, Kuzey Kutbu'nda çok derinde sondaj yapabilen bir arama platformu. Greenpeace de uluslararası bir çevre örgütü olarak dünyanın her yerinde derin denizlerde petrol arama faaliyetlerine karşı. Artık dünya yeni bir yol ayrımında. Temiz ve yenilenebilir enerji politikalarıyla 21’inci Yüzyıl’a şekil verecek ve dünyayı daha temiz ve daha güvenli yapacak şansımız var” dedi.