Greenpeace: ‘20 santim az’

Lüfer avıyla ilgili düzenlemeyi bir grup balıkçı ilanla eleştirdi. İlanı veren Poyrazköy Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Mustafa Kokoş, “Lüfer neslinin tükenmesi gibi bir durum yok” dedi, Greenpeace avlanma limitinin en az 23 cm’den başlaması gerektiğini s

Lüfer avıyla ilgili düzenlemeyi bir grup balıkçı ilanla eleştirdi. İlanı veren Poyrazköy Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Mustafa Kokoş, “Lüfer neslinin tükenmesi gibi bir durum yok” dedi, Greenpeace avlanma limitinin en az 23 cm’den başlaması gerektiğini savundu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 20 santimetreden küçük lüferin avlanmasını yasaklaması tartışmalara neden oldu.

2007 yılında “Seninki Kaç Santim?” adıyla başlattığı kampanyada lüfer, kalkan ve orfoz başta olmak üzere nesli tükenmekte olan balık türlerine dikkat çeken Greenpeace, Tarım Bakanlığı’nın yavru balıkların satışının engellenmesi için çağrıda bulunmuştu. Kampanya kapsamında hazırladıkları cetvelle lüfer için belirlenen avlanma limitinin 25 santimetre olması gerektiğini savunan Greenpeace, konuyla ilgili kamuoyu oluşturmuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da 26 Haziran’da 2/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ile 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’de değişikliğe gitmiş, bazı balıkların maksimum avlanma limitleri yeniden düzenlenmişti.

Gazeteye ilan verdiler
Yeni düzenlemeye göre, 30 santimetreden küçük hani, 18 santimetreden küçük karagöz, 45 santimetreden küçük lagos ve orfoz, 20 santimetreden küçük lüfer ve 21 santimetreden küçük sargos avlanamayacak.

20 santimetreden küçük lüferin avlanmasını yasaklaması tartışmalara neden oldu. “Türkiye Profesyonel Balıkçıları” imzasıyla dün bir gazeteye verilen tam sayfa ilanda, “Çinekop balığıma dokunma. Biz profesyonel balıkçılar olarak balıklarımıza gereken önemi 4.5 ay süren av yasağını uygulayarak veriyoruz. Göç balığı olan lüfer ve çinekopun Türk ekonomisi için ne kadar büyük önem taşıdığının farkındayız. Halkımızın yıllardır sofralarından eksik olmayan çinekop balığından mahrum bırakılmasını istemiyoruz. Neden sınırlama konulmak isteniyor. Zaten çinekop balığının 14. cm altında tutulması yıllardır yasak. O halde doğal çinekop yemekten neden mahrum bırakılıyoruz?” denildi.

‘Cetvelle mi ölçeceğiz’
İlanı veren Poyrazköy Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Mustafa Kokoş, Milliyet’e yaptığı açıklamada, denizlerde lüfer bolluğu olduğunu iddia ederek, “Lüferde yıllardan beri 14 santimetre yasağı var. Kaç yıldır tutuyoruz. Denizimiz lüfer dolu. Balıklar çoğalıyor. Lüfer balığı 20 santime ulaşmadan yumurta yapmıyor gibi bir durum yok. 15 santimde de 18 santimde de havyar oluyor. Biz bu balığı tuttuğumuzda elimizde cetvelle ölçüp denize mi atacağız? Hangi üniversite araştırma yapmış da bu kanaate varılmış? İthalatı serbest ama Türkiye’de tutulması neden yasak?”
Kumkapı Balıkçılar Çarşısı Derneği Başkanı Harun Yıldız ise 20 santimetre kararını doğru bulduğunu ancak denetimlerin aksatılmaması gerektiğini belirterek, “Alınan kararlara saygı duyuyoruz ama yasaklar ne kadar başarılı oluyor? Koruma altına alınması gereken tek tür sadece çinekop değil. Bu durum tüm balıklar için geçerli. Yasaklarla olmuyor. Denetim gerekli. Su ürünleri fakültesindeki öğretim üyelerinden ve sivil toplum kuruluşlarından destek alınmalı. Sadece çinekop balığına odaklanmak doğru değil. Diğer türlere de aynı itina ve özen gösterilirse balıkçılığımızın selameti için iyi olacak” diye konuştu.

Lüfer çeşitleri

Defne yaprağı:
10 santime kadar
Çinekop:
11-13 santim arası
Kabaçinekop:
14-16 santim arası
Sarıkanat:
17-20 santim arası
Lüfer:
21-30 santim arası
Kaba lüfer:
31-35 santim arası
Kofana:
35 santimden büyük

Greenpeace: ‘20 santim az’

Lüfer avlama limitinin 2000’e kadar 20 santimetre olduğunu ifade eden Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı yasağın olumlu ancak yetersiz olduğunu belirterek şöyle konuştu: “14 santim boy limiti getirildiğinden ne yazık ki çinekop pazarı büyüdü ve şimdi balıkçı bütün sezon ava devam ederek bu pazarı kaybetmek istemiyor. Balıkçının her ne olursa olsun içinde küçük boy lüferin yani çinekopun da olduğu sürüye mi, yoksa popülasyonun tümü veya çoğunu 20 santim ve üzerinin oluşturduğu sürüye mi ağ atacağı, balıkçının vicdanına ve elbette denetim mekanizmasının işlemesine kalıyor. Lüfer neslini korumak için 20 santimetre yeterli değil. Üreme boyu 23-24 santimden başlıyor.

Yani konulan limit gene de üreme boyunun altında.”

Milliyet

BALIKÇILIK Haberleri

Denizdeki Bolluk ve Rekabet Hamsi Fiyatını 70 Liraya Kadar Düşürdü
2024’te 200 TL Olan Hamsi 2025'te 100 TL’den Satılıyor
Hamsi Balıkçıların Rotasını İğneada’ya Çevirdi
Karadeniz'de Kefal Bereketi Yaşanıyor
Hamsi Bir Haftada 50 lira Birden Düştü: Rağbet Arttı