Global Yatırım Holding Centricus ile yeni ortaklığının ardından enerji ve altyapı gibi kârlılığı daha yüksek alanlara odaklanacağı bir strateji benimserken, büyük bir yurtdışı ortak ile YEKA ihalelerine girerek güneş enerjisi santrali yatırımı yapmaya hazırlanıyor.
Şirket aynı zamanda daha düşük getirisi olan gayrimenkul, madencilik ve CNG ticareti gibi alanlardan çıkmayı planlarken; yurtiçinde büyük bir bağımsız portföy yönetim şirketinin satın almasını da yakında tamamlayacak.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Reuters ile yaptığı söyleşide yabancı yatırım fonu Centricus'un şirkete Haziran'da yüzde 31 ortak olmasının ardından "temiz enerji" ve altyapı alanına odaklanacaklarını ifade etti.
Birkaç ay öncesine kadar F.A.B. Partners adını kullanan Londra merkezli Centricus, alternatif yatırım alanında büyük ölçekli yatırımcılara hizmet veriyor. Kurucuları arasında Türk bankacı Dalınç Arıburnu'nun da bulunduğu Centricus geçen yıl ABD'li özel sektör tahvillerine yatırım yapan CIFC'i satın aldı. Teknolojiye yatırım yapan SoftBank Vision Fund'ın kuruluşunda da danışmanlık yaptı.
YEKA ihalelerine de atıfta bulunan Kutman, "YEKA'lardan ilkini kaçırdık. İkinci ihaleye büyük bir yabancı ortakla kesin gireceğiz. Teklifimiz de biraz farklı ve çok çok rekabetçi olacak" dedi.
Türkiye, Nisan ayında açıklanan uzun vadeli enerji politikasına göre gelecek 10 yılda 10,000'er megawatt (MW) güneş ve rüzgar enerji santrali kurmayı amaçlıyor.
Kutman güneş enerjisinin yanı sıra doğal atıkların yakılması yöntemiyle enerji üreten biyokütle santrallerine 2020'ye kadar 500 milyon dolar yatırım yaparak 250 MW kapasiteye ulaşmak istediklerini söyledi. Şirketin şu anki kurulu gücü ise 17 MW.
Her bir santralin 12 ile 24 MW arasında kapasitesi olduğunu belirten Kutman, yatırımın finansmanı hakkında ise "EBRD ile finansman imkanları için ön görüşmeler yürütüyoruz" dedi.
Kutman ayrıca her biri 25 MW güce sahip güneş enerjisi santralleri kurmak için çeşitli Afrika ülkelerinde yürüttükleri görüşmelerin 4 veya 5'inde mutabakat zaptı aşamasına geldiklerini belirterek, "Kısa sürede inşa edilebilen santrallerin 2018 sonuna kadar devreye gireceğini düşünüyorum" dedi.
Yakın zamanda varlık yönetim şirketi alacak
Kutman, Centricus ile banka harici fon yönetim şirketlerinden birini satın almak istediklerini de söyledi.
Kutman "Centricus o sektöre inanıyor ve Türkiye'ye spesifik bir ilgileri var, büyümek istiyorlar... (Satın alacağımız şirketi) mevcut şirketimiz ile birleştirince Türkiye'nin banka harici en büyük asset management şirketi olacak."
Global Yatırım Holding'in hali hazırda yüzde 90'ına sahip olduğu Actus Portföy Yönetim Eylül sonu itibarıyla yönettiği 621 milyon lira tutarında fon ile, Azimut ve İstanbul Portföy'ün ardından Türkiye'nin banka dışı üçüncü büyük portföy yönetim şirketi konumunda bulunuyor.
Altyapı yatırımlarına 1 milyar dolar kaynak
Kutman, büyük ölçekli altyapı projelerinde de fırsat gördüklerini ve yurtdışından otoyol, köprü, tüp geçit ve şehir hastaneleri gibi altyapı projelerine yatırıma kaynak bulmak için Centricus ile yatırımcı toplantıları düzenleyeceklerini belirtti.
"Centricus ile büyük altyapı yatırımlarında satın almalar için yurtdışından 1 milyar dolar sağlamak üzere 2018 başında roadshow'a çıkacağız" diyen Kutman, altyapı projelerine verilen kredilerin daha uzun ve düşük maliyetli kredilerle yeniden finanse edilerek yüksek getiri sağlanabileceğini ifade etti. Kutman, "Bu yatırımlarda yüzde 12-15 özsermaye getirisi (ROE) sağlamak mümkün" dedi.
Mevcut faaliyetlerden çıkış
Global Yatırım Holding gayrimenkul, maden ve CNG dağıtımı gibi faaliyetlerden ise çıkmaya hazırlanıyor.
Kutman öncelikli olarak gayrimenkullerini parça parça olarak elden çıkaracaklarını belirterek, "Satış tamamlandığında 120-150 milyon dolar gelir bırakabilir" dedi. Global ve iştiraki Pera GYO'nun başlıca gayrimenkul varlıkları arasında Denizli ve Van'daki AVM'ler ile Karaköy'deki holding merkez binası bulunuyor.
Gayrimenkulleri orta ve uzun vadede madencilik faaliyetlerini yürüten Straton ve sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) dağıtımı yapan Naturelgaz'ın izleyeceğini ifade eden Kutman, "Straton'da birleşme olabilir, bir miktar hisse karşılığı Naturelgaz'ı bir dağıtım şirketine devredebiliriz" dedi.
Global Liman
Global Yatırım Holding'in bu yıl Londra borsasında halka açtığı bağlı ortaklığı Global Ports Holding'in Akdeniz ağırlıklı olan liman portföyünü çeşitlendirme çalışmaları da devam ediyor.
Türkiye dışında liman işletme ihaleleriyle dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi haline GPH'nin dünyanın başlıca üç kruvaziyer turizmi rotasından biri olan Akdeniz'in beş ülkesinde 10 limanda işletme hakkı bulunuyor.
Kutman'ın verdiği bilgiye göre GPH üç limana daha ön teklif verirken, iki limanın işletme teklifinde de ileri safhada bulunuyor.
Türkiye'de işletme ihalesine çıkılacak başka bir limana teklif vermeyi düşünmediklerini belirten Kutman, bunun tek istisnasının Salıpazarı dışında İstanbul'a yapılacak ikinci bir kruvaziyer limanı olacağını ifade etti.
Kutman, "Yenikapı kruvaziyer limanı ihalesi olursa ona kesin katılacağız. Böyle bir çalışma da var diye duyuyoruz" dedi.
Vira Haber