Hüseyin Altay Yontan / Vira Haber
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’ndan Gözüm Sende Karadeniz Projesi Koordinatörü İlayda Destan Öztürk tarafından Kış Okulu etkinliği “Açılış ve Tanışma” bölümüyle başlatıldı.
Çeşitli okullardan gelen katılımcı öğrenciler, konuşmacılar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri kendileri hakkında kısa tanıtıcı bilgiler vererek, proje hakkında düşüncelerini aktardılar.
Projenin genel amacının; “Karadeniz’in biyoçeşitliliğinin önemini toplumsal farkındalığı arttırarak sağlamak ve Karadeniz’de biyoçeşitlilik adına veri toplanmasına halkın katılımını sağlamak” olduğu belirtildi.
“Yaptığımız her şey eninde sonunda denize çıkıyor”
2000 yılından beri Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Genel Sekreteri olarak görevi üstlenen Yrd. Doç. Dr. Bülent Topaloğlu etkinliğin açılış konuşmasına Kayseri’de gerçekleşen terör saldırısında hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerini ileterek başladı. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı hakkında kısa bilgiler veren Topaloğlu öğrenci ve katılımcılara “Yaptığımız her şey eninde sonunda denize çıkıyor, yani bütün yollar denize çıkıyor” diyerek katılımcılara bu proje kapsamında geçirecekleri iki günün verimli olarak geçmesini diledi.
Yrd. Doç. Dr. Topaloğlu’nun açılış konuşması sonrasında Gözüm Sende Karadeniz Projesi Koordinatörü İlayda Destan Öztürk “Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın yaptığı çalışmaları, Sivil Toplum Diyaloğu Programı tanıtımı ve Gözüm Sende Karadeniz Projesi tanıtımı” hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Yazılım sektöründe Proje Yönetici olarak görev yapan Elektronik Mühendisi İbrahim Kocaalioğlu’da “Gözüm Sende Karadeniz projesi internet sitesi, akıllı uygulaması ve tür kataloğu” hakkında tanıtıcı bilgiler verdi. Projenin akıllı uygulaması hakkında bilgiler veren Kocaoğlu “Girilen bilgilerin birçoğu Bulgaristan kıyı şeridinden, maalesef ki Türk kıyı şeridinden bilgiler henüz uygulamaya girilmedi” dedi.
“Karadeniz’in Jeolojik Yapısı Neden Önemli”
İstanbul Üniversitesi Maden Yatakları – Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Karadeniz’in Jeolojik Geçmişi konu başlığında sunumunu gerçekleştirdi. Öztürk sunumunda “Karadeniz’in Jeolojik Yapısı Neden Önemli” başlığına özellikle vurgulama yaptı. Vurgulama yaptığı bu başlıkta (Deniz tabanında petrol, gaz ve diğer doğal kaynakların varlığının saptanması – Karadeniz diplerinin diğer denizlerle benzerliğinin öğrenilmesi – Diplerdeki sediment türü ve deniz ortamına etkisinin anlaşılması – Dempremsellik ve diğer afetsellik risklerin ortaya konması – Geçmişe ait iklim vb. paleoekolojik değişimlerin anlaşılması) konuları ile ilgili bilgileri katılımcılara aktardı.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Topaloğlu, “Biyoçeşitlilik: Sünger ve Biyoçeşitlilik: Mercan” konu başlıklarında sunumunu gerçekleştirdi.
BM’nin önem verdiği konulardan birisi: Denizler
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Dr. Sibel Sezer Eralp, “Sürdürülebilir Kalkınma” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda “Sadece büyümek için kalkınma aslında kalkınma değil yok oluşudur” diyerek kalkınmanın büyümekten ibaret olmadığını özellikle vurguladı. Dr. Eralp ayrıca “Birleşmiş Milletler’in (BM) bu sene (2017)’de en önem verdiği konu denizlerdir, önümüzdeki yaz ayı içerisinde bu konuyla ilgili toplantılar düzenleyecekler” ifadesini kullandı.
Yapılan sunumların sonrasında Gözüm Sende Karadeniz projesinde görev üstlenen Proje Asistanı Gizem Kodak “Türk Deniz Araştırmaları” hakkında kısa filmler sunumunu gerçekleştirdi.
İlk günün sonunda katılımcı öğrenciler gruplara ayrılarak masa başında workshop çalışması yaptılar. Workshop çalışmalarını ise Ayaka Amaha Öztürk ve İlayda Destan Öztürk yönetti.
ViraHaber.com | ÖZEL Haber