Gölcük'te müze gemide 6'ncı yıl kutlaması

Donanma Komutanlığı'nca 2006 yılında müzeye dönüştürülen 'TCG Yarhisar' adlı keşif karakol gemisinde, ziyarete açılışının 6'ncı yılı nedeniyle kutlama yapıldı.

Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde, Donanma Komutanlığı'nca 2006 yılında Kavaklı Mahallesi sahilinde karada orİjinalliği bozulmadan monte edilip müzeye dönüştürülen 'TCG Yarhisar' adlı keşif karakol gemisinde, ziyarete açılışının 6'ncı yılı nedeniyle kutlama yapıldı.

Gölcük'ün Kavaklı Mahallesi'ne gidenlerin, Donanma Komutanlığı'na bağlı savaş gemilerinin de görülebildiği sahilde, karadaki gemi de hemen dikkati çekiyor. 6 yıldır binlerce kişinin gezdiği Yarhisar Müze gemisinin güvertesinde '6'ncı yıl' kutlaması gerçekleştirildi.

Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı AK Parti'li Mehmet Ellibeş, Donanma Komutanlığı Ana Üs Komutanı Tuğamiral Muhittin Elgin ile ilçe protokolünün katıldığı kutlamada geminin müzeye dönüştürülme çabaları da anlatıldı.

6'ncı yıl pastasının kesilmesinin ardından Kaymakam Adem Yazıcı, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, Gölcük Ana Üs Komutanı Tuğamiral Muhittin Elgin, müze geminin şeref defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.

GAZİ GEMİ

1964 yılında Amerika'da inşa edilen, 1965 yılından hizmet dışı kaldığı 2005 yılına kadar donanmaya keşif- karakol gemisi olarak hizmet eden TCG Yarhisar, aynı zamanda 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı'nın Ege safhasına katılmış gazi bir gemi. Hizmet süresini tamamladığı 2005 yılında, 'Donanma Kenti' olarak da anılan Gölcük'e yakışır müze kararı alındı. Donanma Komutanlığı, Gölcük Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla bugünkü müze haline getirildi. 2006 yılında da törenle açılışı yapılarak Gölcük Belediyesi'nin işletiminde hizmet vermeye başladı. Aradan geçen 3 yıl içerisinde yurt içi, yurt dışı yerli ve yabancı misafirler ile çeşitli okullardan gelen öğrenciler, asker ve aileler ziyaret etti.

Müze gemi içerisinde, Osmanlı ve Türk bahriyesini tanıtan resim, fotoğraf ve çeşitli objeler mevcut. Üzerlerine üniforma ve günlük iş kıyafetler giydirilmiş cansız mankenlerle süslenmiş olan Yarhisar müzesinde orijinalliği bozulmadan dizayn edilmiş olan yatakhaneler, salonlar, makine daireleri ile silah ve cephanelikler, dümen ve açık köprü üstü, içeride ve güverte üzerindeki malzeme ve objeler ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken alanlar olarak dikkat çekiyor.

Tarsus'ta bulunan Nusret Mayın Gemisinden sonra Türkiye'de Karaya Yerleştirilmiş diğer su üstü savaş Gemisi Müzesi olarak hizmet vermeye devam eden Yarhisar aynı zamanda Gölcük'ün de ilk ve tek müzesi olma özelliğini taşıyor.

virahaber.com

DENİZ KÜLTÜRÜ Haberleri

Denizin Altında Sessiz Tehlike: Müsilaj Marmara'da 24 Metreye Kadar Yayıldı
İstanbul Boğazı’ndaki Deniz Çayırları Şamandıralarla Korunacak
Devlet Korumasındaki Deniz Çayırlarını Söktüler
Bursa'da 'Marmara Deniz'ini Temiz Bırakalım' Etkinliği
Yarımca Sahili'nde 150 Kilogram Atık Toplandı