Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından sorunların belirlenerek çözümü için çaba sarf edilmesi kapsamında organize edilen Göcek bölge toplantısı üyelerden ilgi gördü.Toplantıda, içinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ve Göcek Kültür ve Turizm Derneği ile Deniz Ticaret Odasının da olduğu bir çalışma grubu oluşturularak, Göcek için yapılacak çalışmalar ile önceliklerinin belirlenmesi önerisi kabul edildi. Başta koylar olmak üzere doğal güzelliklerin de korunması için çalışma yapılmasında birleşen Göcekli esnaf ve işletmecilerin dile getirdiği sorunlar arasında, koyların kirlenmesi, gereğinden fazla işletme açılması, her köşe başına zincir market açılması, nitelikli personel bulunamaması, hanutçular, destinasyon tanıtımı yapılamaması ön plana çıktı.
FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Genel Sekreter Füsun Şahin, Göcekli esnaf ve işletmecilerin katıldığı toplantı Skopea Marina bünyesinde bulunan Club Nen’de yapıldı.FTSO Başkanı Akif Arıcan açılış konuşmasında FTSO olarak yapılan çalışmalar ile oda faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Arıcan konuşmasında Fethiye Ticaret ve Sanayi Odasının akredite olarak 5 Yıldızlı oda konuma gelmesinden, mükemmellik modeli yolculuğuna, sorunların çözümü için yapılan çalışmalardan, teleferik ve Fethiye İşletme Fakültesinin açılması için yapılan çalışmalara kadar geniş bilgi verdi.
Teleferiğin izin sürecinin bittiğini belirten Arıcan “Ön izin alındıktan sonra ihale süreci başlayacak. 2014 yılı içerisinde ihale etmiş oluruz. İşletme Fakültesinin hayata geçirilmesinin ardından Hukuk Fakültesinin açılması için çalışma başlatmayı hedefliyoruz” dedi.Sorunları üyelerin bölgesine giderek öğrenip çözümü için çalışma yapılması amacıyla bölgesel toplantı düzenlediklerini belirten Arıcan “Biz oda olarak üyelerimizin yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz. Buradan aldığımız sorunlar, yapacağımız çalışmalar için veri tabanı oluşturuyor. Bu sayede çözüme gidiyoruz. Nasıl çözüyoruz derseniz, kamuoyu gücümüzü yönetimler üzerinde baskı unsuru olarak kullanarak çözüyoruz. Sorunlarınızın çözümü konusunda üzerimize düşeni, elimizden geleni yapmak için buradayız” dedi.
Göcekli işletmeci ve esnaflar yaşadıkları sorunları dile getirip, FTSO’ndan beklentilerini de sıraladılar. Denizin yanında Gökçeovacık ve İnlice gibi yerleşimlerin mimarisinin de korunması gerektiğini belirten Göcekli işletmeciler gelen tatilcinin mutlu gönderilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğine dikkat çektiler. Dile getirdikleri sorunlar arasında sahil yolundaki restoranlarda çalışan hanutçuların tatilcileri rahatsız etmesinden yola çıkarak turizmde çalışan personelin eğitimden geçmesi istendi. Bu konuda mevcut personelin eğitimden geçmesinin yanında nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi için meslek kursları açılması istendi.Öte yandan Göcek’te yaklaşık 1000 yatak kapasitesi olmasına karşı, denizde yatlarda konaklayan 4 bin kişi bulunduğu belirtilerek, deniz sektörünü destekleyici yapılanmanın oluşması istendi.
Etkin ve bölgenin organize olarak destinasyon tanıtımına geçmesi isteği ise geniş yer buldu. Sorunlar arasında nitelikli eleman ihtiyacının oldukça önemli bir yere sahip olduğunu belirten işletmeciler, teknik elemanların İngilizce bilmediğini, özellikle turizm sezonunda elektrikçi ile elektronikçi bulmanın oldukça zor olduğunu dile getirdiler.
FTSO Başkanı Akif Arıcan geçen yıl UMEM Projesi kapsamında ara eleman sorununu çözmek için ciddi çalışma yapıldığını belirterek “Talep edin İşkur ile görüşüp kurs açılmasını sağlayalım” dedi.
FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin konuşmasında işin sezonluk olması nedeniyle, turizmde çalışan elemanların 12 ay çalışabildikler başka sektöre kaydığını belirterek “Elemanlar da 12 ay çalışıp maaş alabilecekleri, sigortalarının yatacağı işe yöneliyor. Yapılan araştırmada turizm sektöründe çalışan elemanların %80’i ilkokul ve ortaokul mezunu. %46’sı da Doğu illerinden geliyor. Bu nedenle hizmet sektöründe ciddi sıkıntı var. Eğitimli insanlar tutulamıyor. Bunun nedenlerinin başında da maaşın düşük olması, fazla çalışma, işin sezonluk olması geliyor. Elemanlar açısından en büyük sorun kış aylarında çalışamamaları ve sigortalarının yatmaması” dedi.
Tüm bölgede olduğu gibi Göcek’te de gereğinden fazla aynı cins işletme olması nedeniyle ciddi sıkıntı yaşandığı belirten Göcekli işletmeciler, piyasanın bu nedenle de ciddi şekilde zarar gördüğü dile getirilerek kısıtlama getirilmesi gerektiğinde birleştiler.Füsun Şahin ise gereğinden fazla işletme açılmasının bir sorunun sonucu olduğunu belirterek “İşyeri açma çalıştırma mekanizmaları var. İşletmeler gerektiği gibi denetlense büyük kısmı gerek fiziki şartları gerekse koşulları nedeniyle çalışamaz durumda. Ama yerel yönetimler görmezden geliyor. Birçok yerde restoran açılamaz ama açılıyor. Ciddi yatırım yapan işletmeyle de rekabet ediyor. Başlıyor fiyatı düşürmeye, insanları rahatsız etmeye. Hem kendi kazanamıyor hem de karşıdakine kazandırmıyor. Bununla ilgili yaptığımız çalışmayı Muğla Odaları olarak TOBB ve bakanlığa gönderdik” dedi.
Göcek’te 8 adet zincir market olmasının yanlışlığına değinilerek bunların şehir dışına çıkarılması gerektiği belirtildi. “yerel marketler kapanmak zorunda kalınca yasa çıkar” diyen işletmeciler, yerel market ve markaların kullanılması yönünde çalışma yapılması istendi.Toplantıda bazı bölgelerin dalışa açılması istenirken Oda yöneticileri önerilerin FTSO’na getirilmesi halinde, İlçe Sportif Kurula adı geçen bölgelerin dalışa açılması için yazı yazabileceklerini dile getirdiler.Zıpkınla balık avının bölgeye ciddi zarar verdiğine değinen işletmeciler, zıpkınla avcılığın yasaklanmasını istediler. Geceleri ellerinde fenerlerle dalıp balık avlayanların olduğu belirtilerek, daha sıkı denetlenmesi gerektiğine işaret edildi.Yaz aylarında bazı koylara bağlanan tekneler tarafından yazlık gibi kullanıldığına dikkat çeken işletmeciler “Bazı hali vakti yerinde kişiler, teknesini koya bağlıyor. Koyu sahipleniyor ve koydan ayrılmıyor. Koyu yazlık gibi kullanıyor. Yiyeceğini bileİstanbul’dan getiren var. Bunun önüne geçilmesi lazım. Gelen tekneler Göcek’e giriş parası ödesin. Koyda kalırken bedelini ödesin” dediler.
ÖÇK ile Göcek belediyesi arasında koylara giren teknelerden ücret alınması konusunda bir anlaşmanın yapıldığını ancak belediyenin para toplamadığı dile getirildi. FTSO Başkanı Akif Arıcan, Göcek’i 10 yıl sonraya taşıyacak görüş ve çalışmalara ihtiyaç duyulduğunun belirtilmesi üzerine “Göcek’te tüm kesimlerin ortak görüşü olan her çalışmayı, her projeyi destekleriz. İşbirliğine gideriz” dedi.Toplantıda söz alan FTSO Genel Sekreteri Füsun Şahin, Göcek’in 10 yıl sonrasına taşıyacak yol haritasına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, “Nasıl bir Göcek istiyorsak buna karar verip yerel yöneticilere de bunu anlatmalıyız. Biz FTSO olarak bölgemiz için turizm stratejik planı istiyoruz. Göcek, Ölüdeniz nasıl olacak? Nasıl bir yol haritası düşünülüyor? Bunları bilmezsek sorunları günübirlik olarak geçiştiririz. Bir tema belirleyerek Göcek için şunu istiyoruz diyebilmek lazım” dedi.
“Göcek için neler yapılabilir, neler yapılmalı, sorunları ve öncelikleri nelerdir? Bunlar belirlenmeli” önerisi kabul görerek, içinde Deniz Ticaret Odasının da olduğu bir çalışma grubu oluşturularak çalışma yapılması kararı alındı.
virahaber.com